Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Декември, 2023 06:00 5 013 70

Дипломатически трик накара Орбан да отстъпи за Украйна

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • украйна-
  • европейски съюз

Изненадващо бързо 26 от държавите държави членки на ЕС успяха да разубедят Унгария да не налага вето на започването на преговорите за присъединяване с Украйна

Дипломатически трик накара Орбан да отстъпи за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ЕС даде зелена светлина за преговори за прием на Украйна в ЕС - и то без изричното одобрение на унгарския премиер Орбан. Този дипломатически трик явно е бил постигнат с германско посредничество.

Още новини от Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски има поводи за радост. След като беше отправил пламенен призив към участниците в срещата на върха на ЕС за започване на преговори с Украйна, апелът му явно бе чут. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви "историческото решение", че Брюксел ще започне преговори за присъединяване с Украйна и Република Молдова, а на съседна Грузия ще бъде предоставен статут на кандидатка за членство.

Босна и Херцеговина ще бъде петата от шестте страни от Западните Балкани, която ще може да започне преговори за присъединяването си към ЕС. "Това решение е изключително важно за доверието в Съюза", заяви Шарл Мишел пред журналисти.

Унгария отстъпи

Изненадващо бързо 26 от държавите държави членки на ЕС успяха да разубедят Унгария да не налага вето на започването на преговорите за присъединяване с Украйна. Само няколко часа по-рано унгарският премиер Виктор Орбан категорично изключи възможността за подобно нещо. Според него Киев не изпълнява три от седемте условия и следователно нямало за какво да се преговаря. Неясно остана дали засиленият политически натиск от останалите държавни и правителствени ръководители от ЕС го е накарал да отстъпи или размразяването на 10 млрд. евро от бюджета на ЕС за Унгария.

Година по-рано ЕС блокира средства в размер до 31 млрд. евро, предвидени за правителството в Будапеща, поради наличието на сериозните съмнения за наличие на корупция и неспазване на върховенството на закона в страната.

Решението да се покани Украйна да започне преговори за присъединяване е историческо, защото тя, както и съседна Молдова приключиха сложния процес от подаването на молбата за членство до започването на преговорите за рекордно кратък период. Той продължи по-малко от две години. Това, разбира се, се дължи на руското нападение срещу Украйна и заплахата, която Москва представлява за ЕС. Германският канцлер Олаф Шолц апелираше да се изпрати ясен сигнал към Владимир Путин, че ЕС ще продължи да подкрепя Украйна. Този сигнал бе подаден.

Гласуване без Орбан в залата

Преди срещата на върха дипломатите от ЕС обявиха, че ще успеят да върнат Виктор Орбан към политиката на реалните факти. Явно е бил използван и дипломатически трик, който да позволи на Орбан да се откаже от позицията си, като същевременно запази достойнство. Той напусна залата, докато останалите 26 държавни и правителствени ръководители подкрепиха започването на преговори с Украйна. Това означава, че решението не бе взето със 100% единодушие, но пък и без нито един глас "против". Очевидно според процедурния правилник на Европейския съвет това е достатъчно. По информация на ДВ този необичаен метод на гласуване е бил предложен от германския канцлер Олаф Шолц, който сутринта е закусвал с Виктор Орбан, за да се уточнят възможните параметри на компромиса.

До скандал обаче се стигна около финансовата помощ на ЕС за Украйна. През нощта унгарският министър-председател Виктор Орбан беше блокирал отпускането на допълнителна помощ от ЕС за Украйна на обща стойност 50 млрд. евро. Според информация от средите на ЕС държавните и правителствените ръководители на 27-те държави от ЕС ще обсъдят въпроса отново през януари. Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел заяви: "Ще се върнем към този въпрос в началото на следващата година и ще се опитаме да постигнем единодушие".

Присъединяването все още е далеч

Преговорите с Украйна и Република Молдова няма да започнат веднага. Официалното начало е през 2024 година, но те могат да се проточат във времето. Преговорите с Турция, например, се водят от 2005 година, но досега от тях няма резултат. Някои държави от Западните Балкани чакат вече 20 години, за да се присъединят към европейския клуб.

Министър-председателят на Нидерландия заяви в началото на срещата на върха, че ще минат "много години" преди присъединяването на двете страни да приключи. Преди това ЕС трябва да се реформира, за да бъде в състояние да приеме голямата и разкъсана от войната Украйна с нейните 40 млн. жители. Както процесите на вземане на решения, така и бюджетът трябва да бъдат фундаментално преразгледани. "Сега не бива да се въртим в кръг, а да си напишем домашното", заяви председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 80 Отговор
    Слава на Украйна

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Абе

    32 22 Отговор
    Слава на Русия и комунизма!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    50 5 Отговор
    А за едни 10 милиарда отпуснати предния ден на Унгария не сте ли чували?

    Коментиран от #23

  • 6 да де

    63 13 Отговор
    Хехе Орбан си изигра блестящо картите получи каквото искаше срещу нещо което винаги може да блокира.

    Коментиран от #30

  • 7 Исторически парк

    16 52 Отговор
    ЕС ни храни, НАТО ни брани

    Коментиран от #12, #33

  • 8 Булпсихопатъ

    54 7 Отговор
    Някой си въобразява че 404 ще заеме почетното последно място в ЕС по всички показатели и тогава територията България ще цъфне и върже. Да ама не. Пак ще сме си на първите места. По бедност ,по корупция ,по смъртност . И последно по прираст ,по доходи и пенсии.
  • 9 Харон

    18 11 Отговор
    "....или размразяването на 10 млрд. евро от бюджета на ЕС за Унгария...." Няма "или", и няма "Унгария". Това е подарак за тясното и широкото семейство на Диктаторът....Затова, че да отиде да чопли семки.
  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 5 Отговор
    Да Живее Бг
  • 11 Дипломатически

    20 2 Отговор
    трик ? Стръв за другаря милиардер !
  • 12 МММ да

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Исторически парк":

    Нито едното, нито другото, по-скоро е обратното.

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българин

    26 15 Отговор
    Няма никакъв "дилпломатически трик" а обикновена процедура в която унгарския кандидат диктатор "склонява" срещу още малко парички от "омразния" му ЕС.

    Коментиран от #19

  • 15 Ццц

    49 4 Отговор
    "Дипломатическият трик" всъщност го прави Орбан, но съм съгласен, че вероятно е на сметката на Германия. "Дипломатическият трик е следният: даваме ти 10 млрд. евро, за да напуснеш залата и ни оставиш да гласуваме, както сме поели ангажимент пред началниците. Жалко, че тези дипломатически трикове ги могат само патриотичните политици. Тези, които знаят как да играят около големите, без да ги стъпчат. Такива дипломатически трикове не важат за П(удели)П(инчери). Представете си он Николай Денков една такава "твърда" позиция? Няма как да е по-твърда от сапун, нали?

    Коментиран от #17

  • 16 гост

    11 32 Отговор

    До коментар #12 от "МММ да":

    Прав е човека. Благодарение на ЕС милион българи получават достойно заплащане в Западна Европа , същите тези българи пращат в България заработените Евра. Помня много добре времето Виденовата зима, помня много добре,че за един хляб плащахме 1000(хиляда) лева.

    Коментиран от #18, #37

  • 17 Сърби ли

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ццц":

    Не става ясно, ти сега искаш да има повече "твърди позиции" или повече "дипломатически трикове"?
  • 18 На гости

    44 2 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    А не може ли тези Българи да си работят в България а помниш ли кой я спретна Виденова зима????

    Коментиран от #21, #22

  • 19 Българин

    29 4 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Който мисли различно от фашисткият ес е диктатор

    Коментиран от #20

  • 20 Българин

    11 19 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Защо не излезе от ЕС, като "мисли различно"? Британците излязоха, значи може.

    Коментиран от #36

  • 21 Може

    11 19 Отговор

    До коментар #18 от "На гости":

    Може да работят където искат. Това не ти е режима отпреди 89та другарете да решават вместо хората.

    Коментиран от #34

  • 22 въпроса е

    6 22 Отговор

    До коментар #18 от "На гости":

    За кого да работят в България и за колко,? ЕС даде възможност да работят за ДОСТОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ

    Коментиран от #39

  • 23 един

    5 16 Отговор

    До коментар #5 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Чували сме,ама тия 10млрд. не са повече от това което Унгария е трябвало да получи,а са спрени средства които му се дават като морков след като е изял сопата!И не е само това,върви информация,че Шолц е намекнал на Орбан,че Германия/и други държави от ЕС/ще спрат всякакви инвестиции и финансова подкрепа към Унгария,ако Орбан не спре да бойкотира Украйна помагайки на путин!
  • 24 върл комуняга

    9 25 Отговор
    Голям резил за червената паплач. Орбан показа, че комунистите са готови и майките си да продадат за пари.

    Коментиран от #35

  • 25 Украйна ще влезе в ЕС, когато влезе и

    26 4 Отговор
    Турция!! Ще броят от ЕС когато остане един Украинец и тогава ще преговарят с тях!! Сега се прави демострация на ЕС, че не се Разпата! До последния Украинец! Орбан ще си получи Милиардите😋А Останалите ще чакат да паднат на коча топките!!
  • 26 тикви американски

    13 7 Отговор
    Така вече ЕС може и с армия са участва в Украйна!
  • 27 До 25 Разпада

    12 0 Отговор
    Разпада!!
  • 28 Ново пет

    4 8 Отговор
    Сенатът на САЩ подкрепи законопроект за политиката в областта на отбраната, разрешаващ рекордните 886 милиарда долара годишни военни разходи със силна подкрепа както от демократите, така и от републиканците в сряда, предаде Ройтерс.Отделно от бюджетните кредити, които определят нивата на държавните разходи, новият законопроект дава разрешение за всичко - от повишения на заплатите за войските - тази година ще бъде 5,2% - до покупки на кораби, боеприпаси и самолети, както и политики като напр. мерки за подпомагане на Украйна и отпор срещу Китай в Индийския и Тихия океан.
  • 29 ОРБАН СЕ ЦЕПИ ОТ КОЛЕКТИВА

    5 23 Отговор
    И колектива му го нацепи.

    Коментиран от #32, #55, #65

  • 30 ...

    5 23 Отговор

    До коментар #6 от "да де":

    Може да блокира,но може и в един момент да им писне на всички от този троянски кон и да изхвърчи Унгария от ЕС... Да ходи да се моли на путлер за пари след това. На който не му пука за собственоя народ,какво остава за чужд...
  • 31 Оракула от Делфи

    18 3 Отговор
    Въпроса е ,кой , кого е надхитрил и с цената на какво?
    Знаем, че Унгария има същата, " Ши-ше "корупция, като България,
    когато корупцията си остава , не наказана и вместо това , ти дават милиарди за да продължиш
    далаверите , се получава нещо като ефекта от "ТЕЦ ВАРНА", !!!!

    Това което не става с пари ,става с много пари!
  • 32 БАНко

    21 3 Отговор

    До коментар #29 от "ОРБАН СЕ ЦЕПИ ОТ КОЛЕКТИВА":

    ОРБАН ИЗЛЕЗЕ ОТ ЗАЛАТА ЗА ГЛАСУВАНЕ НА ПРЕГОВОРИТЕ , ЗАЩОТО СЛЕД 2-3 ГОДИНИ МОЖЕ ОТ СЕГАШНА ,, ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА " ДА НЕ Е ОСТАНАЛО НИЩО И , ОРБАН СПРЯ НАШИТЕ МИЛИАРДИ ЗА НЯКАКВА ЯМА ,,ПОКРАЙНА" НА СЛЕДВАЩОТО ГЛАСУВАНЕ !!!

    Коментиран от #53

  • 33 Съвършенно Вярно

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "Исторически парк":

    Затова и сме в това състояние. Нямаме вече нищо родно достойно за гордост, та било то в цалата ни липса на икономика

    Коментиран от #40

  • 34 Нещо бъркаш

    17 0 Отговор

    До коментар #21 от "Може":

    Сега е по голям режим от тогава е сега поне банани има

    Коментиран от #57

  • 35 Каде са

    17 0 Отговор

    До коментар #24 от "върл комуняга":

    Тия комунисти а демократе дридесет години демокрация и сме на последно място по всичко
  • 36 Българин

    17 2 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Ес скоро ще се разпадне

    Коментиран от #43

  • 37 Е Ама това беше преди 30 години

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Светът се развива. То и по времето нацар Борис, когато твърдят, че България била по стандарт на живот много пред Гърция, тогава е нямало ток и са карали с газени лампи , а за условията на живот хващаш някой произволно от класиците на българската литература от онова време и единственото което се набива на очи, когато се говори за средностатитистическия българин е мизерия и нищета. Светът се развива не назад , а напред.
  • 38 резервист

    17 0 Отговор
    "Върховенството на закона" е най-йезуитският термин, използван напоследък от бюрократите в ЕС. Той им дава възможност да изнудват страните членки когато си поискат. "Основателни съмнения за корупция"! Сериозно ли? А корупционният скандал на възможно най високо ниво в ЕС какво е? Орбан просто се държи по същия начин. Все пак бюрократите измислиха процедурна хватка за да се справят с него. И сега какво - който не е съгласен с нещо да напуска залата и готова. Така ли?
  • 39 Демократе

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "въпроса е":

    Защо не работят в България??????

    Коментиран от #42

  • 40 комунист

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "Съвършенно Вярно":

    А защо нямаме питай агентите на ДС..... Защо Словения имат,Чехия имат,Хърватска имат......а ние нямаме
  • 41 Унгария не отстъпи

    10 2 Отговор
    А беше грозно шантажирана със спрените милиони от ЕС.Сега ще получи около 10 милиона,а ако слушка и останалите 30.

    Коментиран от #44

  • 42 гост

    9 1 Отговор

    До коментар #39 от "Демократе":

    Много хора избягаха, защото фирмите в България не плащаха осигуровки,а и заплати. Даже сега много фирми те осигуряват на минималната работна заплата в България или на четири часа.... Ами работи ТИ за тях
  • 43 Българин

    7 2 Отговор

    До коментар #36 от "Българин":

    Толкова по зле за България.... връща се пак хиперинфлацията, безработицата,глада.....
  • 44 Шушляк,

    3 2 Отговор

    До коментар #41 от "Унгария не отстъпи":

    Първо не са 10 милиона,а са 10 милиарда.И са в евро.Не рубли.Рублите не му вършат работа.

    Коментиран от #47

  • 45 ....

    2 3 Отговор
    Някои българи си мислеха, че като дойде демокрацията за една нощ всички ще сме богати. Да ама не. Те турците по живково по големите градове строяха, а жените им на тютюна с многобройни им деца. Имаха животни на село и цент пари и на държавна. Имаха и имат те. Като искате пари да бяхте строители след 1989,мохамедани и роми се научиха и замогнаха се. Който работи ще има, частпром, а шивашките фирми им дават по хиляда лева нищо пари, мъжете им навън и децата им кукли облечени.
  • 46 Тото

    6 4 Отговор
    Тази статия е плод на въображението на авторът!!!!!!!! ЕВ комисия го подкупиха със освобождането 10.2 милиарда евро за Унгария!!! Няма никакви политики нито трикове само обикновен пазарлък между лицемери и селски тарикати!!!
  • 47 Умен шушляк

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Шушляк,":

    Щом се хващаш за сламка грешка при писането,ясно е че са милиарди,а че са евра още по ясно нали сме в ЕС и боравим с тази валута.Но Шантажа си остава !!!
  • 48 Факти

    2 0 Отговор
    Селяните винаги са били добре, а гражданите глад = глад. И някои българи живеещи в града и на село, виждам как гражданина от пазара купува едно яйце, истина, две деца издържаха висше и родители им у църна земя млади, а синът им единият с висше в града цепи дърва. Умен без пари, а поне младите момичета си хващат някой балък от София да ги издържа, а мъжете да цепят дърва. Това е България, който не вярва си е негов проблем.
  • 49 BBБОС

    6 3 Отговор
    Европейците се показаха колко глупави политици са с усрайна тепърва ще берат яки ядове
  • 50 Порно

    5 2 Отговор
    Украйна няма да стане член на ЕС , това то знаят и в ЕС, знаят го и в 404. Просто пропаганден трик.

    Коментиран от #51, #56

  • 51 ТО БГ НЕМАШЕ ДА СТАНЕ

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Порно":

    Член на НАТО и ЕС....пък кво стана другаре.
  • 52 дайте да дадем

    8 3 Отговор
    Браво, на съвета на ЕС! Вече изнудва членовете си, за да взима "правилните" решения, продиктувани от Америка! 50 милиарда евро, от данъкоплатците на Съюза отиват за Украйна, която нито е член, нито са започнали преговори за присъединяването й!
  • 53 Кои наши милиарди бре

    3 4 Отговор

    До коментар #32 от "БАНко":

    Ако не е ЕС ние сме умрели.....
  • 54 Име

    5 1 Отговор
    ЕС е равносилно на бедност, цените поскъпват - колкото и да се вдигат заплатите. Някаква утопия, но - пък - и ние и Украйна сме свикнали на илюзии - преди беше комунизма, сега е - светлото бъдеще.

    Да заповядат - общи приказки по цял ден, хората нямат пари и така си върви.

    Но - пък самочувствието е - като на благородници, имаме ползи.
  • 55 Да обобщим

    4 5 Отговор

    До коментар #29 от "ОРБАН СЕ ЦЕПИ ОТ КОЛЕКТИВА":

    Свърши на Орбанчо циганията.Скед моркова дойде ред на тоягата.Ако не му харесва ЕС,да се присъединява към евразийската РФ.Може и референдум да направи в Унгария.

    Коментиран от #66

  • 56 Украйна става член на ЕС.

    3 2 Отговор

    До коментар #50 от "Порно":

    След това на НАТО.В този ред.
  • 57 голям напредък

    6 1 Отговор

    До коментар #34 от "Нещо бъркаш":

    Значи сме Бананова Република....Няма ток, вода, заплатите ни са африкански, управниците ни са марионетки на едно посолство.....

    Коментиран от #63

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Ххх

    3 3 Отговор
    Путин държи брутални компромати срещу Орбан, които ще съсипят живота на него и семейството му ако видят "бял свят". Той неведнъж е давал да се разбере, че има особена зависимост от Кремъл. Много вероятно е скоро да се самоубие.
  • 60 Гражданин

    4 3 Отговор
    Защо ще въвлечете и нас във войната бе хораа !
  • 61 измекяр соросоиден

    4 3 Отговор
    Ако тия влязат в ЕС , бизнес и селско стопанство и България умре но едно е хубаво , за кратко ще ни изместят от последното място по жизнен стандарт .
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 рада дълбоката

    3 0 Отговор
    Ще влезете ама има много да чакате казано накратко по примера на Турция . Днес никой не иска да издържа Украйна защото и без това ЕС е в рецесия .
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 кюмюра от Драгалевци

    4 2 Отговор

    До коментар #55 от "Да обобщим":

    Не знам за каква цигания говориш защото Унгария е с много по голяма тежест от нас в ЕС където нас един чешки художник ни нарисува като тоалетна . Да не забравяме че и таксата от 20 лв падна и мечтите на фашагите за бързо забогатяване свършиха (беше предсказуемо , с такива тикв-ци )
  • 67 Радост вкъщи

    1 1 Отговор
    Това е съвремието ни. Трикове и измами. Никой не може да си избира кога да живее. Не е нормално, точно тези, които държат уздите да се надпреварват в лъжите и измамите, но пък точно за тях, това не е унижение, а гордост. Не е унизително и да се крият в миши дупки, докато сеят смърт сред останалите хора. Интересно мие, след като унищожиха Украйна, кое е следващото, което ще унищожат в интерес на целта си да завладеят света? Мислех си, че с Хитлер, ролята на глобален чорбаджия е приключила. Уви! Глобалният капитализъм не признава граници, а целите му не са по различни от тези, на джуджето с характерни мустачки.
  • 68 Търновец

    1 2 Отговор
    Жална Европа умира а идва новата Отоманска империя, глобалистите се преименуваха на евроатлантици. А в Холандия идва референдум за членството в ЕС и следва разпад на Християнска Европа. А Унгария почна БМВ и Ауди и качествени бойни машини. У нас и а наркомафия Синедрион и латифундисти, в Търново има пудел и продажни пришелци

    Коментиран от #69

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    2 0 Отговор
    СмърФ за украйна, СрАЩ, ЕСССР и всички БГ евро-атлантидски еничери