Last news in Fakti

1 Септември, 2023 04:58 961 3

Замразиха членството на Габон в Африканския съюз заради преврата

  • габон-
  • африкански съюз-
  • преврат

Континенталната организация категорично осъжда завземането на властта от военните

Замразиха членството на Габон в Африканския съюз заради преврата - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Африканският съюз замрази членството на Габон, където военните свалиха президента Али Бонго Ондимба, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Континенталната организация "категорично осъжда завземането на властта от военните в Република Габон", обяви АС в комюнике, публикувано в "Екс". Съветът за мир и сигурност на организацията "реши да преустанови незабавно участието на Габон във всички дейности на АС, неговите органи и институции".

Лидерът на габонската опозиция Ондо Оса заяви днес, че военният преврат в страната му е "дворцов преврат", целящ да запази системата, изградена от сваления президент.

"Трябва да имаме предвид контекста. На първо място, това не е държавен преврат, а дворцов. Олиги Нгема е братовчед на Али Бонго. Кланът Бонго сметнаха, че трябва да отстранят Али Бонго, за да продължат ефективно системата Бонго", заяви той.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подчерта днес, коментирайки превратите в Африка, че военните правителства не са решение на проблемите.

"Много страни са изправени пред дълбоки проблеми в управлението. Но военните правителства не са решение", заяви Гутериш. Военните правителства "изострят проблемите. Те не могат да решат кризата, а само да я влошат".

"Призовавам всички страни бързо да въведат надеждни демократични институции и върховенство на закона", добави генералният секретар.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще ги

    9 0 Отговор
    Вземат в БРИКС
  • 2 Хаххаха

    6 0 Отговор
    То така както е почнало Африканският съуз скоро може да го няма или да кажем ,че ще се разпадне и поднови под друга форма свободна от робуването на запада.

    Коментиран от #3

  • 3 Байно

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хаххаха":

    Благодарение на Запада, света се движи напред. Преди 30г Китай беше една кочина, в която хората едва преживяваха, (Русия не се е променила особено много, хората все още ходят в дървени кенефи на улицата). Прогреса, изобретенията и технологиите тръгват от запад, също и интернета, благодаря на който можете да пишете свободно всякакви глупости, за разлика от хартиените вестници. Иначе всички дружно щяхме да живеем в един свят като Северна Корея, ако навсякъде властваха диктатори!