Отидете към основна версия

1 635 16

Бяха арестувани висши сътрудници на габонския президент Али Бонго

  • габон-
  • преврат-
  • военен-
  • президент

А самият той е под домашен арест

Източник: БГНЕС

В Габон бяха арестувани високопоставени сътрудници на президента Али Бонго Ондимба, а самият той е под домашен арест, след като военните извършиха държавен преврат в африканската страна. Това съобщиха днес военните от Комитета по преход и възстановяване на институциите по държавната телевизия.

Според изявлението, прочетено по телевизията, президентът Али Бонго е под домашен арест, като при него са семейството му и лекарите му. Също така, бяха арестувани и други високопоставени държавни служители, включително синът и близък съветник на президента Нуредин Бонго Валантен, началникът на канцеларията на президента, говорителят му, председателят на Габонската демократическа партия и други. Те са обвинени в редица престъпления, включително държавна измяна, корупция, финансови измами и др.

Държавният преврат се състоя след обявяването от централната избирателна комисия, че президентът Али Бонго е победил на изборите и е спечелил трети мандат. Военните обявиха в ефира на телевизионния канал "Габон 24", че говорят от името на габонските сили за сигурност и отбрана. Те заявиха, че резултатите от изборите са отменени, граници са затворени и държавните институции са разпуснати.

Вследствие на преврата генерал Брис Олиги Нгема, началник на президентската гвардия, бе вдигнат на ръце и триумфално носен от военните. Този държавен преврат поставя край на режима на Али Бонго Ондимба, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.

Свързани новини