Last news in Fakti

8 Декември, 2023 10:01 1 979 10

Сърбия протестира: "Обществото се задушава от насилие"

  • сърбия-
  • алексадър вучич-
  • косово-
  • белград

Голямата надежда на сръбската опозиция сега е да спечели поне в Белград, което би било силен удар за президента Вучич и знак за това, че властта му се клати

Сърбия протестира: "Обществото се задушава от насилие"  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Настроенията в Сърбия се промениха. Десетки хиляди протестираха срещу автократичната политика на Вучич – най-масовите антиправителствени протести от 20 години насам. Опозицията сега се надява на пробив в Белград.

Сръбската опозиция засега събира около 25 процента от гласовете – броени дни преди предсрочните парламентарни избори на 17 декември, сочат актуалните проучвания. Те показват и друго: че мнозина се надяват на политически обрат, макар победата на управляващата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич да изглежда много вероятна.

Голямата надежда на сръбската опозиция сега е да спечели поне в Белград, което би било силен удар за президента Вучич и знак за това, че властта му се клати, отбелязва АРД. Настроенията в страната се промениха през последните няколко месеци: след като през май 19 души бяха застреляни по време на безредици, всяка седмица хиляди хора излизаха на протест срещу автократичната политика на Вучич и с искания на оставката му. Това бяха най-масовите антиправителствени протести от 20 години насам - срещу атмосферата на насилие в политиката, обществото и в контролираните от държавата медии.

Ясен сигнал на гражданското общество

Опозиционният алианс прие името на протестите "Сърбия срещу насилието". За първи път такава широка коалиция участва в избори в Сърбия, казва пред АРД Александра Томанич от Европейския фонд за Балканите. Тя посочва, че протестите са били подкрепени от гражданското общество – от семейства с деца, пенсионери, хора от всички възрасти и социални слоеве. По думите ѝ демонстрантите са изпратили ясен сигнал срещу нарастващата бруталност: "Сръбското общество се задушава от насилие“, казва тя пред АРД.

Според Томанич сегашната предизборна кампания в Сърбия е една от най-мръсните водени досега. Повече от всякога политиците от опозицията усещат нажежената атмосфера, тъй като Вучич контролира голяма част от медийната среда. Проучване на неправителствената организация BIRODI от Белград показва, че на последните избори през 2022 г. само един процент от ефирното време на сръбските телевизии е бил посветен на темите на опозицията.

Манипулации и изборни измами

Проправителствените телевизионни канали Pink и Happy участват в клеветнически кампании срещу опозицията. Социалдемократът и бивш кмет на Белград Драган Джилас бе обвинен в присвояване на 619 млн. евро, както и че биел децата си. Друг политик беше изнудван с порнографски материали, на трети му опожариха селскостопанска техника на стойност 50 000 евро, припомня АРД.

Политическите наблюдатели предупреждават, че са пуснати в ход и изборните измами: заетите в обществения сектор са принуждавани да гласуват за партията на Вучич, която със своите 700 000 души членове е една от най-големите в Европа. Александра Томанич пък описва друг начин за купуване на гласове: на влизане в избирателната секция гласоподавателите получават предварително попълнени бюлетини или биват задължавани да удостоверяват със снимка на бюлетината за кого са гласували.

Бърка ли Европейският съюз?

Вина тя вижда и в Европейския съюз, който според нея си затваря очите за определени неща. Така например през октомври председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи Сърбия като "една от най-напредналите страни по пътя към членство в ЕС". Грешка е да се оценява стабилността, а не демокрацията, казва още Томанич, цитирана от АРД.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 НАБЛЮДАТЕЛ

    23 33 Отговор
    Протестите са финансирани от ПОСОЛСТВОТО
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 глупости

    7 22 Отговор
    Как така насилие бе? Москва им подари дори и истребители!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 АРЕС

    15 23 Отговор
    Вучич ще спечели убедително колкото и да не им се иска на соросоидите.
  • 7 Свободен

    9 22 Отговор
    DW,не се хабете! Няма да ви се получи в Сърбия.
  • 8 измекяр соросоиден

    5 22 Отговор
    Вземете нашите Парапета и Ококорения , даваме ги даром и "белким" ви принесат демокрация като нашата .
  • 9 Точно заради това

    24 5 Отговор
    И тъкмо сега се вади на показ и в обществото и в официалните правителствени медии сагата с "Българския шпионски скандал"! За това как един пенсиониран бивш военен от армията на 61 години бил създал огромна шпионска мрежа, естествено финансирана от България да шпионира Сърбия! И забележете данните били предавани и на НАТО! Демек с един куршум два заека - бой и по България и по Запада и юруш на избирателите към урните да гласуват за "спасителя" Вучич!...Елементарно Вучич, твърде елементарно!
  • 10 фактите

    2 0 Отговор
    през май 19 души бяха застреляни по време на безредици, ТОВА НЕ Е ВЯРНО.
    На 03.05. 14 годишен засреля 9 ученици в училище в Белград - Коста Кецманович, а ден след това в едно село въоръжен и пиян застреля още десетина души. Не е било при безредици и тези хора не са застреляни от полицията, както се внушава.