Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Август, 2023 21:45 4 257 25

Скандал в Естония: искат оставката на премиера заради връзки с Русия

  • украйна-
  • естония-
  • нато-
  • русия-
  • война-
  • скандал-
  • санкции-
  • кая калас-
  • оставка-
  • ес

Естонският премиер Калас е подложена на натиск да подаде оставка заради връзки на съпруга ѝ с Русия

Скандал в Естония: искат оставката на премиера заради връзки с Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Естонският премиер Кая Калас е подложена на натиск да се оттегли заради съобщения, че съпругът ѝ притежава дял в компания, продължила дейността си в Русия и след нахлуването на руските сили в Украйна, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Две водещи естонски издания я призоваха да подаде оставка, а според две социологически проучвания мнозинството от запитаните също са на мнение, че тя трябва да напусне поста си. Калас заяви, че не вярва компаниите на съпруга ѝ да са вършили нещо нередно, а самият той каза, че продава дела си в спорната компания. Калас, която призова европейския бизнес да прекрати връзките си с Москва, е сред най-големите критици на Русия в ЕС и НАТО, а в един момент името ѝ се споменаваше като възможен бъдещ генерален секретар на НАТО.

Още новини от Украйна

По-рано през седмицата естонската телевизия съобщи, че "Старк Лоджистикс", естонска компания, в която съпругът на Калас, Арво Халик, индиректно притежава 25-процентен дял, е снабдявала завод за аерозолни опаковки в Русия, притежаван от друга естонска фирма. За времето от началото на войната компанията е спечелила 1,5 милиона евро от обслужване на завода, съобщи естонският вестник "Ести певалехт".

Президентът Алар Карис и лидерът на Социалдемократическата партия, по-малкия партньор в коалиционното правителство на Калас, вчера призоваха премиера подробно да запознае обществеността с всички детайли около казуса. Вчера Калас заяви пред репортери, че макар и да не разполага с подробни сведения за бизнеса на съпруга си, е доволна от обяснението, което той е дал, че компанията само помага на другата компания, докато приключи закриването на дейността си в Русия.

"Това, в което съм напълно убедена, е, че компаниите на съпруга ми не са замесени в никаква неморална дейност", каза Калас в сряда, цитирана от естонската телевизия. "Те дори не купуват горивото си от Русия, за да не оставят и едно евро в икономиката ѝ." Друг водещ всекидневник, "Постимес", коментира в редакционна статия от днес, че премиерът се е опитала да избяга от отговорите на въпросите. "Нито в сряда, нито вчера получихме отговори и няма причина да смятаме, че ще ги получим утре и в неделя. Затова "Постимес" дава на премиера приятелски съвет да си тръгне още днес, за да избегне дори още по-голям позор", пише изданието.

"Ести певалехт", другият голям местен всекидневник, отбеляза, че Калас трябва да подаде оставка и да поиска вот на доверие в парламента. Естонската телевизия цитира две проучвания, на Института за социологически изследвния/Нордстат и на социологическата агенция "Туру-урингуте", според които съответно 57 и 69 на сто от запитаните са на мнение, че тя трябва да напусне поста си.

Днес съпругът ѝ обяви, че ще продаде дела си в компанията и ще се оттегли от управителния ѝ съвет, посочи естонската телевизия. "В компанията няколко пъти обсъдихме въпроса с превозите до нашия клиент (в Русия) и сметнахме, че сме взели правилното решение, помагайки на правилните хора и спасявайки една добра естонска компания. Нямаше как да постъпим по друг начин", каза Халик.

Калас, която според публикуваната ѝ от новинарската агенция Балтик нюз сървис (БНС) данъчна декларация е дарила на бизнеса на съпруга си суми в размер на около 350 000 евро, през декември забрани на естонските държавни железници да извършват превози на никел до Русия, въпреки че тази стока не попада под ударите на санкциите. Тогава премиерът каза, че жп превозвачът не бива да има никакви делови взаимоотношения с Русия и Беларус. Либералната "Партия на реформите" на Калас, която е на власт от 2021 г., спечели изборите през март и получи 37 мандата в 101-местния парламент. След това тя се коалира с друга либерална формация, "Естония 200", и със социалдемократите, заедно с които образуваха управляващо мнозинство от 60 депутати.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    10 36 Отговор
    Няма да мине рашисткия номер за преврат в Ееести!
  • 2 Хихихи..

    28 4 Отговор
    Тия са много лесни за отстрелване..

    Коментиран от #17

  • 3 Русофил

    14 41 Отговор
    Руснаците могат само да лъжат, дискредитират и убиват, ам няма да им мине номера.

    Коментиран от #5

  • 4 А тя

    19 6 Отговор
    какво се ослушва ?
  • 5 Ку-ку..Ку-ку

    19 3 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Кукуригууууу...
  • 6 Хахаха хахаха

    26 5 Отговор
    Андрешко бил от Естония, а не от България хахаха хахаха...
  • 7 Тези бал тийски Джу джета

    22 4 Отговор
    Са много злобни.Ама на Ко го му Дре ме какво са ка зали.Може би на ДВ да си пълнят страниците.И на тр имат тр оло ве да пус кат анти руски статии и да се подма зват на американците
  • 8 Йеронимус БОШ

    39 8 Отговор
    А колко фирми се изтеглиха от САЩ , когато те нахлуха и избиваха в Афганистан и Виетнам ? ДЕМОКРАТИЧНИЯТ свят порица ли и санкционира ли американците ? Просто питам де , нищо лично !

    Коментиран от #18, #24

  • 9 Балтийските емирати се взеха

    34 4 Отговор
    много насериозно. Не помня на президента на кой от трите показаха партийната книжка от КПСС. Точно тази дама обясняваше как щели да превъзпитат руснаците. Явно беше решила да бие Дер Лайан по безумия. Латвия май пък откри дипломатическо представителство в Тайван и скъса отношенията си с Китай поради това. Дето се казва, станали са "по-католици от папата". В това време САЩ са внесли от Русия през миналата година два пъти повече уран от предишната година. Тия неолиберали освен че не спират да ни изумяват с безграничното си лицемерие, ще ни вкарат и в ядрен апокалипсис с тъпотията си.
  • 10 стоян георгиев

    18 7 Отговор
    Къде е скандала и на тая естонската мерлуза и се ходи на море и иска да се вози в кабрио.
  • 11 Соросоид

    16 8 Отговор
    Как не я е срам да предаде чичо Сорос цццццц...
  • 12 дипломат

    7 16 Отговор
    Божков е новия Пригожин на Радев , сделката е сключена защото Радев не може да се оправи.
    Затова руското разузнаване го посети в Дубай още първите дни като избяга
  • 13 Чичо Хитлер

    6 6 Отговор
    Тия са много лесни за превземане
  • 14 Ето това са принципи

    3 18 Отговор
    И доказателство, колко се е откъснала малка Естония от Мордорското кремлянско блато! И затова са по-добре от нас, просто русофили (тоест тежко хахави индивиди) просто няма!
  • 15 Николай Денкович Шушумигин

    11 3 Отговор
    А нашия? Само в България и в Русия има титла академик
  • 16 фашистки рашастан в изолация

    5 17 Отговор
    Руснаците вече навсякъде по света ги гледат като терористи,а и тея са обявени за терористи.По-лошо нещо са и от ИДИЛ.
  • 17 5472

    2 9 Отговор

    До коментар #2 от "Хихихи..":

    То защото русия е много трудна нали...
  • 18 да си знаеш

    1 10 Отговор

    До коментар #8 от "Йеронимус БОШ":

    Tи сериозно ли зададе толкова мaлoyмен въпрос и си мислиш,че си се направил на интересен ?!
  • 19 А50

    11 2 Отговор
    Малоуумници, мъжът и изкарва пари и храни няколко естонски семейства, а тея са подивели. По-добре да си подава оставката, а мъжът и да се задържи бизнеса
  • 20 Гръч

    10 2 Отговор
    Само краварите имат право да делкат с Русия останалите са изпълнители
  • 21 ти да видиш

    9 3 Отговор
    Жендърски истерии, естония рано или късно пак, ще се приседини към Русия, така че всичко това е излишно натягане на либерален ЕС!
  • 22 Аналог

    5 1 Отговор
    Който не скача на високо е червен
  • 23 Салим

    1 4 Отговор
    На всеки свързан с Русия да се взима главата.
  • 24 уточнител

    0 7 Отговор

    До коментар #8 от "Йеронимус БОШ":

    Войната във Виетнам беше за опазване на Сингапур и свободата на търговията между Европа и Далечния Исток. Ако не беше тази война, Русия щеше да блокира световната търговия. Виетнамците знаят много добре това. Икономическите връзки със САЩ процъфтяват.
  • 25 Псевдоним

    0 0 Отговор
    Скоро ще погнат и Денков за същото, вервайте ми.
Новини по държави: