Отидете към основна версия

2 011 53

"Хамас": Спираме стрелбата, ако Израел приключи войната

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • катар-
  • бенямин нетаняху-
  • палестина

Малко е вероятно "Хамас" да отхвърли предложението за прекратяване на огъня в Газа, което получи от посредниците по-рано тази седмица

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Малко е вероятно "Хамас" да отхвърли предложението за прекратяване на огъня в Газа, което получи от посредниците по-рано тази седмица. Палестинската групировка обаче няма да го подпише без уверения, че Израел се е ангажирал да сложи край на войната. Това заяви палестински официален представител, цитиран от "Ройтерс".

Катарски и египетски посредници представиха на "Хамас" първото конкретно предложение за продължително спиране на боевете в Газа, договорено с Израел и Съединените щати на преговорите в Париж миналата седмица. "Хамас" посочи, че изучава текста и подготвя отговор.

Палестинският служител поясни, че текстът от Париж предвижда първа фаза с продължителност 40 дни, по време на която боевете ще бъдат прекратени, докато "Хамас" освободи останалите цивилни сред над 100-те заложници, които все още държи. При последващите етапи ще бъдат освободени израелски войници, а също ще бъдат предадени телата на мъртви заложници.

"Очаквам, че "Хамас" няма да отхвърли документа, но също може да не даде категорично одобрение", заяви палестинският служител, пожелал анонимност.

"Вместо това очаквам да изпратят положителен отговор и да потвърдят исканията си: за да бъде подписано споразумението, то трябва да гарантира, че Израел ще се ангажира да прекрати войната в Газа и да изтегли силите си напълно от анклава".

Подобна дълга пауза ще бъде първата от 7 октомври насам, когато бойци на "Хамас" нападнаха Израел, убиха 1200 души и взеха 253 заложници. В отговор Израел предприе офанзива, която опустоши голяма част от Газа.

Здравните власти в анклава съобщиха, че над 27 000 души са загинали, а още хиляди мъртъвци остават под развалините.

Единствената пауза в боевете досега - в края на ноември, продължи само седмица.

Двете воюващи страни са в остро неразбирателство относно това какво ще последва при договорено примирие. Израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече да не изтегля войските си до "пълна победа", която той определя като унищожаване на "Хамас".

Палестинската групировка пък посочва, че няма да подпише никакво временно примирие, освен ако Израел не се ангажира с изтегляне на силите си и траен край на войната.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.

Свързани новини