Отидете към основна версия

3 562 23

Орбан е готов на компромис! Още пари за Украйна, но извън европейския бюджет

  • унгария-
  • украйна-
  • виктор орбан-
  • володимир зеленски-
  • европейски съюз

Унгарският премиер говори при пристигането си на срещата на върха на лидерите на ЕС, където всички други страни искат да осигурят на Украйна 50 милиарда евро бюджетна подкрепа до 2027 г.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгария може да подкрепи отпускането на дългосрочна финансова помощ на Украйна извън бюджета на Европейския съюз, каза премиерът Виктор Орбан в четвъртък, като същевременно повтори противопоставянето си на започване на преговори за присъединяване с Киев, предава Ройтерс.

Орбан говори при пристигането си на среща на върха на лидерите на ЕС, където всички други страни от ЕС искат да осигурят на Украйна 50 милиарда евро бюджетна подкрепа до 2027 г. и да придвижат кандидатурата на Киев за членство, докато войната на страната с Русия продължава.

Тези решения изискват единодушие сред 27-те държави-членки на блока, нещо, което Орбан изключи.

Орбан каза, че няма времеви натиск за вземане на решение за повече финансова помощ за Украйна, тъй като краткосрочната подкрепа вече е осигурена. За по-дългосрочна подкрепа той каза, че трябва да бъде фиксирана извън общата каса на блока.

"Трябва да управляваме това извън бюджета. И ние го подкрепяме", каза Орбан.

Той също така каза, че Украйна не е изпълнила всичките 7 условия, поставени от ЕС за започване на преговори за присъединяване.

"Няма причина да обсъждаме каквото и да било, защото предварителните условия не бяха изпълнени. Така че трябва да се върнем по-късно, да се върнем към този въпрос отново, когато всичко бъде изпълнено от украинците", каза Орбан, добавяйки, че "не сме в състояние да започнем да преговаряме".

Говорейки в сряда, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че реформите, приети в Украйна миналата седмица, означават, че Киев вече отговаря на 6 от тези 7 условия, като единственото неизпълнено изискване е нов закон за лобирането за ограничаване на влиянието на олигарсите в страната.

Служители и дипломати на ЕС подозират, че Орбан използва въпроса за подкрепата за Украйна като разменна монета, надявайки се да получи средства, замразени от блока поради опасения относно върховенството на закона в Унгария. Орбан каза в четвъртък, че въпросите нямат връзка.

Той също така спомена изборите за Европейски парламент в целия континент следващия юни, като каза, че блокът трябва "да се държи демократично" и да изчака нов политически консенсус, който ще се появи, потенциално сигнализирайки за забавяне с месеци на всяко начало на преговори с Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: