Last news in Fakti

26 Септември, 2023 13:13 1 599 67

ЕК: Русия воюва с оръжие в Украйна, а с думи - в останалата част от света

  • русия-
  • украйна-
  • дезинформация-
  • европейска комисия

Дезинформация има и офлайн, но с нарастването на употребата на интернет злосторниците получиха нов начин да се опитват да подкопаят европейската демокрация

ЕК: Русия воюва с оръжие в Украйна, а с думи - в останалата част от света - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия воюва с оръжие в Украйна, а с думи - в останалата част от света, заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова. Тя съобщи, че големите онлайн платформи се борят с разпространението на дезинформация, но според нея усилията им засега не са достатъчни, информира БТА.

По нейните думи платформата Х (бившият Туитър), води с най-много разпространявана дезинформация, след като се оттегли от правилника на ЕС за поведение на големите дружества в интернет. Платформите трябва да имат предвид, че в информационното пространство се води война срещу нас, призова Юрова. Тя отбеляза, че Майкрософт, Мета, Гугъл, ЛинкдИн и Тик-Ток, които са сред 44-те дружества, подписали правилата, са представили нови доклади за противодействието на дезинформацията в последните шест месеца. За пръв път разполагаме с толкова широк набор от данни в докладите, оценявам техните усилия, добави Юрова.

Борбата с дезинформацията онлайн изисква широк подход, с участието на цялото общество. Дезинформация има и офлайн, но с нарастването на употребата на интернет злосторниците получиха нов начин да се опитват да подкопаят европейската демокрация. Призовавам платформите да имат предвид войната на Русия в Украйна и предстоящите догодина избори за евродепутати, заяви тя.

Русия води война на идеи в нашето информационно пространство с полуистини и лъжи, за да създаде измамното впечатление, че демокрацията не е по-добра от автокрацията. Днес това е оръжие за масова манипулация, насочено едновременно към руснаците и към европейците, а и към останалата част на света. Големите платформи трябва да имат предвид тези заплахи, особено в навечерието на изборите за ЕП догодина, настоя зам.-председателят на ЕК.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    27 10 Отговор
    Идва нов световен ред.По справедлив.

    Коментиран от #14

  • 2 Вярваме еи

    43 14 Отговор
    Руски телевизии няма, само краварска дезинформация

    Коментиран от #16

  • 3 Яяяяя

    25 7 Отговор
    Тая забрави Сирия и половин Африка!
  • 4 Оле

    35 13 Отговор
    Колкото и да се пъните, загубихте. Германия в рецесия, Европа в инфлация. ФАЩ с трилионен дълг.
    В Брикс- опашка от държави с молби за членство.

    Коментиран от #15, #61

  • 5 Вече май се чудите

    25 7 Отговор
    С какви пропаганди да залъжите бройлирите !
  • 6 Естествен Интелект

    25 7 Отговор
    Путин ви се смее от сърце...Да говорите за пропаганда от други е доста коти под нулата.
  • 7 РУСКАТА ИМПЕРИЯ

    12 30 Отговор
    СЕ РАЗПАДНА, СССР СЕ РАЗПАДНА, СЪЩОТО ОЧАКВА И РФ
  • 8 Балканджия

    11 29 Отговор
    един път да си прав, с разпада на тази сибрка-кочина Света ще е по справедлив и най вече за 140милиона хора населяващи този робовладелски-коптор.
  • 9 Тръмпакис

    7 7 Отговор
    Който не е разбрал Русия е завзела половината свят а другата половина САЩ. А журналята какво ще лаят няма никакво значение...

    Коментиран от #62

  • 10 Голям смях ..

    26 7 Отговор
    От много плещене против Русия ми стана симпатична. Преди това бях неутрален. Продължавайте така Толчо. Кога ще дойде жжжааамба с неговите тъп...ни да се посмеем малко. Не му ли се др 💩а
  • 11 Реалист

    9 24 Отговор
    Всички Ангихристи в Русия и в България ( уверен съм , че и тук има такива ) които са взели участие в това глобално престъпление срещу човечността и човечеството ще си понесат заслуженото .
    Днес беше потвърдено :
    Избягали от Русия , ФСО ,ФСБ , Вагнер , военни от ВС на РФ дават показания за престъпленията , убийствата , концетрационните лагери в ООН, МОС в ХАГА , пред прокурора на международния трибунал . Изнесени са терабайти доказателства , документи , флашки със видео , дискове . Всичко е предадено на СЪДА . Днес беше официално потвърдено : Предаден е секретния архив на Пригожин , видео , документи , картотеки , счетоводни книги, показания …. Терабайти разобличаващ Демона Путин и бесовете Антихристи около него и Кремъл . Машината на международното правосъдие е задействана ….. зверствата на тези Не Люде са предадени на всички организации и са дублирани и на ЦРУ . Хората са искали да са сигурни , че ИЗРОДИТЕ ЩЕ СИ ПОЛУЧАТ ЗАСЛУЖЕНОТО .

    Коментиран от #24

  • 12 Истината

    6 26 Отговор
    Катастрофалните загуби на Кремъл в Украйна могат да доведат до рухването на Руската федерация.
    Става все по-ясно, че Украйна печели войната.
    Кремъл е изправен пред историческа криза на доверието и е напълно възможно да наблюдаваме началото на края - не само на режима, но и на самата Руска федерация.
    Изгуби се доверието на руснаците по отношение на руската армия, която традиционно е централен елемент от легитимността на Кремъл.
    Унижението ѝ в Украйна сега е почти пълно, а гордият Черноморски флот все още се крие зад Крим, твърде изплашен да предприеме действия срещу една страна, която дори няма военноморски флот.
    Ударът, който бе нанесен на руската икономика, е поразителен и това ще доведе до ненормално съществуване на многомилионното разпръснато руско население.
    Тази особеност на разпръснатост е причина за слабо свързане помежду им, а сега, когато властовия център е в позиция нула, чувството за принадлежност към нацията може още повече да отслабне.
    Загубата на енергийните пазари, която компенсираше липсата на съвременни производства, не може да бъде компенсирана.
    Кремъл е изправен пред историческа криза на доверието и е напълно възможно да наблюдаваме началото на края - не само на режима, но и на самата Руска федерация.
    Пригответе се за разпадането на Русия!

    Коментиран от #18, #27, #40

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Идва идва

    4 12 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И индивиди като теб да хващат мотиката! Видяло се е , че акъл нямаш…
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ъхъ

    24 4 Отговор

    До коментар #2 от "Вярваме еи":

    На мен не ми трябва руска пропаганда! Като видя калин янакиев, или атанас атанасов по тв и заобиквам Русия моментално!

    Коментиран от #22

  • 17 Новости с болота

    4 13 Отговор
    То си личи по ботовете, че водят хибридна война.
    Коментари има само под статии за московското блато, московските им местни еничари и борците срещу убийственото влияние на московия над Родината ни.
  • 18 Сесесерето пак ще се насесесере

    5 15 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    Този път Афганистана е Украйна
  • 19 Мефистофел

    17 3 Отговор
    Русия не воюва на думи с "останалия свят" (значи Китай, Индия, Бразилия, и т.н. са извънземни), защото цялото медийно пространство е окупирани и жестоко цензурирано от соросоиди и НПО-шници. При това "останалия свят" трябва да е доволен, че още не са го подпукали със СМП (Средства за Масово Поразяване).
  • 20 Православен християнин

    17 6 Отговор
    Русия не воюва с думи по света а казва истината, която Светът разбира и отхвърля гнусните лъжи на умиращия сатанински Запад начело с терористичната държава Сащ.

