Отидете към основна версия

34 055 159

Премиер от ЕС се осмели да го каже: Израел в момента не се отбранява, а отмъщава

  • хамас-
  • израел-
  • ес-
  • ирландия-
  • геноцид-
  • аза-
  • ивицата газа-
  • лео варадкар

Това ми прилича на отмъщение, а не на самоотбрана, заяви ирландският премиер

Снимка: БГНЕС/ EPA

Премиер на държава от Европейския съюз се осмели да каже истината за действията на Израел срещу цивилното население в ивицата Газа, пренебрегвайки досегашния наратив на съюза да си затваря очите за тези зверства.

Министър-председателят на Ирландия Лео Варадкар заяви, че Израел има право да се защитава срещу екстремистката групировка „Хамас“, но в момента това, което извършва в ивицата Газа, прилича повече на отмъщение, а не на самоотбрана, предаде RTÉ Radio.

„Силно вярвам, че... Израел има право да се защитава, има право да тръгне срещу „Хамас“ [за да не се повторят нападенията от 7 октомври]. Но това, което виждам в момента, не е единствено самоотбрана. Прилича ми на отмъщение“, заяви Лео Варадкар на фона на бомбардировките, които извършват израелските въоръжени сили срещу цивилното население в ивицата.

Здравните власти в Газа твърдят, че от 7 октомври насам израелските военнопрестъпници са убили над 9000 души, огромна част от които деца. „Ал Джазира“ съобщава, че израелските военни обстрелват цивилните, които се опитват да напуснат град Газа и северните райони на ивицата.

За броени дни Израел изби хиляди деца, разрушавайки жилищни сгради и болници в гъсто населени места. В тези действия на Израел няма логика от военна гледна точка, а от хуманитарна са нагледен пример за извършването на геноцид и безразборно убиване на невъоръжени граждани. САЩ и ЕС продължават да си затварят очите за убийството на хиляди араби, които в момента са в капан и не могат да избягат от ивицата. Нещо повече: дават зелена светлина за продължаващия терор на Израел.

Междувременно чилийският президент Габриел Борич, който тази седмица осъди въздушните бомбардировки в Газа и отзова своя дипломатически пратеник в Израел, каза на президента на САЩ Джо Байдън, че действията на Израел нарушават международното право. „Атаките на „Хамас“ нямат оправдание – те заслужават глобално осъждане. Но отговорът на правителството на Бенямин Нетаняху също заслужава нашето най-ясно осъждане“, каза Борич, цитиран от агенция „Ройтерс“ след среща с Байдън в Белия дом. „Няма съмнение, че можем да кажем, че отговорът е непропорционален и нарушава международното хуманитарно право. Правото на държава да се защитава има лимити и те предполагат зачитане на живота на невинни цивилни, особено деца“, каза Борич.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 207 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: