Отидете към основна версия

5 391 45

"Изненада е само сензационният начин, по който го убиха"

  • вагнер-
  • убийство-
  • владимир путин-
  • евгений пригожин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • сергей шойгу

Какво означава неговата смърт за войната, която Русия води срещу Украйна?

Снимка: БГНЕС/ EPA

Мнозина го очакваха. За наблюдатели като Ирина Бороган изненадващ беше единствено начинът, по който Евгений Пригожин напусна този свят. "Новост е, че го убиха по такъв сензационен начин", казва тя в интервю за ДВ. Разследващата журналистка предполага още, че обстоятелствата около смъртта на Пригожин може и да не бъдат изяснени докрай, никога.

Малцина са онези, които още се съмняват, че "готвачът на Путин" е мъртъв. А след като най-вероятно е мъртъв, това едва ли е плод на случайността. Съществува голяма вероятност това да е поръчково убийство по нареждане на руския президент Владимир Путин, смята австрийският специалист по руска политика Герхард Мангот. В интервю за ДВ той посочва и възможните мотиви: отмъщение заради унижението по време на метежа през юни и "предупреждение към всички критици в ръководните кръгове".

В конфликт с армейското ръководство и президента Путин

Собственикът на печално известната наемническа армия "Вагнер“ по официални данни е бил на борда на частния реактивен самолет, който в сряда се разби северно от Москва. На борда е бил и Дмитрий Уткин, самият основател и кръстник на "Вагнер" – смята се, че той също е загинал. Според повечето улики самолетът е експлодирал по време на полета си от Москва към Санкт Петербург.

Допреди тази самолетна катастрофа изглеждаше, че конфликтът между Пригожин и руския президент Владимир Путин е приключен. Собственикът на наемната армия се движеше съвсем свободно, снимаше и видеа за предполагаемите операции на своите наемници, включително в Африка.

Преди два месеца, в края на юни Евгений Пригожин организира метеж срещу руското военно ръководство. Без да се натъкне на никаква съпротива той превзе командния център в Ростов на Дон и с част от своята войска пое към Москва. Нещо повече: Пригожин нареди да бъдат свалени един самолет и един хеликоптер, които се опитваха да попречат на плановете му. Путин заяви, че Пригожин е предател, но до финална схватка между двамата така и не се стигна. Сключена беше сделка - Пригожин получи гаранция за свободата си, ако емигрира в Беларус, и в крайна сметка спря наемниците си.

Но тези събития шокираха Русия. Държавата беше затънала в своята нападателна война срещу Украйна, а тъкмо в този момент Пригожин отправи нечувано предизвикателство към Путин. И то военно предизвикателство. В продължение на часове Владимир Путин изглеждаше слаб и безпомощен. Още преди това Пригожин месеци наред се караше с министъра на отбраната и доверен човек на Путин Сергей Шойгу и с шефа на Генералния щаб Валерий Герасимов. Собственикът на наемническата армия ги обвиняваше в некадърност на бойното поле. Пригожин публично, макар и косвено, нападна дори Путин, като постави под въпрос аргументите на президента за войната срещу Украйна.

В предишни времена техните отношения изглеждаха съвсем различно. Пригожин минаваше за лоялен, неговите наемници помагаха на руската армия при превземането на украинска територия – за последен път това се случи през май около Бахмут. Путин и Пригожин се познават от 90те години на миналия век. Пригожин първи получи разрешение да сформира частна армия, която да изпълнява трудни и мръсни операции от името на руската държава – в Украйна, в Близкия изток, в Африка.

Без пряко отражение върху хода на войната

Сега привържениците на Пригожин сигурно са обезверени, а Путин няма защо да се страхува от нов метеж, казва експертката Мария Мирон от Юнивърсити Колидж в Лондон. В интервю за ДВ тя изказва мнението, че силният човек в Кремъл очевидно е намерил начин "да контролира групата".

Наблюдателите смятат, че новите събития няма директно да повлияят на войната срещу Украйна. Наемната войска на Пригожин беше сериозно обезкръвена още в сраженията през пролетта, а сега вече е и обезглавена. Руската армия от три месеца води бойните си действия в Украйна без помощта на вагнеровци и очевидно Путин сериозно си е подобрил мнението за своята войска.

"Пита се обаче какво става с операциите в Африка, където наемниците свършиха доста мръсна работа за руското правителство и значително повишиха влиянието на Русия в африканските държави", казва Герхард Мангот. Той самият още няма отговор на този въпрос, който тепърва ще се изяснява.

В момента няма отговор и на друг въпрос: За колко дълго президентът Путин е укрепил властта си? Отговорът зависи от по-нататъшния ход на войната срещу Украйна. В момента никой не може да каже дали Путин и занапред ще държи на военния си министър Шойгу. Защото за отстраняването на Шойгу настояваше не само Пригожин - същото искат още някои крайни националисти, както и някои военни блогъри. А тяхната подкрепа е важна за Путин. Не случайно той лично се е срещал с някои от тях.

Автор: Роман Гончаренко

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания