Отидете към основна версия

1 954 4

Александър Вучич: Нужна ни е само убедителна победа

  • сърбия-
  • александър вучич-
  • косово-
  • ивица дачич

Освен парламентарен вот на 17 декември в Сърбия ще има и местни избори в автономната област Войводина и в над 60 града и общини, включително столицата Белград

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сръбският президент Александър Вучич каза снощи в Белград на предизборен митинг на управляващата Сръбската прогресивна партия (СПП), чийто член е, че изборите не са игра, че държавата не е играчка и партията трябва да спечели по-убедително от всякога предсрочните парламентарни избори, съобщи сръбската агенция Фонет, цитирана от БТА.

СПП се явява на предсрочните парламентарни избори на 17 декември с листа, носеща името „Александър Вучич – Сърбия не трябва да спира“.

До предсрочния вот се стигна след ежеседмичните протести на опозицията под надслов “Сърбия срещу насилието”, които започнаха, след като тийнейджър застреля девет ученици и охранител в училище в Белград, а ден по-късно мъж стреля по хора в село близо до сръбската столица, като уби осем души. Сред исканията на протестиращите бяха правителството да поеме отговорност за трагедиите, като и да се прекрати по-нататъшното насърчаване на насилието в медиите и публичното пространство. По-късно се издигнаха искания и за предсрочни парламентарни избори.

Освен парламентарни избори на 17 декември ще има и местни избори в автономната област Войводина и в над 60 града и общини, включително Белград.

Общо 18 листи, включващи 2817 кандидати, ще се състезават за 250-те места в сръбския парламент.

Сръбският президент каза снощи на привържениците си, пристигнали от цяла Сърбия в “Щарк арена”, че листата, която носи негово име трябва да спечели 50 процента от гласовете, „за да има Сърбия бъдеще“, а също така, че следващите четири години са най-важни.

Вучич изтъкна, че партията има с какво да се гордее, но трябва да положи повече грижи за хората, на които по-рядко се обръща внимание, на хората в нужда, допълва сръбската национална телевизия РТС.

Той каза още, че се гордее, че Сърбия е една от малкото страни в Европа, която води независима политика.

В предизборния митинг се включиха министърът на отбраната Милош Вучевич, който е председател на партията, настоящият кмет на Белград Александър Шапич, който отново е кандидат на СПП за поста, както и бившият президент на Сърбия Томислав Николич, който заедно с Вучич създаде СПП през 2008 година.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: