Last news in Fakti

27 Септември, 2023 19:01 2 716 77

Валякът на репресиите ще стигне до всеки един руснак

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • анна политковская-
  • алексей навални

В своята маса руснаците се радват на терора, стоварен от кремълския режим върху украинците, а репресиите вече започнаха да се обръщат навътре

Валякът на репресиите ще стигне до всеки един руснак - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато заповедите на вожда спрат да дават резултат, диктаторските режими започват да търсят виновници отвътре. И репресиите започват. Точно това вече се случва в Русия. От проф. Евгений Дайнов.

Когато живееш в репресивен режим и видиш, че той започва да тормози някакви хора, дори и непознати за теб - трябва да се разтревожиш. Защото репресивността рано или късно се обръща навътре. Ще стигне и до теб.

Точно това обясняваше Анна Политковская на руснаците, преди да я убият. Заклеваше ги да се съпротивляват, докато репресиите на Путин още са само в Чечения. Чудеше им се как не разбират, че репресиите, веднъж стартирани, ще влезнат и вътре в Русия. За тия си предупреждения тя бе зверски убита, а руснаците в своята маса така и не разбраха какво им казваше.

Когато се окаже, че диктаторът не е непогрешим

Те и днес не разбират, освен онези няколко хиляди, които вече са зад решетките заради съпротива срещу войната. В своята маса руснаците се радват на терора, стоварен от кремълския режим върху украинците. А репресиите вече започнаха да се обръщат навътре.

Не ни трябват предупрежденията на Политковская, за да знаем логиката, по силата на която всеки репресивен режим в крайна сметка започва да репресира своите, да се самоизяжда. Тази логика е елементарна. Начело на подобен режим има диктатор. Той по дефиниция е велик, мъдър и непогрешим. Заповедите, които издава, също би трябвало да са велики, мъдри и непогрешими. Какво обаче се случва тогава, когато тези заповеди не постигнат целите си? Например, Путин заповядва Украйна да бъде превзета за седмица. Не беше. После заповядва на рублата да е стабилна, но тя пропада надолу. Сетне заповядва на икономиката да се развива, а тя не прави нищо подобно. Тия дни заповяда отнякъде в Русия да се появи "валюта", а военните - да спрат украинското настъпление. И тези неща не се случват.

Ако обаче вождът е непогрешим, как така се оказва, че неговите заповеди не дават резултат? В нормална среда хората анализират ситуацията от гледна точка на обективни обстоятелства, възникващи рискове, наличие на възможности. В диктаторската среда нищо подобно не се случва. Започва търсене на виновните: Кой е саботирал заповедите на вожда така, че да няма резултати? Започва търсенето на саботьори, т.е. започват и репресиите срещу населението. След като Сталин въвежда тази практика, през лагерите минават според някои източници над 16 милиона "саботьори". Днес светът е друг, но в Русия репресиите вече започнаха.

В Русия все по-често се чуват крясъци и недоволство

В обширно интервю военнопрестъпникът Игор Стрелков-Гиркин, уж намиращ се в ареста, обяви, че ще се кандидатира за президент на Русия и поиска незабавни репресии срещу сегашното военно ръководство. В окупираната част от Донецка област, провъзгласена хем за независима Народна република, хем за интегрална част от Руската федерация, са въведени комендантски час и "военна цензура". Управляващите местни бандити ще контролират не само информационните потоци, но и личната кореспонденция и дори телефонните разговори на хората. Междувременно те строят укрепления по границата със съседната т.нар. Луганска народна република. Очевидно предстои бандите, властващи в Донецк и Луганск, да се сбият помежду си.

Но нека останем още малко с темата за репресиите: Онзи ден руският пропагандатор Владимир Соловьов буквално крещеше в ефир, че 25 000 човека, живеещи на територията на Руската федерация, са пращали финансови помощи за украинската армия. "Защо тези хора са на свобода?", крещеше той. "Защо не са въдворени там, където им е мястото? Къде гледат органите?". Преди месеци същият пропагандатор пледираше за това, всички руски младежи да бъдат пратени на фронта. С изключение явно на собствения му син, който по същото време сключваше хомосексуален брак в Лондон.

Неуспели да изтребят до крак украинския народ, руснаците се обръщат навътре. "С присвити и алчни очи", както е писал поетът Александър Блок, си задават въпроса: Кой е предателят? Кого да очистим? Кого да пратим по лагерите? Кого да накажем? На кого да си го изкараме?

Сваляйте го или бягайте!

Вътрешните репресии няма, разбира се, да закрепят рублата, нито да съживят икономиката, нито да предотвратят загубата на войната. Миналото показва, че ще стане друго. След 16-те милиона, репресирани от Сталин, през 1940-те години идат още 20 милиона, загубени във войната, и още поне два други милиона, пратени по лагерите преди 1953 година. От тази депопулация Русия никога не успя да се съвземе. Нейният гръбнак бе пречупен от комбинацията между идиотски репресии и още по-идиотски водена война. След 1945 година Съветският съюз бе колос на глинени крака, който криво-ляво се задържа прав още четири десетилетия единствено поради огромните си природни ресурси и огромния капацитет на населението да живее в скотски условия.

…Оня ден гледах интервю на моя отдавнашен руски приятел Юрий Пивоваров, намиращ се в Германия след опит на кремълския режим да го очисти. "Махайте се, докато още можете", препоръча той на своите сънародници. "Бягайте, накъдето ви видят очите - веднага!"

Бих добавил: "Или го сваляйте този в Кремъл, преди да ви е подхванал, или наистина бягайте". Подозирам обаче, че кротко и смирено ще чакат валякът на репресиите да стигне до всеки един от тях.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хммм.....

    30 24 Отговор
    Дойче ВЦ пак е на Висота

    Коментиран от #28

  • 2 Какъв Валяк на репресиите

    39 32 Отговор
    Като режима на Путин е с 91% подкрепа дори по информация от САЩ ?

    Коментиран от #11, #72

  • 3 Реалист

    36 26 Отговор
    Миризлив.еца Дайнов който мирише на кръчма

    Коментиран от #16

  • 4 Професора

    36 24 Отговор
    Професор Евгени Ракийчев пак е захлебил от ДВ
  • 5 А бе хора

    38 21 Отговор
    как може само малоумщини да пишете бе,толкова ли са сладки жалките козяшко дойчевелевски центове
  • 6 Ако е истина че

    26 18 Отговор
    25 000 човека, живеещи на територията на Руската федерация, са пращали финансови помощи за украинската армия категорично са за затвор !!!!!!! 25 000 човека какъв % са от населението на Русия ?
  • 7 Хихихи..

    19 12 Отговор
    Тая снимка я гледам от две години аре нещо по прясно!
  • 8 ХА ХА ХА

    24 17 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ! НЕ ВЯРВАМЕ НА ЗЕЛЕЛЕТО , КАКТО И НА ДРОГИРАНИЯ ЗЕЛЕН ГУЩЕР ! ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ДА КАЖЕ КАК ФРИЦОВЕТЕ КОИТО ДАВАТ ВСИЧКО НА УКРО - НАЦИСТИТЕ ЩЕ УДЪРЖАТ ЗИМАТА ? И КАК ЩЕ СЕ РАДВА НАРОДА ИМ НА СЕГАШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ? ЗАЩОТО ТАЯ ЗИМА .....НАМА ДА Е КАТО ОНАЯ !
  • 9 А тоя Валяка на репресиите

    21 8 Отговор
    Като във Франция ли е или по малък ? Само скромно да попитам ?
  • 10 Хи хи хи

    18 16 Отговор
    Задава се глад ........студ ........мизерия.
    .....бунтове във ЕС !!!!!!!!!!! Ама тия "управляващи" не разбират това и продължават да се навеждат на кравите !!!!!!!
  • 11 Хахахаха

    29 18 Отговор

    До коментар #2 от "Какъв Валяк на репресиите":

    И на Чаушеско беше 91 процента подкрепа, 2 седмици преди да го убият румънците!

    Коментиран от #22

  • 12 Голем праз

    14 6 Отговор
    за руските репресии,нащите и тука си текат.Но нали знаете,минете ли Границата..И без това нямаме никакво бъдеще,децата ни също,ако прекалите искаме да ви бием! И без това сте "Пътища заникъде",както пишеше Богомил Райнов..
  • 13 Малоумна статия

    17 16 Отговор
    И фактологически невярна
  • 14 Хахахаха

    8 7 Отговор
    Факти пуснете едно интересно видео, да се види как живеят "освободените" хора от Мариупол!

    Коментиран от #17, #57

  • 15 Калпазанин

    6 7 Отговор
    Жалки сте, като евреи в концентрационен лагер
  • 16 Рошко

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    По точно на евреин
  • 17 Хахахаха

    11 13 Отговор

    До коментар #14 от "Хахахаха":

    Днес имаше един русофил, който обясняваше че Русия направила много нови квартали в Мариупол. Да гледа! Направили ги, но за пари, за руснаци.

    Коментиран от #33

  • 18 3.14К

    15 9 Отговор
    Елементарно, примитивно и гнусно. Безсмислено похарчени пари! Кой праща децата си да се учат при тоя......?
  • 19 Сталин

    11 13 Отговор
    А валяка на мизерията ще стигне до всеки българин
  • 20 Сталин

    9 16 Отговор
    Репресиите направиха Русия велика.Когато в СССР имаше репресии страната беше велика и силна ,и се развиваше стремително и бурно.Когато репресиите бяха прекратени , всичко започна да гние ,разлага и умира,защото репресираните злодеи и предатели започнаха да навлизат във властта.Докато в България не започнат да се сглобяват бесилки и режат глави ,нищо няма да се промени,както казва Томас Джеферсън "Дървото на свободата от време на време трябва да се полива с кръвта на тираните и патриотите."Но тъй като българина е нихилист и мишок и все гледа да не се прекара и за нищо не би си нарушил спокойствието да си пие ракията и пълни тумбака и вечно да се сърди на някой че не му е уредил живота.Борбата е развитие,но в България няма борба за нищо ,така че няма и никакво развитие ,както казва Шекспир -"Надежда всякаква вие оставете"

    Коментиран от #69, #73

  • 21 инфо

    13 5 Отговор
    Хак да им е на руснаците. Нека да усетят какво е! Валяка на репресиите няма да ходи само по Франция, Германия, Белгия и други в Западна Европа...
  • 22 Власите незаконно убиха Чаушеско

    12 20 Отговор

    До коментар #11 от "Хахахаха":

    и жена му.Без съд и присъда, както убиваха фашистите в България.
    ЦРУ разхвърля умрели от моргата и ги обяви за убити от Секуритате.
    Този приьом те използуваха за пръв път в Чили когато убиха Алиенде.
    Сега го използуваха в Бучс, но френски репортер е снимал как ги свалят от камиона и ги разхвърлят. Дал е оригинала на ООН което е поискало списък с имената,но до този момент Укрорайхът не ги е дал.

    Коментиран от #23

  • 23 Хахахаха

    21 15 Отговор

    До коментар #22 от "Власите незаконно убиха Чаушеско":

    Другар само ти продължаваш да вярваш за нацисти в Украйна! Нормалните хора вече разбраха, че Путин е там да краде територия и ресурси.

    Коментиран от #39, #40

  • 24 Свободен

    26 8 Отговор
    Не се сърдете на путинофилите!
    Те страдат от латентен мазохизъм и затова обичат "твърдата ръка"!
    Често даже в интимните си фантазии си представят как Кадиров ги отменя в съпружеските задължения.
    Тези хора не са лоши, просто имат нелечим психологически проблем!

    Коментиран от #51

  • 25 реру

    24 7 Отговор
    "... Защото репресивността рано или късно се обръща навътре. Ще стигне и до теб..."


    Въпреки всичко руснаците винаги трябва да бъдат щастливи, позитивни и т.н...

  • 26 Човек

    21 6 Отговор
    "руснаците в своята маса така и не разбраха какво им казваше Политковская." Ами, така е. За това се иска човешки, а не овчи мозък.
  • 27 Цензура

    10 17 Отговор
    Ужасяващо е, че същество като дайнов преподава в университет на млади Българи - и не знам как собствените му студенти не са го прeбили още.
    Според него няма ли репресии в САЩ, където могат да те уволнят от работа и да ти съсипят живота, само защото си симпатизант на законния президент Тръмп или защото не искаш да се ваксинираш? Или във Франция няма репресии?
    В коя воюваща държава няма да се търси наказателна отговорност на лица, финансиращи вражеската армия? Кога и къде Путин е казал, че украйна ще бъде превзета за седмица? Какво стана, нали руската икономика да се срине за седмици, а 500 рубли да се разменят за долар? Какво стана, пиянo живoтно?

    Коментиран от #31

  • 28 Да на висота е

    13 8 Отговор

    До коментар #1 от "Хммм.....":

    защото това е писано от професор Евгений Дайнов и не е за ограничени копейки

    Коментиран от #35

  • 29 Абе Сидеров

    9 1 Отговор
    Жив, ли е?
  • 30 Пха ха ха ха

    4 9 Отговор
    БЛЯ БЛЯ БЛЯ БЛЯ 🤪
  • 31 Ха ха

    14 5 Отговор

    До коментар #27 от "Цензура":

    Те това стана: Пиян руски мужик играе казачок в кочина.
  • 32 Раша на бунището при ссср

    14 6 Отговор
    Рейгън и Буш ликвидираха СССР, Тръмп и БайДънчо ликвидираха русия
  • 33 Е, ти

    4 5 Отговор

    До коментар #17 от "Хахахаха":

    За кого искаш да ги направи - за америкоси ли?! Ама си смешен........

    Коментиран от #37

  • 34 ханс

    7 8 Отговор
    Поредната простотия на вкиснато зеле
  • 35 свидетел

    5 9 Отговор

    До коментар #28 от "Да на висота е":

    Като му омекна от пиенето, жена му рускиня /лично познавам/ на дайнов , прояви по свободно поведение.Поради възникналата с градусите импотентност, Женята направо полудя.

    Коментиран от #41

  • 36 драго

    5 7 Отговор
    Като му омекна от пиенето, жена му рускиня /лично познавам/ на дайнов , прояви по свободно поведение.Поради възникналата с градусите импотентност, Женята направо полудя.
  • 37 Хахахаха

    8 3 Отговор

    До коментар #33 от "Е, ти":

    За кого? Ами за хората, на които унищожи жилищата там и които всъщност казва, че освободи и им помага! Как им помага? Като ги остави на улицата и сега иска да им продава жилища, на техните места където са живели?

    Коментиран от #38, #48

  • 38 Браво

    9 5 Отговор

    До коментар #37 от "Хахахаха":

    Руския мужик, само за смях става.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 А безбройните

    6 9 Отговор

    До коментар #23 от "Хахахаха":

    паметници на Бандера?
    Оня който избивал руснаци, евреи поляци?
    За него какво ще кажеш, кратуно зелена?
    Сигурно не е бил нацист.
    Епа може и да не е бил, бил е по-зле и от нацист, затова самите нацисти са го сложили под домашен арест, ужасени от гародиите му.
  • 41 И к'во

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "свидетел":

    Набързо сложи тя фалос колан и ти го тури, а

    Коментиран от #42

  • 42 драго

    2 4 Отговор

    До коментар #41 от "И к'во":

    Завързана мадама беше.Ти май не си я виждал даже
  • 43 Роза

    4 9 Отговор
    При нас репресиите са от икономически характер,а там са политически!Нима в БГ могат да те арестуват и затворят за това ,че си говорил против президента,или за това ,че във форумите си изказал мнението си против правителството?!Ако беше така,къде щяхме да бъдем сега всички ние,които пишем тук?!
  • 44 0000

    12 8 Отговор
    Умните избягаха,но те са малко и са предимно,от големите градове,образовани и мислещи млади хора.Болшинството,от руснаците са уникални тъпани! Народ от нискообразовани колхозници,сондьори и подводничари,хора живеещи в селца и градчета в средата на нищото,алкохолизирани на 10-та степен,защото не намират алтернатива в живота. Какво се очаква,от тази пастмина?!

    Коментиран от #46

  • 45 ЗЛИЯТ..

    8 8 Отговор
    Тоя не пукна ли от пиене???.Много ги разбира нещата ..Скъсан цървуланин....Ахаха.Южен
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 САТЪРА НА ХАНА

    6 6 Отговор
    СПОКОЙНО БЕ ДАЙНОВ
    ТИ ЩЕ СИ КУХНЕНСКИ РАБОТНИК В ТРУДОВО-ВЪЗПИТАТЕЛЕН ЛАГЕР БЕЛЕНЕ ... НИКОЙ НЯМА
    ДА ЮРКА ЧОВЕК НА ТВОЯТА ВЪЗРАСТ ,ЧЕ И ПРОФЕСОР ДА КОПА МОРСКИЯ КАНАЛ БУРГАС - ТУНДЖА - МАРИЦА,- БЯЛО МОРЕ
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ха, ха

    5 5 Отговор
    генчо пак се е възпалил!

    Коментиран от #52

  • 50 Ихтиандър

    6 2 Отговор
    Леле.......... не знаех, че синът на този олигофрен Соловьов е хомо и че даже сключил брак с друг хомо в Англия. ...Е нали тия не бяха такиви по думите на олигофрена. Оная дунда дето му приглася и тя сигурно е обратна!!!!
  • 51 А може би

    4 6 Отговор

    До коментар #24 от "Свободен":

    Ти си геронтофил? Не можеш да се отлепиш от всичко старо, прогнило и изживяло времето си, като бай - дън?
    Е, по- добре да признаваме бъдещето, отколкото миналото, байдънофиле😁
  • 52 Ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #49 от "ха, ха":

    Дааааааааааа, джамбо също- активирал е суперсили да триееееееее, той само това си може, горкия😏😏😏
  • 53 Нема нищо

    8 4 Отговор
    На руските им е приятно да ги мачкат. Интерпретират го като в реда на нещата. И ние имаме такива с/м индивиди. Въздишат по каьармата, където са били мачкани и самите те са мачкали.

    Коментиран от #54

  • 54 Знаеш ли

    6 1 Отговор

    До коментар #53 от "Нема нищо":

    Че такива издевателства в казармата преди 09.09.1944г. не е имало! Това деление е дошло от руснаците. То при тях и сега е така. Преди около четири години в Тяхна висша школа излезе запис на завършващи офицери - пияни, как влизат в спалното на по- млади курсисти и изпотрошиха всичко пред бездействащия дежурен офшцер.

    Коментиран от #68

  • 55 Поредното бездарно

    2 5 Отговор
    Квичене на ШвабскитеСвине. Ще ви режемГлавите!

    Коментиран от #56

  • 56 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #55 от "Поредното бездарно":

    Ку-кууу
  • 57 Лендлийз

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Хахахаха":

    Кое гарантира достоверност на тази информация? Камерния състав на заден фон или някоя световна информационна агенция?

    Коментиран от #62

  • 58 Редник

    2 5 Отговор
    Дайнов, мамино сладко комунистическо отроче. Живяло в Москва и учило в Лондон, където тати е работел. Соросоид на куб, продал идеалите на родителите си. Акъл от такива като теб не искам. При соца бяхте превилегировани, сега пак сте се набутали със силните на деня, а обикновените хора, да ви слушат и четат лъжите. Баста!
  • 59 A ВАЛЯКЪТ НА ПРОПАГАНДАТА

    4 5 Отговор
    Е ДОСТИГНАЛА И МАЧКА ВСЕКИ ЕВРОПЕЕЦ.
  • 60 Дойчланд юбер алес

    4 5 Отговор
    Дойче зеле - току що гледах един филм за хилядолетния райх! Не случайно имате КАНЦЛЕР АКТ!!!
  • 61 алооо Генчооо

    2 4 Отговор
    викат на 4ти км.Аре бегай ,че си дал фира вече.
  • 62 Хахахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "Лендлийз":

    На сляп човек, никой не може да му отвори очите.

    Коментиран от #65

  • 63 Артилерист

    2 4 Отговор
    Номенклатурният син, живял в охолство и комфорт при соца, ЕвгенИЙ Дайнов, е надминал по злобарски глупости дори Джамбазов. Какво ли не прави желанието да си винаги с победителите. Такива отгледаха и възпитаха повечето номенклатурчици...

    Коментиран от #66, #67

  • 64 Моряка

    1 3 Отговор
    Хюмнето си е хюмне,даже и да е учило в Москва и Лондон.Боклук,сър.
  • 65 Лендлийз

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "Хахахаха":

    Моля опитайте, дайте линк към незевисим източник не към клипчета в тубата!
  • 66 Моряка

    2 2 Отговор

    До коментар #63 от "Артилерист":

    Колега,и от нашето офицерско съсловие излязоха такива бо.....луци, като Дайнов, все от номенклатурни академии и военни училища в СССР.Сега все видни атлантици.Вземи Събчо, Тагаренко,Шаламана,Васето Данов.За съжаление.
  • 67 Моряка

    1 2 Отговор

    До коментар #63 от "Артилерист":

    По плюнки са лика прилика с Крадливото Ленче.
  • 68 Моряка

    1 2 Отговор

    До коментар #54 от "Знаеш ли":

    Каква е тая "тяхна висша школа",бе шебек?Можеш ли да различиш военна от театрална академия например?

    Коментиран от #76

  • 69 Моряка

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Сталин":

    Не Шекспир го е казал, а Данте Алигиери.
  • 70 Майките са в DW

    3 2 Отговор
    Хай , Евгени Майнов. На Майнов още от костово време му удариха шута . Непросопсаник, получил образованието си по комунистическо , от тогава се мъчи да оцелее и сега се приюти в ДВ ПОСРАНИТЕ. КОЙ ТИ ЧЕТЕ ДВ???????
  • 71 Джулиан Асанж

    2 1 Отговор
    бе валякът на репресиите ме направи на листо, ама нито един грантояд не се сети за мен.
    Сигурно много са ме смачкали и вече съм невидим.
  • 72 Русофоб

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Какъв Валяк на репресиите":

    Иди да видиш, ама май не ти стиска

    Коментиран от #75

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Българин

    0 2 Отговор
    Дойче зеле се труди неуморно да дезинформира.Не си правете труда ,няма смисъл.Пишете глупости.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Верно ли ?

    0 1 Отговор
    "стотици били по затворите защото били против СВО"😂 Абе,той Путин откъде има пари да храни безплатно толкова затворници безплатно ?