Отидете към основна версия

1 384 14

Военните в Габон дадоха обещание да изпълнят всички вътрешни и международни ангажименти на страната

  • габон-
  • военни-
  • офицери-
  • преврат

Ситуацията предизвика реакция от Съвета за мир и сигурност на Африканския съюз, който свика извънредно заседание

Източник: БГНЕС

Военните, които извършиха преврат в Габон, обещаха днес да изпълнят всички вътрешни и международни ангажименти на страната, предава "Франс прес". В изявление, излъчено по държавната телевизия, представител на хунтата се обърна специално към чуждестранните кредитори и партньори в областта на развитието.

Главният генерал на Републиканската гвардия, Брис Олиги Нгема, който е обявен за "преходен президент" на Габон след военния преврат, ще встъпи в длъжност на 4 септември, след като положи клетва пред Конституционния съд. Той обеща, че ще създаде постепенно преходни институции, предаде БТА.

Габонската опозиция настоява обаче, че победител на съботните президентски избори е нейният кандидат Албер Ондо Оса, въпреки че официалните резултати обявиха победата на настоящия президент Али Бонго. Военните, които проведоха преврата, съобщиха, че не признават официалните изборни резултати.

Ситуацията в Габон предизвика реакция от Съвета за мир и сигурност на Африканския съюз, който свика извънредно заседание, за да обсъди развитието на събитията в страната.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.

Свързани новини