    Коментиран от #42

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Пък аз

    18 3 Отговор

    До коментар #16 от "Ъхъ":

    Като видя Магарев и Пасито, което каза "май...н@та му на праеославието".
  • 23 Пусин

    3 15 Отговор
    Хехехехе колко генерали и адмирали заминаха барабар с няколко стотин хиляди млади войничета, ама аз съм добре, другите кучета ги яли хехехехехе
  • 24 християнин

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    Ако беше и ясновидец, щеше да знаеш и незавидната си съдба, но и това ще стане и реалността за теб ще се превърне в ужас и не само ще имаш ужасен край, но ще изпитваш и ужас без край.
  • 25 Клетва

    5 21 Отговор
    От все сърце пожелавам на всички русофили, путинофили, москофили ... да заживеят щастлив живот в родината на сърцето си Московия. И не само за тях, а за всички техни поколения, сегашни и бъдещи, никога да не могат да напуснат русския мир.
    Убеден съм, че на никой от българите няма да липсвате и никой в България няма да пророни сълза за вас.

    Коментиран от #29, #30, #38, #43

  • 26 Човека

    13 2 Отговор
    От снимката как ви се смее.
    Ама то вие сте си за смях де.
    Предатели, г@золизци .
  • 27 хаха

    12 3 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    Вярваш ли си, или си на фентанил, който вече е увредил безвъзвратно и малкото ти мозък?
  • 28 Я пак

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Най обичам когато":

    Че нищо не ти се разбира. Килийното ти е школо изгоряло, българския ти език е като на дядо ти Хасан .

    Коментиран от #33, #37

  • 29 Ха-ха-ха

    9 3 Отговор

    До коментар #25 от "Клетва":

    Клетвите стигат тоя дето ги изрича.
    Продължавай.
  • 30 Българин

    15 5 Отговор

    До коментар #25 от "Клетва":

    Русия е освободила България от Османско иго за да живеем тук, затова такива като тебе ще бъдат помолени да заминат за кочината Запад и да не се връщат никога в България защото веднага ще бъдете екзекутирани като чумав дивеч, същото и за децата ви родени в кочината, което означава, че също са свини.

    Коментиран от #44, #46

  • 31 Аспарух

    5 11 Отговор
    Първа работа на копейките е да разпространяват лъжите и дезинформацията на Путлер.
    Даже Гьобелс от казана им завижда за усърдието да лъжат.
    А нашенският ганьовски НЕобразова русороб го приема за чиста копейка и рупа ли рупа.
  • 32 Снимката

    13 3 Отговор
    Горе.
    В Русия хората четат и пълнят библиотеките си книги.
    А в усръйна пълнят долапите с бело брашно от Колумбия
  • 33 Обаче

    1 12 Отговор

    До коментар #28 от "Я пак":

    Незнам на него , какво не му разбираш. Ма като чета какво си писал…. Направо ми става жал ..

    Коментиран от #36, #41

  • 34 НОРМАЛЕН журналист,

    10 3 Отговор
    а не мисирка трябва винаги да има предвид, че като пише нещо за една страна и държавника й (Путин), трябва да прави паралел с другата страна и държавника й -зеленото човече с бялото носле, което търчи по света, плюе по Русия, проси пари (за имоти навсякъде по света, последно Египет) и иоръжие от западналите - каквото и да е стига да е срещу Русия, дори да унищожи укрите - не казвам неговия народ, защото очевидно не е..
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 до ОБАЧЕТО,

    8 0 Отговор

    До коментар #33 от "Обаче":

    сбърканият си ти! Нищо не ти се разбира при това.
  • 37 Мефистофел

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "Я пак":

    Мани го тоя бе, виж го, че е роднина на сСтоенчо.
  • 38 Мерси,

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "Клетва":

    Да ти се връща трижде!
    Клетвата от твоята уста на твоята глава!

    АМИН!!!!!
  • 39 Някой

    15 1 Отговор
    Същото може да се каже и за САЩ с допълнението, че воюват с оръжие и по света, а не само в Украйна.
    Такива статии показват, че не сме уязвим за руска пропаганда, а за западна такава.
  • 40 Мачът е свирен,

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    никой досега не е победил ядрена държава. Въпросът е докъде стига търпението.
    ,,Безсилието ражда злобата" и бръщолевенето на празни приказки . Русия я чакат да изчезне от 1000 години и все си е на мястото голяма и мощна.
    ох, боли, каза клоунът на украински

    Коментиран от #45, #47, #52

  • 41 ОБАЧЕ, ПОНЕЖЕ, ЗАЩОТО

    9 1 Отговор

    До коментар #33 от "Обаче":

    ОБАЧЕ, ПОНЕЖЕ, ЗАЩОТО си проззззд, затова нищо не разбираш.
  • 42 Хахаха русия и истина ахахахахаха

    1 10 Отговор

    До коментар #20 от "Православен християнин":

    Магаре и космос православни християнино, междудругото как са новите братски християнски народи на Русия като Иран Сирия африканските племена християнино 🫢🙈😂🐖🐷
  • 43 аре не бързай толкова

    12 2 Отговор

    До коментар #25 от "Клетва":

    с ТВОЯТА КЛЕТВА, защото ще се случи това, което не е изгодно за тебе.
    Да не говорим, че си пълна нула по политология, обща култура, история и т.н. Но от посолствТО такива търсят - балами повече и от кравари.
  • 44 Аспарух

    2 11 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    До НЕбОлгарин.България винаги исторически се е намирала на Запад от крепостният руски свят.Така,че собирай чомодан, вокзал и мъртвите сибирски полета.Няма не искам ще ти помогнем.
    Това са ни завещали Ракови, Левски, Захари Стоянов, Стамболов и почти всички нац.революционери.
  • 45 Никой не е победил ядрена държава???

    1 9 Отговор

    До коментар #40 от "Мачът е свирен,":

    Афганистанските пещерняци с козите си победиха непобедимия насесесер въпреки 30те хиляди ядрени ракети които имаше сесесерето или забравихте вече, старите пенсии ги хвана склерозата, новите филчета облъчени от рузка пропаганда история не са учили и така

    Коментиран от #48, #55

  • 46 Съветската история е лъжа !

    3 15 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    НЯКОИ ПОКАЗАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ РУСКО ТУРСКАТА ВОЙНА 1877 -1878 ГОДИНА
    1.Обща численост на руската армия ,преминала Дунав - 193000 души.
    2.Според руските архиви загубите на руската армия, на финландския батальон и румънската бригада се изчисляват на 15 567 убити и 6842 починали от раните си войници и офицери. А нашите опълченци дават една трета от жертвите или 3 456 убити. А жертвите сред цивилното българско население, както и от клането в Стара Загора, никога не са изчислявани.
    3.България е ОКУПИРАНА за приблизително две години.
    4.На България е наложен окупационен данък ,равняващ се общо на 64 тона злато /32 т за Княжество България и 32 тона за Източна Румелия.
    5.България е задължена да разруши всички крепости на своята територия ЗА СВОЯ СМЕТКА.
    6.Северна Добруджа е подарена на Румъния.
    7.Нишкия санджак е подарен на Сърбия!
    8.Не бива да се забравя, че за свободата си българският народ в Нишкото въстание от 1841 г., в Априлското въстание от 1876 и битките на българското опълчение даде общо 60 000 убити. Така, че нищо даром не сме получили, а сме платили с кръв и на Шипка, Шейново, Плевен, София, Стара Загора…

    ТОВА НЕ Е ОСВОБОЖДЕНИЕ , А СИ Е БРУТАЛНА РУСКА ОКУПАЦИЯ!!!

    Публикувам за пореден път тази историческа информация ,защото продължават бруталните лъжи и фалшификации, целящи заблудата на българите и продължаване на убийствената ни зависимост от Русия - най отявления и най вреден враг за Българщината в цялата ни история

    Коментиран от #56, #60

  • 47 Само че става все по малка

    1 8 Отговор

    До коментар #40 от "Мачът е свирен,":

    От 300 милиония СССР вече е 140 милиона са и половината обаче с дръпнати очи 😉 а да не говорим за културата на историята на предишната русия до днешните съюзи с иранци африканци сирийци венецуелци кубинци и прочие ийци, срам и позор руските царе се въртят в гробовете си
  • 48 Аспарух

    1 10 Отговор

    До коментар #45 от "Никой не е победил ядрена държава???":

    Винаги има първи път, а и не е вярно САЩ загубиха във Виетнам така, че е ред на Рашистан

    Коментиран от #51

  • 49 Ветеран от Протеста

    1 5 Отговор
    Ами те се обичат много,каква война..Това е Румен Петков председател на партия АБВ( Алтернатива за Българско Възраждане),основана от бившия пРезидент два мандата от БСП Георги Първанов - агент " Гоце " на ДС на БКП...Братска партия на Путиновата партия " Нова Русия "....

  • 50 Урюрвкос

    7 0 Отговор
    шубето е голяма работа
  • 51 Аспарух

    0 5 Отговор

    До коментар #48 от "Аспарух":

    Това е за 40 коментар
  • 52 Аспарух

    3 7 Отговор

    До коментар #40 от "Мачът е свирен,":

    СССР изгуби в Афганистан
  • 53 Редник

    9 0 Отговор
    Г-н Стайков, трябва да си щастлив, че Русия воюва с думи в останалата част от света. Много щастлив, защото благодарение на това си жив, и аз също и милиарди по света. Така че налягай си парцалките и се моли Русия да воюва само с думи.
  • 54 Вирус

    6 0 Отговор
    Анадолчо появи ли се а с какво воюва гейския съюз
  • 55 Умен по цялата глава

    1 8 Отговор

    До коментар #45 от "Никой не е победил ядрена държава???":

    Не ги победиха с козите си,а с противотанкови насочващи ракети "Милан" и земя - въздух "Стингър"...Руските комунисти за 10 години убиха ТРИ милиона Афганци и накрая се върнаха в кочината си по " Моста на Дружбата" победени...Моста на Дружбата,а?

    Коментиран от #58

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 верчето

    8 0 Отговор
    за поеред път е изгубила връзка с органа, отговорен за мисловния процес.
    При по-бективен анализ, би могла да види, че общество, което забранява медии и слави културата на отрицанието, в което да изразиш мнение, различно от официалното е повод за преследване (засега поне, само кариерно, финансово и имиджово, но скоро може да бъде и повод за затвор) няма нищо общо с демокрацията.
    Верчето да се огледа, защото именно тя и такива като нея, водят ЕС към провал и разпадане
  • 58 да бе

    7 0 Отговор

    До коментар #55 от "Умен по цялата глава":

    а американците как избягаха? Всички гледахме кадрите с висящи на колесниците хора, ха ха. Много достойно!
  • 59 юрова от гарата

    1 0 Отговор
    ала мисиркова да лапни целият материал....И да си измии устата.....
  • 60 Бай Ставри

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Съветската история е лъжа !":

    Явно си много осведомен по история. Та да питам: Да си чувал за Берлинския договор от 1878 г. Лесно е да четеш като дявола евангилието, ама дазнаеш че и други са учили история за разлика от теб.
  • 61 Да, ама не!

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Оле":

    Всеки отива на запад, за по-готин живот!
  • 62 хах

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тръмпакис":

    Важното е, че този път сме в добрата "половина".
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ЗЛИЯТ..

    1 0 Отговор
    Тука се вижда само битката на ДВ ,и подобни титани..Руски новините и пропаганда ,НЯМА ...Забранено е ..по комунистически..от Есср...
  • 65 ЗЛИЯТ..

    0 0 Отговор
    Сега отново България я бутат в Османската република..Онова време .периода. а прехода е траял 40 гид .Управляват Турци и помаци .Скоро и циганя..Преди Англия и Франция ,днес отново .
  • 66 ЗЛИЯТ ..

    0 0 Отговор
    Ясно е че Уззрайная е спечелила вече ...Да не се праща оръжие повече...Денко да си вземе бележка.
  • 67 ЗЛИЯТ..

    0 0 Отговор
    Булгаропомака ,иска да избяга от Рф от Москва ,от руснаците ,обаче 70 %от новините са за РОССИЯ ...Защото я обича ..и не може без нея ...Янките и германците са постни сарми..Не стават ..Ахах...Пък и ония ги презират ..Толю стига си лъгал ,моето момче ..Ще ти порасне носа ..Ахаха ..
Новини по държави: