Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 20:10 2 334 29

Проверка на фактите: тези снимки на деца от Газа са фалшиви

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • палестина

Принципно изготвените с помощта на ИИ кадри, свързани с войната в Близкия изток, се смятат за крайно съмнителни, особено ако не са изрично обозначени като такива

Проверка на фактите: тези снимки на деца от Газа са фалшиви - 1
Снимки: DW

Снимки на страдащи деца в ивицата Газа - в социалните мрежи е пълно с такива кадри. Някои от тях обаче са създадени с помощта на изкуствен интелект. Как да ги разпознаваме и каква роля играят в конфликта в Близкия изток?

Малки деца са се сгушили върху голата кална земя - от няколко дни платформите Х, Инстаграм и ТикТок са пълни с такива кадри. Почти винаги нещо подсказва, че става дума за палестински деца в ивицата Газа - името на акаунта, иконката с палестинското знаме или коментарите. Натъкнахме се на три изображения, за които установихме, че са създадени с помощта на изкуствен интелект (ИИ).

Три примера

Милиони пъти е била видяна снимката на две момчета с еднакви пижами в синя палатка. Те са се сгушили под синьо одеяло и се държат за ръце, а подът е кален и осеян с локви. На повечето места, например тук, липсва обяснение, че изображението е създадено с помощта на изкуствен интелект.

Това изображение е създадено с помощта на изкуствен интелект

На снимката сме отбелязали местата, които подсказват, че кадърът не е истински: и двете момчета имат по един крак със само четири пръста, което е типична грешка на изкуствения интелект. Освен това десният крак на момчето вляво изглежда безформен, а пръстите на ръцете на момчетата са твърде еднакви. Преди всичко обаче те би трябвало да се виждат под друг ъгъл, а в тази поза китките трябва да са силно изгънати. Нещо не е наред и с прехода от врата към тила на момчето вляво - той просто се слива с платното на палатката.

И светлината изглежда инсценирана: лампа, висяща очевидно на тавана на палатката, не би могла да разпръсне светлината толкова равномерно. Такъв ефект може да се получи и с помощта на програма за обработка на снимки. В такъв случай обаче самият кадър трябва да е много добре осветен, което изисква използването на сложна екипировка.

Същото важи и за това изображение, което се разпространява в платформата Х, в Инстаграм и ТикТок.

Ярките цветове и невероятно естетичната композиция са пръв признак за изображение, създадено с изкуствен интелект. Още няколко детайла затвърждават това впечатление.

Светлинните рефлексии на дъното на шишето в долната част на кадъра определено изглеждат неестествено. Но пък в този случай естетизирането на изображението е много по-дискретно, а типичните грешки на изкуствения интелект не са особено силно изразени. При по-внимателно вглеждане обаче се вижда, че вторият пръст на долния крак на момичето вдясно изглежда много голям. Левите стъпала на момичетата пък са необичайно равни, а кожата им изглежда безупречна, което също е характерно за изображенията, създадени с изкуствен интелект.

Ето и третото изображение, за което установихме, че е създадено с помощта на изкуствен интелект.

Много детайли тук изглеждат съвсем истински. Но телата на двете момичета сякаш се сливат - типична грешка на изкуствения интелект.

Тук светлината изглежда естествена, а и кожата на двете сгушени деца е по-реалистична. Към това се добавя, че момичетата не си приличат толкова, колкото децата от другите кадри.

Но пък в долната си част телата им сякаш се сливат, а в оградената с кръг част се размива и десенът на платовете, което води до извода, че деформацията се дължи на грешка на изкуствения интелект.

"Спят по тротоарите"

Принципно изготвените с помощта на ИИ кадри, свързани с войната в Близкия изток, се смятат за крайно съмнителни, особено ако не са изрично обозначени като такива. Въпреки това такива изображения се срещат не само в социалните мрежи, но и в сайтове, които се представят за информационни портали. Това, което те документират, не са обективни факти, а по-скоро нечии представи, които се материализират със съдействието на ИИ. Затова разпространяването на такива изображения без съответното обозначение се смята категорично за фейк. Оттам обаче не следва, че сцени, подобни на генерираните от ИИ, не се разиграват по сходен начин в действителност.

Редица помощни организации ежедневно съобщават за изключително тежките условия, при които живеят в момента вътрешните бежанци в ивицата Газа. Представители на такива организации казват пред ДВ, че сцени като показаните на изображенията са напълно възможни. "Децата и техните семейства в ивицата Газа живеят в лоши условия, трудно намират чисто място за пренощуване и често нямат достъп до тоалетна или вода за миене. Много от тях спят по тротоарите", казва Мат Съгрю от организацията "Save the Children".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е как да не

    40 11 Отговор
    те е гнус от дв. Праведната пропаганда
  • 2 ЧектФакър

    53 13 Отговор
    Как пък тия "проверяващи фактите", поне веднъж не уличиха в лъжи ЕС, САЩ, Файзер или Израел? Или те винаги са прави и безпогрешни? Аз си мислех, че само Господа е безпогрешен, ама като явно съм грешал
  • 3 вервайте ми

    41 14 Отговор
    изобщо не са убили към 30 000 палестинци за последните 3 месеца, изобщо не са им откраднали страната, изобщо не се опитаха да откраднат и украинската земя
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Четвърти

    28 7 Отговор
    Що ме изтрити бе? Щото няма "Алея на ангелите ли"

    Коментиран от #7

  • 6 Добре

    43 4 Отговор
    Дайте сега 3 истински снимки от Газа и да си попишем за добродушието на Нетаняу.
  • 7 Четвърти

    26 3 Отговор

    До коментар #5 от "Четвърти":

    Или в Ирак няма деца?
  • 8 Четвърти

    20 2 Отговор
    Или в Авганистан?
  • 9 Четвърти

    19 2 Отговор
    А забравих.Има само ивритоговорящи(че пак ще ме триете)
  • 10 Това че някои от снимките

    35 7 Отговор
    са фалшиви, не означава че трагедията с децата е фалшива, а DW не са мръсници. Има безброй нефалшиви снимки.

    При това не се знае кой е пуснал фалшивите снимки за да захрани статии като тази.
  • 11 Донки Хот и Сан Чопанса

    21 4 Отговор
    Смрадливото веле пак осмърдя нета
  • 12 тц тц

    19 3 Отговор
    то и DW са плод на липса на интелект , ама какво да правим като ни взимат пари от насилствените данъци за да им плащат
  • 13 ДВ..

    24 4 Отговор
    И в Буча снимките и клиповете с пушещи трупове са фалшиви. Да се публикуват от Факти.
  • 14 Мдаа

    5 19 Отговор
    на такива снимки може да повярва само някой копейковец хихихи.

    Коментиран от #20, #21

  • 15 Реалист

    19 3 Отговор
    Соросите винаги са мразели децата.
  • 16 Дойче зеле

    15 2 Отговор
    са нацисти
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Продължавайте в

    5 1 Отговор
    Същия дух ....нека да има повече дърва и мъчение за слугите на са.т.аната. Да живее А.д.А за вас и вашия господар шей.та.н.а
  • 19 опетков

    10 0 Отговор
    Не са нужни толкова разсъждения, за да се разбере, че снимките са фалшиви. Първо, в Газа не може да има толкова вода. И второ там всичко е пясък и не може да има кал. И трето. Колкото и да са деца, те не са толкова ненормални, че да легнат в калта и водата. Дори да приемем, че са без родители, там все пак ще има поне един възрастен, който да им каже къде да легнат.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пророк

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Мдаа":

    След време и ти ще спиш така. И ще пишат, че това ще са фалшиви снимки. Пожелавам ти да намираш много храна и дрехи в контейнерите. Амин
  • 22 Анонимен

    1 6 Отговор
    Пускайте водата в тунелите на ГАЗА. Приключвайте с ХАМАС.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Най-долната професия

    9 1 Отговор
    Ех, колко сте долни.. Дори в най-древната професия не правят толкова неща за пари, колкото мисирките.
  • 25 Журналист е презряната от мен професия

    5 1 Отговор
    Както в Буча!
  • 26 плюс минус

    2 0 Отговор
    Нямам доверие на изкуствения интелект .
    И най-простият човек има повече разум.
  • 27 Харон

    1 0 Отговор
    Коя страна издигна агитпропа, лъжата на държавно ниво? Другата беше нацистка Германия, но нея за сметка на 50-60 милиона....За сега остана първата фашистка страна. Да се надяваме, че сега няма да има толкова....
  • 28 Чак сега

    0 0 Отговор
    Ли разбрахте
  • 29 факти само истински

    0 0 Отговор
    това е много нагласено в цяла палестина няма толкова кал!