Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Декември, 2023 13:25 3 530 23

Орбан е готов на компромис! Още пари за Украйна, но извън европейския бюджет

  • унгария-
  • украйна-
  • виктор орбан-
  • володимир зеленски-
  • европейски съюз

Унгарският премиер говори при пристигането си на срещата на върха на лидерите на ЕС, където всички други страни искат да осигурят на Украйна 50 милиарда евро бюджетна подкрепа до 2027 г.

Орбан е готов на компромис! Още пари за Украйна, но извън европейския бюджет - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгария може да подкрепи отпускането на дългосрочна финансова помощ на Украйна извън бюджета на Европейския съюз, каза премиерът Виктор Орбан в четвъртък, като същевременно повтори противопоставянето си на започване на преговори за присъединяване с Киев, предава Ройтерс.

Орбан говори при пристигането си на среща на върха на лидерите на ЕС, където всички други страни от ЕС искат да осигурят на Украйна 50 милиарда евро бюджетна подкрепа до 2027 г. и да придвижат кандидатурата на Киев за членство, докато войната на страната с Русия продължава.

Още новини от Украйна

Тези решения изискват единодушие сред 27-те държави-членки на блока, нещо, което Орбан изключи.

Орбан каза, че няма времеви натиск за вземане на решение за повече финансова помощ за Украйна, тъй като краткосрочната подкрепа вече е осигурена. За по-дългосрочна подкрепа той каза, че трябва да бъде фиксирана извън общата каса на блока.

"Трябва да управляваме това извън бюджета. И ние го подкрепяме", каза Орбан.

Той също така каза, че Украйна не е изпълнила всичките 7 условия, поставени от ЕС за започване на преговори за присъединяване.

"Няма причина да обсъждаме каквото и да било, защото предварителните условия не бяха изпълнени. Така че трябва да се върнем по-късно, да се върнем към този въпрос отново, когато всичко бъде изпълнено от украинците", каза Орбан, добавяйки, че "не сме в състояние да започнем да преговаряме".

Говорейки в сряда, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че реформите, приети в Украйна миналата седмица, означават, че Киев вече отговаря на 6 от тези 7 условия, като единственото неизпълнено изискване е нов закон за лобирането за ограничаване на влиянието на олигарсите в страната.

Служители и дипломати на ЕС подозират, че Орбан използва въпроса за подкрепата за Украйна като разменна монета, надявайки се да получи средства, замразени от блока поради опасения относно върховенството на закона в Унгария. Орбан каза в четвъртък, че въпросите нямат връзка.

Той също така спомена изборите за Европейски парламент в целия континент следващия юни, като каза, че блокът трябва "да се държи демократично" и да изчака нов политически консенсус, който ще се появи, потенциално сигнализирайки за забавяне с месеци на всяко начало на преговори с Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    45 4 Отговор
    Виктор Орбан- истински Министър-председател на Унгария
    - 13-та пенсия доживотно на всички пенсионери.
    - Освобождаване от данък на всички работещи млади до 25 години.
    - Освобождаване от данък доживотно на всички майки, които имат 4 деца.
    - 33 хиляди евро при раждане на трето дете, стига да работят родителите и да са до 43 години.
    - Невероятна спортна инфраструктура, получиха и Шампионска лига по футбол да е 2026 година.
    - Няма „миграция на ножа“, сигурна страна, християнски ценности, няма джендър идеология“
    - Унгарските граждани над 65 години се возят безплатно в градския транспорт и влаковете. Достатъчно е да се покаже лична карта
  • 2 Последния Софиянец

    41 4 Отговор
    Трябва ни някой като Орбан!
  • 3 УКРАЙНА🇺🇦

    7 49 Отговор
    Абе откъде на къде тази руска подлога ще командва ЕС

    Коментиран от #9

  • 4 Ице

    47 3 Отговор
    Не познавам човек, който да не му сваля шапка на Орбан. Защо тогава няма такъв в БГ? Ако се появи ще спечели пълно мнозинство.
  • 5 Бонев

    44 3 Отговор
    Денков пак ще повторя. Гледай Орбан и се учи как се отстояват национални интереси.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ами

    4 13 Отговор
    направо приемайте украина и без преговори така и така ще я издържа европата до 2027 г., че и след това
  • 8 Орбане

    38 2 Отговор
    Къде си ти къде са нашите дрисльовци
  • 9 Бай Ставри

    31 2 Отговор

    До коментар #3 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Украинче, ми това са европейските цености. Свиквай. Толерантност на мненията. И ние ти четем глупостите, ама не можем да ти забраним.
  • 10 Българка

    6 30 Отговор
    А може ли да не се разблокират милиардите за Унгария от бюджета на ЕС и унгарците да чакат пари извън бюджета.....евентуално
  • 11 хххх

    3 14 Отговор
    И този клекна... иначе се прави на твърд..

    Коментиран от #15

  • 12 Иван Грозни

    17 3 Отговор
    Така се прави. Без овъртания.
  • 13 МирО

    29 4 Отговор
    Евала на Орбан, умен и трезво мислещ политик.
    Който иска да подкрепя и фашисти и нацисти и който си иска , но да не задължава и другите да правят това.
  • 14 Ще кажа

    2 8 Отговор
    Отговор на ‘Украйна”
    Подлогата вика “Дръжте подлогата”
  • 15 Ха ха

    18 4 Отговор

    До коментар #11 от "хххх":

    Клекнал утре.Само преди час по Канал24(Испания)казаха,че Орбан не е готов на никакви компромиси за Украйна.Директни е заявил,че Украйна не е за ЕС.

    Коментиран от #16

  • 16 Ха ха

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ха ха":

    Директно...
  • 17 Харон

    3 6 Отговор
    Нали казах. За пари и майка си.....
  • 18 Бамбука

    2 7 Отговор
    Ще те изчакаме и тебе да не слагаш вето за Шенген за България и после ще те друснем с такива такси, че свят ще ти се завие.
  • 19 следващата

    8 2 Отговор
    ВЕЛИК ОРБАН
  • 20 Демократ

    2 13 Отговор
    ЕС знае ли,че Орбан означава изпълнение на исканията на Путин и че единодушно вземане на решения е характерно за диктатурите, а не за демокрациите. При демокрация мнозинството решава, не един човек,който да полудява 27. Трябва да си сменят правилата и то веднага, докато не станало късно и диктатора терорист Путин не тръгне да напада и други държави и не предизвика световна война.
  • 21 Койчев

    8 1 Отговор
    Орбан много добре знае, че Украйна приемем ли я в ЕС. това значи да поемем пълната издръжка на Украйна тъй като американците, които имат интереси там се оттеглят, защото милиардите, които наливат засега не оправдават дивидентите, които евентуално биха получили оттам. Целта е Европа да поеме щафетата и всички ние да бвчкаче за Украйна , тогава ще внасяме повече в европейския бюджет, а ще получаваме по- малко.
  • 22 Киро

    2 9 Отговор
    Орбан е русофилски тарикат подъл човек който обича да извива ръце но това няма да е вечно най накрая ще бият дузпата от Европа а тези неща където е постигнал за Унгария е благодарение на Европейския съюз ползва европейски програми и европейски пари но иска да извива ръце без Европа този тарикат и държавицата му са кръгла нула

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: