Last news in Fakti

3 Декември, 2023 15:03 1 943 4

Александър Вучич: Нужна ни е само убедителна победа

  • сърбия-
  • александър вучич-
  • косово-
  • ивица дачич

Освен парламентарен вот на 17 декември в Сърбия ще има и местни избори в автономната област Войводина и в над 60 града и общини, включително столицата Белград

Александър Вучич: Нужна ни е само убедителна победа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сръбският президент Александър Вучич каза снощи в Белград на предизборен митинг на управляващата Сръбската прогресивна партия (СПП), чийто член е, че изборите не са игра, че държавата не е играчка и партията трябва да спечели по-убедително от всякога предсрочните парламентарни избори, съобщи сръбската агенция Фонет, цитирана от БТА.

СПП се явява на предсрочните парламентарни избори на 17 декември с листа, носеща името „Александър Вучич – Сърбия не трябва да спира“.

До предсрочния вот се стигна след ежеседмичните протести на опозицията под надслов “Сърбия срещу насилието”, които започнаха, след като тийнейджър застреля девет ученици и охранител в училище в Белград, а ден по-късно мъж стреля по хора в село близо до сръбската столица, като уби осем души. Сред исканията на протестиращите бяха правителството да поеме отговорност за трагедиите, като и да се прекрати по-нататъшното насърчаване на насилието в медиите и публичното пространство. По-късно се издигнаха искания и за предсрочни парламентарни избори.

Освен парламентарни избори на 17 декември ще има и местни избори в автономната област Войводина и в над 60 града и общини, включително Белград.

Общо 18 листи, включващи 2817 кандидати, ще се състезават за 250-те места в сръбския парламент.

Сръбският президент каза снощи на привържениците си, пристигнали от цяла Сърбия в “Щарк арена”, че листата, която носи негово име трябва да спечели 50 процента от гласовете, „за да има Сърбия бъдеще“, а също така, че следващите четири години са най-важни.

Вучич изтъкна, че партията има с какво да се гордее, но трябва да положи повече грижи за хората, на които по-рядко се обръща внимание, на хората в нужда, допълва сръбската национална телевизия РТС.

Той каза още, че се гордее, че Сърбия е една от малкото страни в Европа, която води независима политика.

В предизборния митинг се включиха министърът на отбраната Милош Вучевич, който е председател на партията, настоящият кмет на Белград Александър Шапич, който отново е кандидат на СПП за поста, както и бившият президент на Сърбия Томислав Николич, който заедно с Вучич създаде СПП през 2008 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре ли е Вучич?

    1 0 Отговор
    "Искам Сърбия да изчезне", каза Вучич в отговор на журналистически въпрос.

    Когато си президент и създаваш около себе си аура на непогрешимост, думите ти могат да се превърнат в забавление за хиляди хора, които споделят видео, публикувано в интернет. На записа се чуват няколко въпроса от журналиста Жаклина Таталович, към която сръбският президент се отнася доста невъзпитано, предвид високия държавен пост.

    Таталович пита Вучич защо се отнася по този недостоен начин към нея и му задава въпроса защо взима страна в предизборната кампания, след като е представител на всички сръбски граждани. Вучич отговаря, че помага на партията "Сърбия не трябва да спира“ с цялото си сърце, и че това е абсолютно справедливо, защото той иска "Сърбия да изчезне".

    Хиляди сърби, които меко казано критикуват режима на президента, въприемат лапсуса на своя президент, като "един вид доказателство“ какво наистина иска Вучич за Сърбия.
  • 2 Къде са русофилите-сърбофили, да

    1 1 Отговор
    не би днес да не им плащат? Защо мълчат като партизанин в полицейски участък?
  • 3 Вучич

    1 3 Отговор
    Прилича все повече на югославски президент, а не на съвременен президент, който да донесе напредък и благополучие на народа си. Така управлява, че сърбите още не са усетили животът им да се е подобрил значително. Ако вземе властта след изборите, което сигурно ще се случи не и без манипулация на вота, има опастност да вкара държавата си във война за Косово обслужвайки руските интереси. Доколко ще е успешен изходът от подобна война много ще зависи според мен от европейският отговор и най-вече доколко Турция ще подкрепи косоварите.
  • 4 Е ще видим

    2 2 Отговор
    Вучич е докарал с автобуси привърженици и се гласи за още един мандат.Автотитарен стил и продължава да мъти водите в РСМ с политическа пропаганда срещу България ,като 90% от медиите са на сръбски собственици.Чалгата върви та се къса,а политиците зависими.Почна отново сърбизацията ,сега им внушават ,че македонците са сърби.
Новини по държави: