Отидете към основна версия

1 467 23

15 януари 1992 г.: България първа призна независимостта на Македония

  • българия-
  • призна-
  • независимост-
  • македония-
  • жельо желев

След посредничеството на президента Желю Желев го направиха Турция и Русия

Снимка: БГНЕС

На 15 януари 1992 г. България първа в света призна независимостта на Македония. Това стана, след като на 8 септември 1991 г. гражданите на тогавашната югославска република Македония бяха призовани да се произнесат по въпроса "Подкрепяте ли независима и суверенна Македония с право да встъпи в бъдещ съюз на югославските държави". На референдума гласуваха общо 71.85% от регистрираните гласоподаватели, които в голямата си част - над 90% - се обявиха за създаване на независима държава. На 18 септември 1991 г. Събранието на Република Македония прие официална декларация за признаване на резултатите от референдума и за обявяването на независимостта на страната.

България беше първата държава в света, която призна македонската независимост. Това стана с декларация на Народното събрание на 15 януари 1992 година. Малко след това с посредничеството на президента Желю Желев Русия също призна независимостта на Македония.

Имаше няколко вида съображения, каза тогава Желев. Конюнктурните бяха да не си помислят, че ние се ослушваме и имаме претенции към Македония. Също така да не помислят, че сме зависими от решението на Запада. Всъщност България предприе тази крачка в противоречие с решението на Европейския съюз, който не можа да вземе такова решение поради противопоставянето на Гърция. Турция стана втората страна, която призна Македония. Тя направи това по настояване на България, припомня в. "Марица".

"На среща с тогавашния турски премиер Сюлейман Демирел аз подчертах, че Турция трябва да признае Македония, което е от много голямо значение за стабилизирането на Балканите. Иначе тя лесно може да стане жертва на вътрешни безредици или на окупация. Демирел гледаше в ъгъла на стаята и каза: “Само след седмица ще признаем Македония”. Така и стана", разказа по-късно Желев.
Русия беше третата страна, която призна Македония около 6 месеца по-късно, и то пак по настояване на България.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: