Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 18:11, обновена 2 Февруари, 2024 04:05 3 090 18

Край на заложническата драма в Турция! Похитените са освободени, арестуван е един от двамата нападатели

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • турция-
  • реджеп ердоган

Според частната информационна агенция DHA мъжът е представил действията си като акт на осъждане на израелските военни операции в ивицата Газа

Край на заложническата драма в Турция! Похитените са освободени, арестуван е един от двамата нападатели - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турската полиция освободи седемте заложници и задържа единия от двамата въоръжени нападатели, които ги похитиха във фабрика на американската компания Procter & Gamble (P&G) в Северозападна Турция, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на местните власти.

Агенцията отбелязва, че така се слага край на вероятния протест на предполагаемите похитители, имащ за цел да привлече вниманието към войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа.

Властите на окръг Коджаели заявиха, че заложниците са невредими. Няма информация за втория нападател.

По-рано ФАКТИ информира, позовавайки се на Франс прес, Ройтерс и БТА, че въоръжен мъж е взел за заложници няколко служители във фабрика, принадлежаща на американската група Procter & Gamble (P&G) в Северозападна Турция.

Според частната информационна агенция DHA мъжът е представил действията си като акт на осъждане на израелските военни операции в ивицата Газа.

Неидентифициран мъж с оръжие е влязъл във фабриката в индустриалната зона на град Гебзе в окръг Коджаели около 15:00 ч. местно време, съобщава агенция Демирьорен.

Полицията пристигна на мястото и проведе преговори с мъжа. Валията на Коджаели също пристигна и беше информиран за ситуацията от полицията, посочва агенцията.

Кадри, излъчени от турските медии, показаха полицейски коли, които блокират достъпа до обекта на американския производител на продукти за бита и хигиената в Гебзе.

Синдикатът Умут-Сен съобщи в платформата Х, че мъжът е въоръжен и е взел за заложници седем служители на фабриката, а останалите работници са били евакуирани. Агенцията отбелязва, че засега не може да осъществи връзка с представители на Procter & Gamble.

Според агенция Демирьорен взетите за заложници служители на фабриката за шестима мъже и една жена. Агенцията отбелязва още, че има и втори неидентифициран похитител.

Снимка, разпространена от местните медии, показва мъж във фабриката, чието лице е покрито с палестински шал и който носи нещо, което прилича на взривно устройство, съобщава Ройтерс.

Друга снимка показва мъжа, който държи пистолет в едната си ръка и показва знака "V" с другата, пред стена, на която са изобразени турското и палестинското знаме и надпис, който гласи: "Портите ще се отворят. Или спокойна смърт, или смърт в името на Газа".

Франс прес припомня, че в Турция широко се чуват призиви за бойкот на американски продукти след началото на конфликта между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас".

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е един от най-критично настроените към Израел лидери от началото на войната, посочва АФП. Ердоган осъди подкрепата на САЩ за Израел, определяйки еврейската държава като "терористична" и "геноцидна".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    20 8 Отговор
    Аллах да го пази!
  • 2 Последния Софиянец

    24 6 Отговор
    Човекът е получил пърхот от фалшивите им шампоани.
  • 3 ПиТанкОВ

    35 1 Отговор
    Защо публикацията е видяло за нужно да сложи снимка която е правена извън Турция.

    Коментиран от #7

  • 4 Гост

    19 3 Отговор
    Нима в края на статията думите на ЕрдоАн са лъжа?!
  • 5 ХАХАХА

    18 6 Отговор
    Правилно е постъпил ! Няма спокойствие за говедарите по света.
  • 6 Краварите

    22 6 Отговор
    навсякъде ядат бой.
  • 7 Гост

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "ПиТанкОВ":

    Защо ли ами защото Анатолий е гл0п@к!

    Коментиран от #8

  • 8 ПиТанкОВ

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Не вярвам това да е само от гЛУПОСТ.

    Дано се бъркам и вие да сте прав.

    Другото е по лошо от глупоста.
  • 9 Велик народ велика държава

    14 3 Отговор
    Кога ще до живеем някоя наша копейка да направи същото

    Коментиран от #14

  • 10 Турция

    9 9 Отговор
    Като има призиви за бойкот на американски продукти в Турция, защо не затворят американските фабрики и ги изгонят обратно към Америка? Не е ли едно и също?

    Коментиран от #12

  • 11 БСП за България и Радев

    15 5 Отговор
    Браво! Независима Тюркие трябва да се бори с нацистка Америка навсякъде
  • 12 Мехди Ахмед Али

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "Турция":

    Не, не е. Но нямаш мозъка да го разбереш. Американския бизнес, който произвежда, оставя пари в родината, а ако купуваме нещо американско, всичко 100% отива за тях

    Коментиран от #15

  • 13 Кака Цветанка

    2 6 Отговор
    Типична постъпка на някакво нищо, което се напряга да изглежда нещо.
  • 14 Актрос

    8 5 Отговор

    До коментар #9 от "Велик народ велика държава":

    Защото нашите копейки само лаят по форумите като бесни кучета , ако се покажат ще се окаже че нито един от тях не притежава сметка в рубли и няма роднини живеещи в московия. Нашите копейки обикновено карат немски коли и държат парите си в долари или евро но тук по форумите го докарват все едно са първи рашисти.
  • 15 Турция

    9 5 Отговор

    До коментар #12 от "Мехди Ахмед Али":

    Добре, тук си прав, но какво ще кажеш за Израел? А и какво му е хубавото на американската фабрика, че оставяла пари на Турция, като същевременно САЩ подкрепят Израел??? Не е ли по-добре фабриката да е турска, а не американска. Ти кого защитаваш Америка или Турция? Всички американски производители и подобни да си хващат багажа и отвъд океана. Нямат място в Изтока. Оставят пари те, няколко турски лири като 1 долар колко турски лири е я кажи??? Да им работят за без пари, като американеца да гуши доларчетата.
  • 16 Истината

    7 6 Отговор
    Ердоган напълни Турция с всякаква паплач от близкия изток! Има 4 милиона сирийци, палестинци, таджики и други джихадисти!
  • 17 Хорхе

    3 2 Отговор
    Да ги люби и бацува там където най- обичат.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: