Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 16:51 1 556 8

ООН предупреждава: Рафах е истинска тенджера под налягане

  • хан юнис-
  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • рафах-
  • бенямин нетаняху

На този фон Тел Авив се готви да настъпи още във войната си срещу Газа на юг, близо до границата с Египет, където повечето жители на анклава са потърсили убежище от израелската офанзива

ООН предупреждава: Рафах е истинска тенджера под налягане  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хуманитарната служба на ООН изрази загриженост относно военните действия в Хан Юнис, които принудиха още хора да избягат в Рафах в южната част на ивицата Газа, съобщава "Ройтерс".

Агенцията нарече граничния град като "тенджера под налягане на отчаянието".

На този фон Израел се готви да настъпи във войната си срещу Газа по на юг, близо до границата с Египет, където повечето жители на анклава са потърсили убежище от израелската офанзива.

"Искам да подчертая нашата дълбока загриженост относно ескалацията на военните действия в Хан Юнис, която доведе до увеличаване на броя на вътрешно разселените хора, търсещи убежище в Рафах през последните дни", заяви Йенс Лаерке, говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Над половината от 2,3-милионното население на Газа е потърсило убежище в района - предимно в импровизирани палатки и обществени сгради.

"Рафах е тенджера под налягане на отчаянието и се страхуваме от това, което следва", посочи Лаерке.

Жителите на Газа съобщиха, че израелските сили са ударили райони около болниците в Хан Юнис и са ожесточили атаките близо до Рафах.

"Хан Юнис също все по-често е обект на атаки и е шокиращо да чуем за тежките боеве в близост до болниците, които застрашават безопасността на медицинския персонал, ранените и болните, както и на хилядите вътрешно разселени хора, търсещи убежище там", заяви Лаерке.

Отделно, по оценки на УНИЦЕФ 17 000 деца в Газа са били непридружени или отделени от семействата си по време на конфликта, който започна на 7 октомври след атаките на "Хамас" в Южен Израел.

Смята се, че почти всички деца в анклава се нуждаят от подкрепа за психичното си здраве.

"Те проявяват симптоми като изключително високи нива на постоянна тревожност, загуба на апетит. Не могат да спят, имат емоционални изблици или изпадат в паника всеки път, когато чуят бомбардировка", обясни Джонатан Крикс, ръководител на комуникациите на УНИЦЕФ за окупираните палестински територии .

"Преди тази война УНИЦЕФ изчисляваше, че 500 000 деца вече се нуждаят от подкрепа за психичното здраве в Газа. Днес смятаме, че почти всички деца се нуждаят от тази подкрепа и това са повече от 1 милион деца".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    6 6 Отговор
    В тенджера под налягане се варят твърди хамаси, да обясня на корумпетата от ООН.
  • 2 Каквото и лошо да напишем

    7 5 Отговор
    За Нациста Израел все ще е малко
  • 3 Всички тези

    2 6 Отговор
    500 000 деца които вече се нуждаят от подкрепа за психичното си здраве в Газа, много ще обичат нациста Израел и израелците цял живот....

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Ъхъъ....

    9 5 Отговор
    Но само """"дълбока загриженост относно ескалацията на военните действия"""" не стига ! Съд и международни санкции за Израел са нужни, и не утре а още днес.....
  • 5 Лумпен

    4 3 Отговор
    Израел много обича палестинците!
    Най много жените и децата !
    Някой ден и израелските жени и деца ще бъдат така обичани надявам се ....!
  • 6 стоян

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Всички тези":

    До 3 ком - то е ясно че няма да обичат евреи - но поне ще се страхуват от евреите и през акъла им няма да мине мисълта да нападат Израел да отвличат евреи и да играят кючеци след нападението в следващите поне 30 гд

    Коментиран от #8

  • 7 Русофил

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Всички тези":

    Които оцелеят все пак...Има още изпитания.
  • 8 Днес

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "стоян":

    Да се беше научил поне да пишеш правилно