Last news in Fakti

30 Август, 2023 16:17 1 602 16

Бяха арестувани висши сътрудници на габонския президент Али Бонго

  • габон-
  • преврат-
  • военен-
  • президент

А самият той е под домашен арест

Бяха арестувани висши сътрудници на габонския президент Али Бонго - 1
Източник: БГНЕС

В Габон бяха арестувани високопоставени сътрудници на президента Али Бонго Ондимба, а самият той е под домашен арест, след като военните извършиха държавен преврат в африканската страна. Това съобщиха днес военните от Комитета по преход и възстановяване на институциите по държавната телевизия.

Според изявлението, прочетено по телевизията, президентът Али Бонго е под домашен арест, като при него са семейството му и лекарите му. Също така, бяха арестувани и други високопоставени държавни служители, включително синът и близък съветник на президента Нуредин Бонго Валантен, началникът на канцеларията на президента, говорителят му, председателят на Габонската демократическа партия и други. Те са обвинени в редица престъпления, включително държавна измяна, корупция, финансови измами и др.

Държавният преврат се състоя след обявяването от централната избирателна комисия, че президентът Али Бонго е победил на изборите и е спечелил трети мандат. Военните обявиха в ефира на телевизионния канал "Габон 24", че говорят от името на габонските сили за сигурност и отбрана. Те заявиха, че резултатите от изборите са отменени, граници са затворени и държавните институции са разпуснати.

Вследствие на преврата генерал Брис Олиги Нгема, началник на президентската гвардия, бе вдигнат на ръце и триумфално носен от военните. Този държавен преврат поставя край на режима на Али Бонго Ондимба, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    32 0 Отговор
    БРАВО НА ГАБОНЦИТЕ, А НИЕ КОГА.
  • 2 Тома

    26 1 Отговор
    Този е едно към едно с нашия бого тиквата.Като брат близнак му е

    Коментиран от #11

  • 3 Дългия

    7 3 Отговор
    Този Бонго не беше ли при Слави !? На него ми прилича.
  • 4 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 3 Отговор
    А, този не беше ли шпионин, внедрен в руското разузнаване?
  • 5 Механик

    22 1 Отговор
    Самото изречение "... бяха арестувани високопоставени сътрудници на президента Али Бонго Ондимба, а самият той е под домашен арест.." показва какво нещо има в главата на тоя дето го е написал.
    Под домашен арест, също е арест. Тоест, Бонговеца е арестуван също. Изречнието е могло да бъде написано буквално с 4 думи.
    п.п.
    Африканците изритват западните колониалисти. Трябваше по-отдвана, ама и така е добре. По-добре късно от колкото никога.
  • 6 Кресна

    24 0 Отговор
    Чао ,Европа .Къде са този род заглавия ? Щом се пише за Русия ,всичко е чао ,Газпром ,Чао Русия .Сега нещо не виждам;чао Европа и чао последно евтини суровини .Европа бавно и мъчително си отива ...
  • 7 Аууу...

    12 0 Отговор
    Тоя Бонго,по-голям и от Бобко...😂!
  • 8 А50

    24 1 Отговор
    Докато запада е зает да отслабва Русия взе да губи Африка. Ще изтърват безплатните суровини от колониите си на които се гради просперитета им и приятен живот.
  • 9 Последния Софиянец

    9 0 Отговор
    Там Бонго Бонго а тук Бойко Борисов.
  • 10 Голяма мъка за Франция и демокрацията

    12 0 Отговор
    Какво стана , наритаха франсетата и от Габон там пък имали мини в който добивали манган ,веднага са затворени въпросните мини а акциите на фирмата спанадали демократично а Франция остро осъжда преврата милите джендъри и тук не могат да смучат като кърлежи .големите демокрацийй снимат от векове африканския континент и не само и за това са добре но висчко си има начало и край
  • 11 Все едно...

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тома":

    ...гледаме нашият Боко ,само че опушен на комина на парен локомотив...😝!
  • 12 Мумбо Юмбо

    6 0 Отговор
    Бонго Бонго го свалиха от клона!
  • 13 Матей преображенски

    9 0 Отговор
    Бонго-бонго от далечно Конго,резултатите от изборите сигурно се оформят като тук,и военните са се уговорили ,народа ги подкрепи напълно,значи властта е била марионетна и колониална.Пак ли ще обвунят Москва ,че ги е подкокоросала и докарала вагнеровци.Макрон вижда как всичко му се изплъзва,икономическата катастрофа му е в кърпа вързана и с толкова ислямистки емигранти всичко във Франция ще ври и кипи.
  • 14 Всички

    1 2 Отговор
    бягат от русийката

    Коментиран от #15

  • 15 Напротив!

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Всички":

    И тия бягат от ,,Демократичният запад"...!
    Питай Франсетата,какви сълзи ронят,че няма да могат повече да ги експлоатират ...!
  • 16 пенко

    2 0 Отговор
    "ТЪПИ ВОЕННИ " - ФАМИЛИЯТА БОНГО Е ТОЛКОВА СИЛНА , ЧЕ НИКОЙ ОТ НЕЯ НЕ ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ ЖИВ ---ОТ -ДО !!!!!!!!!!!!!!!!!!