Отидете към основна версия

985 3

Замразиха членството на Габон в Африканския съюз заради преврата

  • габон-
  • африкански съюз-
  • преврат

Континенталната организация категорично осъжда завземането на властта от военните

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Африканският съюз замрази членството на Габон, където военните свалиха президента Али Бонго Ондимба, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Континенталната организация "категорично осъжда завземането на властта от военните в Република Габон", обяви АС в комюнике, публикувано в "Екс". Съветът за мир и сигурност на организацията "реши да преустанови незабавно участието на Габон във всички дейности на АС, неговите органи и институции".

Лидерът на габонската опозиция Ондо Оса заяви днес, че военният преврат в страната му е "дворцов преврат", целящ да запази системата, изградена от сваления президент.

"Трябва да имаме предвид контекста. На първо място, това не е държавен преврат, а дворцов. Олиги Нгема е братовчед на Али Бонго. Кланът Бонго сметнаха, че трябва да отстранят Али Бонго, за да продължат ефективно системата Бонго", заяви той.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подчерта днес, коментирайки превратите в Африка, че военните правителства не са решение на проблемите.

"Много страни са изправени пред дълбоки проблеми в управлението. Но военните правителства не са решение", заяви Гутериш. Военните правителства "изострят проблемите. Те не могат да решат кризата, а само да я влошат".

"Призовавам всички страни бързо да въведат надеждни демократични институции и върховенство на закона", добави генералният секретар.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини