Отидете към основна версия

3 575 109

Необяснима жестокост: руски военни изтезават хора до смърт

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • мъчения-
  • военнопленници

Става въпрос за изтезания основно на лица, обвинени, че са предоставяли информация на украинските военни

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските военни използват широко и систематично изтезания в окупираните от тях украински територии. Понякога мъченията са толкова жестоки, че завършват със смъртта на изтезаваните, се посочва в доклад на ООН.

Руските военни използват широко и систематично изтезания в окупираните от тях украински територии. Обвинението се съдържа в доклада на Независимата международна комисия за разследване на нарушенията в Украйна, представен в понеделник, 25 септември.

Става въпрос за изтезания основно на лица, обвинени, че са предоставяли информация на украинските военни. "Комисията установи, че изтезания са били използвани в различни места за задържане, контролирани от руските власти. Целта е била да се извлече информация от жертвите", заяви председателят на Комисията Ерик Мьосе.

Сексуално насилие

Освен това комисията е установила, че в Херсонска област руски войници са изнасилвали и сексуално малтретирали жени на възраст между 19 и 83 години, като често членовете на семействата им са били държани в съседна стая, за да чуват как руските военни се гаврят с техните близки, се казва в доклада.

Отделно от това комисията разглежда "опустошителните последици" от войната за децата. Посочва се, че експерти продължават да разследват случаи на непридружени непълнолетни, отвеждани от Украйна в Русия. Посочва се, че тяхното връщане у дом може да се окаже трудна задача, подчертават авторите.

Комисията е загрижена и за твърденията за геноцид в Украйна. Така например говореното в някои руски държавни и други медии могат да представляват подстрекателство към геноцид. Затова разследванията на Комисията вървят и в тази посока.

Какво друго разследва Комисията?

През март 2023 г. Комисията на ООН по правата на човека удължи мандата на Независимата международна анкетна комисия за нарушенията в Украйна с още една година. Понастоящем Комисията провежда по-задълбочени разследвания на незаконни нападения с взривни оръжия, нападения с цел нанасяне на щети на цивилни граждани, изтезания, сексуално и основано на пола насилие и нападения срещу енергийна инфраструктура в Украйна.

В актуалния доклад на разследващия орган се посочва необходимостта от това на виновните за тези престъпления да им бъде потърсена отговорност. Има и призив към украинските власти също да разследват случаите на подобни нарушения на човешките права от страна на украинските военни, колкото и редки да са те.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 48 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: