Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 17:01 2 767 26

Шефът на НАТО: Ще приключим всички войни на Балканите

  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • балкани-
  • косово-
  • сърбия

Стратегически въпроси на НАТО, ситуацията в страните от Западните Балкани, както и военната агресия на Русия в Украйна бяха обсъдени на неформалната среща на лидерите в Скопие

Шефът на НАТО: Ще приключим всички войни на Балканите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Стратегически въпроси на НАТО, ситуацията в страните от Западните Балкани, както и военната агресия на Русия в Украйна бяха обсъдени на неформалната среща на лидерите на страните членки на алианса от Западните Балкани, каза на пресконференция след разговорите в Скопие генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщава БТА.

По думите му пряка военна заплаха, срещу която и да било от страните в региона няма, но напрежението в Босна и Херцеговина, случилото се в Северно Косово и възможността, чрез кибератаки да бъде застрашена демокрацията в региона от „авторитарни държави като Русия” кара НАТО да бъде внимателна.

„Има причини за безпокойство- заканите за сепаратизъм в Босна и Херцеговина, крехката ситуация със сигурността в Косово и изоставането в преговорите между Белград и Прищина. Авторитарни държави, като Русия, заплашват нашия демократичeн интегритет с киберзаплахи. Обръщам се към всички в региона. На всяка среща изтъквах важността на диалога и дипломацията по отношение на конфликти и войни. Диалогът е от съществено значение за Белград и Прищина. Време е регионалните конфликти, които продължават твърде дълго да бъдат преодолени. Трябва да се разбере силата и значението на НАТО”, каза Столтенберг.

По думите му Северна Македония е важен съюзник на НАТО и пример за мултиетническо общество, в което „хора с различна етническа и религиозна принадлежност могат да живеят заедно и в мир”.

„Като съюзници демократи, прогресивни лидери, ние изграждаме нов регион и непрекъснато го подобряваме. Това определено може да се каже за Северна Македония, която отдавна е пример за съвместно съществуване, мирно разрешаване на спорове чрез диалог, чрез реформиране и практикуване на демокрация и приобщаване при вземането на решения”, каза премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, който отново посочи значението на европейската интеграция на Северна Македония.

Премиерът на Албания Еди Рама каза, че е предложил следващата среща на НАТО с лидерите от Западните Балкани да включва не само държавите членки на алианса, но и страните партньори на НАТО от региона. По думите му силите на НАТО в Косово трябва да бъдат увеличени и да бъде гарантирана сигурността по границата на Косово със Сърбия, „която практически не се контролира и през нея се случва нелегална активност”, а случилото се в Северно Косово „извади на светло големия потенциал за дестабилизация и възможна ескалация на конфликт”, който може да бъде решено само чрез диалог между Косово и Сърбия, като Косово, според него, трябва да забърза процесите за интегрирането си в НАТО.

Попитан за експулсирания хърватски дипломат от Сърбия президентът на Хърватия Зоран Миланович посочи, че хърватският дипломат е правил "всичко онова, което правят дипломатите”, а случилото се не е продуктивно и не помага за засилване на нивото на отношенията между държавите.

Премиерът на Черна гора Милойко Спаич посочи, че Черна гора няма конфликти със съседни държави, а неговото правителство ще бъде правителство на действието, а не на думите.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че започва подготовката за следващата среща на върха на НАТО във Вашингтон, а в началото на неформалната среща на лидерите на страните членки на НАТО от Западните Балкани приветства споразумението за временно примирие между Израел и палестинската групировка „Хамас”.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    69 2 Отговор
    Да, като се разкарате ще ги спрете.
  • 2 провинциалист

    42 2 Отговор
    Само който ги е започнал може да ги приключи.

    Коментиран от #9

  • 3 Чорбара

    36 1 Отговор
    Иди от!!!!!!!!!

    Коментиран от #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сатана Z

    49 5 Отговор
    НАТО няма място на Балканите.Където е стъпил НАТОвски ботуш оставя кръв и разрушения.

    Коментиран от #21

  • 6 Сандо

    35 3 Отговор
    Че вие още не сте ги започвали!Генсекът явно ни съобщава близкото бъдеще:сега ще отпочнем някоя малка войничка,после още една-две,че да станат три,а после ще ги съберем,че да стане една голяма.И едва тогава,когато намалеят консуматорите на кислород и изпускачи на този толкова вреден въглероден двуокис,ще прекратим войничките и ще се преместичм на друго място,където има струпване на също толкова вредни елементи.И така докато сътворим "Прекрасният нов свят"!

    Коментиран от #8

  • 7 това няма да стане,

    35 3 Отговор
    защото след като не се разтури нато, както направи според договора Варшавският договор, се оказа, че натю няма работа. Създаде им се с бомбардировките над Белград през 1999 г. Сега също трябва да показват "отрабранителна" дейност. А от тях и обора КОЙ ЩЕ НИ ОТБРАНЯВА?

    Коментиран от #12

  • 8 най-гнусното ми е,

    28 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сандо":

    че на младини Столтенберг е протестирал против нато, тоест знае ги що за хубавци са. И какво жиервтва - ИМЕ И ДОСТЙНСТВО за пари и власт! Проклет да е за причинените смърти и разрушения. В библията пише: "Всичко се връща!"

    Коментиран от #14

  • 9 като си провинциалист,

    39 5 Отговор

    До коментар #2 от "провинциалист":

    нали не си прост? Кой е започнал войните според тебе на Балканите? Кой сееше смърт със самолети над Белград? Дори една умна бомба дойде и в Горна баня? НАТО е олицотворение на агресорщина и изтребление на света. НЯМА НУЖДА от него!НАТО е престъпна военна организация с множество военни престъпления срещу цивилни.
    НАТО ни цица безплатно чрез четерите безплатно ползвани от тях военни бази на наша територия. И НИЩО не ни е ДАЛА!!!! Още сме на съветска техника в армията, след 20 години челнство в НАТО. ТОВА Е НАТО!!!!
  • 10 ТрампЛин

    3 35 Отговор
    Трябва да приключите руското влияние на Балканите, че ми писна от руски подметки и шпиони!!! Тази държава няма да направи крачка напред, докато това коленопреклонно поведение спрямо русия не се изкорени!!!

    Коментиран от #13

  • 11 ПО ТОЧНО

    21 2 Отговор
    СИ МИСЛИ КАК ДА ПРИКЛЮЧИ БАЛКАНИТЕ ...........
  • 12 ТрампЛин

    3 24 Отговор

    До коментар #7 от "това няма да стане,":

    Никакъв договор за разтурване на НАТО или Въшкарския договор Нямя! Въшкарския договор и прогнилата плевня която пазеше този Договор се Разпаднаха от самосебе си!!! Недей да прехвърляш бедите от болната на здравата глава!!!
  • 13 Прочети резолюцията на Сащ

    28 3 Отговор

    До коментар #10 от "ТрампЛин":

    за тържествено честване на Македонската азбука и история
    и си изтрескай лай ня ната тиква в паметника на уса летците бомбардирали София.
    Урод Сър Джон и то рязан
  • 14 Сандо

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "най-гнусното ми е,":

    Е,човек се променя.Особено когато усети прелестите на властта и обикне дискретния шум на големите пари!
  • 15 Саше Великиот

    11 1 Отговор
    Снимката е дойстойна за меме
  • 16 сведетел

    18 0 Отговор
    абе вие нали "омиротворихте" и афганистан !?
  • 17 Левскара

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Чорбара":

    Дръж се културно, БЕ !!!
  • 18 паси предателят

    19 3 Отговор
    Като Ген. Секретар на най- голямата легална престъпна организация наречена НАТО трябва да бъден съден за престъпленията които е извършил Тоя козел сукин сьин сволач немецкая ку....рва изрод тябва да бъде съден като подстрекател, провокатор който съzдава постоянно напрежение за вонен конфликт който може да прерасне в Световен мястото на тоя изрод е в затвора там .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Павел пенев

    16 2 Отговор
    Значи да очакваме войни на Балканите, а този идиот ще ги приключи.
  • 21 Арно

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    Арнаутите и българите ще спечелят битката на Балканите.

    Коментиран от #22

  • 22 Шиптърите и турците

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "Арно":

    вече печелят Балканите
  • 23 Финландия влезе в Нато

    10 0 Отговор
    и в магазините са пуснали тампони за трансджендъри

    Коментиран от #26

  • 24 3.14К

    8 0 Отговор
    Кретен на фона на македонски плакат!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: