Last news in Fakti

15 Януари, 2024 03:13 1 404 23

15 януари 1992 г.: България първа призна независимостта на Македония

  • българия-
  • призна-
  • независимост-
  • македония-
  • жельо желев

След посредничеството на президента Желю Желев го направиха Турция и Русия

15 януари 1992 г.: България първа призна независимостта на Македония - 1
Снимка: БГНЕС

На 15 януари 1992 г. България първа в света призна независимостта на Македония. Това стана, след като на 8 септември 1991 г. гражданите на тогавашната югославска република Македония бяха призовани да се произнесат по въпроса "Подкрепяте ли независима и суверенна Македония с право да встъпи в бъдещ съюз на югославските държави". На референдума гласуваха общо 71.85% от регистрираните гласоподаватели, които в голямата си част - над 90% - се обявиха за създаване на независима държава. На 18 септември 1991 г. Събранието на Република Македония прие официална декларация за признаване на резултатите от референдума и за обявяването на независимостта на страната.

България беше първата държава в света, която призна македонската независимост. Това стана с декларация на Народното събрание на 15 януари 1992 година. Малко след това с посредничеството на президента Желю Желев Русия също призна независимостта на Македония.

Имаше няколко вида съображения, каза тогава Желев. Конюнктурните бяха да не си помислят, че ние се ослушваме и имаме претенции към Македония. Също така да не помислят, че сме зависими от решението на Запада. Всъщност България предприе тази крачка в противоречие с решението на Европейския съюз, който не можа да вземе такова решение поради противопоставянето на Гърция. Турция стана втората страна, която призна Македония. Тя направи това по настояване на България, припомня в. "Марица".

"На среща с тогавашния турски премиер Сюлейман Демирел аз подчертах, че Турция трябва да признае Македония, което е от много голямо значение за стабилизирането на Балканите. Иначе тя лесно може да стане жертва на вътрешни безредици или на окупация. Демирел гледаше в ъгъла на стаята и каза: “Само след седмица ще признаем Македония”. Така и стана", разказа по-късно Желев.
Русия беше третата страна, която призна Македония около 6 месеца по-късно, и то пак по настояване на България.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И сега заради великодушието си

    9 9 Отговор
    СТРАДАМЕ!
    Както винаги!
    Ще.ви кажа една истина. Истината, къде ни е проблема като нация, като народ, като БЪЛГАРИ!
    Идваме от арийците(Болг арии). При арийците има много различни племена. Проблемът ни е, че откъдето минем, приемаме туземците за равни и ги учим на всичко което знаем, и след време ни се качват на главата.. Останалите арийци ползват завладените народи като роби и в момента дори са империи.
    Съжалявам, но това е самата истина.
    Хуманноста на Бълг Ариите ги унищожава.
    Цяла днешна Русия и половин Европа можеха да са наши.

    Коментиран от #15

  • 2 Мизия и Тракия

    13 5 Отговор
    И сега балканите са също толкова стабилни като Ирак, Афганистан, Сирия, Либия, Украйна и ивицата Газа.
  • 3 ХА ХА ХА

    17 4 Отговор
    Тия от България дето решиха да търсят американската мечта се насадиха на пачи яйца....
    Попаднаха в най мразената страна.
  • 4 Абсурдистан

    23 1 Отговор
    И се създаде псевдодържава с измислена народност с основа задача да фалшифицира своята история и да присвои чуждата. Голям проблем им е, че в нито един древен документ не се споменава за съществуването на македонска нация.
  • 5 Този факт

    22 2 Отговор
    Винаги ме е изумявал - и като се случи, и днес - точно ние, които знаем, че това е изконна част от българските земи, населена с етнически българи, ПЪРВИ да я признаем за отделна държава!!!
    И това ако не е пълна самоубийствена глупост, че и шизофрения!
    А резултатите ги усещаме до днес.
  • 6 хайдутин

    14 2 Отговор
    Има си хас , бълг. политик дане стъпче националните интереси на България, това са антиполитици и родолюбието е противоестествено за тях . Сегашните антикомунисти защо плюят Георги Димитров , след като те предават интересите на България в “Македония“ също като него . Сега си имаме на границата една малка Окрайна подкрепяна срещу България от целия ЕС и подкрепяна чак зад океана от американците, ще видим дали и руснаците нняма да се наредят рамо до рамо в групата на подкрепящите македонизма или поне те ще кажат гласно истината за насилственото помакедончване на българите от сърбите .
  • 7 Господа

    4 13 Отговор
    Бъдещето е на Европа без граници. След като влезе Северна Македония в ЕС ще можем свободно да си пътуваме без полицейски терор на границата и те да идват по курортите и ние да ходим и да полагаме цветя на гроба на Гоце Делчев. Всяко нарушение на граждански права ще се разглежда в ЕК по европейските закони. Само да признаят българите за основополагаща част от северо-македонската нация. Там македонският инат ще се прекърши, ще спре очернянето ни в учебници по история, наричането ни "татари" и подобни глупости.

    Коментиран от #8, #22

  • 8 Брекзит

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Господа":

    Може и никога да не влезе.
  • 9 плюс минус

    10 1 Отговор
    Когато, преди няколко години, влязохме в Македония, започна през целия ден да ни следи една кола. Обиколихме служебно няколко места и накрая македонецът, който ни беше водач, ни заведе на гости в дома си, при семейството. Баба, родители, и всички си говореха български. Оказа се, че и бабата, и родителите, получаваха по- големи пенсии и заплати от нашите. Когато си тръгвахме през друг граничен безлюден пункт, ни държаха 2 часа. Костите на прадядо ми от времето на ПСВ лежат някъде тук .
    .
  • 10 Умен по цялата глава

    2 4 Отговор
    АКо ги бяхме атакували,вместо да ги "признаваме",сега щяха да са в Шенген и да имат излаз на Черно море...Руския комунистически Окупатор създаде тази " държава" ,а ние сме ги " молили" да я признае - само КГБ може да го измисли тва нещо!!!
  • 11 Тъп по цялата глава

    2 2 Отговор
    Ние първи сме признали Македония и те първи ще се отречат от нея.
  • 12 Перо

    16 0 Отговор
    Това беше най-голямата грешка на унтерменша Желев, който всеки ден злепоставяше БГ с простотиите си и селския манталитет! Браво на гърците, които умело използваха признаването на измислената държава и “нация”! Още му берем плодовете на тоя тъпак!
  • 13 дядото

    7 1 Отговор
    което не пречи вместо благодарност,да ни отвръщат с омраза.
  • 14 СпасЪ

    9 1 Отговор
    Никога не се играе шах с македонец. Първата му работа е да ти открадне царя и да претендира, че е негов.
  • 15 уйко калеко

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "И сега заради великодушието си":

    Ти пък се изхвърли също като мЪкАдонец..
  • 16 Кадир

    5 0 Отговор
    Равносметката - Желев - Предател.
  • 17 Ветеран от Протеста

    2 0 Отговор
    България нищо не е " признавала" ,защото понятието е абстрактно..Македония я призна руския агент Желю Желев...
  • 18 Дименция

    1 2 Отговор
    Русофилите-патрЕотари тук с плюсовете хем подкрепят непризнаването на Македония,хем Русия е една от първите признали тая измислена държава

    Коментиран от #20

  • 19 уйко калеко

    4 0 Отговор
    Македония, я загубихме още 1913-1915 г,след като започнахме МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА и СЛЕД ТОВА СЕ ПРИСЪЕДЕНИХМЕ КЪМ ГЕРМАНИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПСВ благодарение на имперските амбиции на ФЕРДИНАНД..,След девети септември 1944 г .за малко да загубим и ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ благодарение на комунягите,ама ни се размина.АНТИБЪЛГАРИЗМА В ДНЕШНАТА ТЕРИТОРИЯ НА РЕП.СЕВ. МАКЕДОНИЯ НЕ Е ОТ ВЧЕРА ТОЙ ПРОДЪЛЖАВА ОКОЛО 80 ГОДИНИ ДО ПРИЗНАВАНЕТО НЕЗАВИСИМОСТА НА МАКЕДОНСКАТА ДЪРЖАВА И Е ПРОВОКИРАН ОТ СЪРБИТЕ,НАЙ ГОЛЕМИЯТ НИ ВРАГ.
  • 20 уйко калеко

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Дименция":

    Тук си в голяма грешка.ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНИЯ ОТ РУСИЯ Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАШИЯ ПРЕЗИДЕНТ ЖЕЛЕВ .ТОЙ Е УБЕДИЛ ЕЛЦИН ДА ИЗДАДЕ УКАЗА.ИНАЧЕ МАКЕДОНЦИТЕ МОЖЕШЕ И ДОСЕГА ДА НЕ СА ПРИЗНАТИ ОТ РУСИЯ,ТОВА Е СТАНАЛО ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 1992 .Г.ПОТЪРСИ ИНФОРМАЦИЯ КАК Е СТАНАЛО ТОВА И МОЖЕ ДА СЕ ПОСМЕЕШ.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Червена топлина

    2 0 Отговор
    На 15 януари 1992 г. България не признава Македония за държава, защото народа е бил остро против това. Единствено тогавашните продажници правят това!
    Иначе от това им решение България е страдала, страда и ще страда за напред винаги. Не стига, че всяка зима им даваме техника да си чистят жалката държава и лятото да си я гасят на наши разноски ми и лаят като ни викат татари и обявяват Цар Самуил за македонец. Няма Македония има само загубена територия и нищо повече!
Новини по държави: