Отидете към основна версия

2 627 54

Премиерът на Украйна: Европа най-после се събуди от своята сънна сиеста

  • денис шмигал-
  • украйна-
  • жозеп борел-
  • русия-
  • володимир зеленски

Денис Шмигал каза по време на среща с Жозеп Борел, че европейската отбранителна индустрия увеличава производствените обеми, за да подкрепи Киев

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел е на двудневно посещение в Киев и обсъжда с украинските власти доставката на боеприпаси за украинските въоръжени сили, съобщава Би Би Си.

Миналата година ЕС обеща да достави на Украйна един милион снаряда до март 2024 г., но в действителност ще може да изпълни това обещание само наполовина.

Сега Борел каза, че до края на 2024 г. Украйна трябва да получи 1,155 милиона боеприпаси от ЕС, съобщават украинските медии.

"Отбранително-промишленият комплекс на Европейския съюз продължава да расте и да се развива. Може да се каже, че способностите му са се увеличили с 40%", каза Борел, цитиран от Интерфакс-Украйна.

Преди пътуването си до Киев Борел каза, че ЕС не изпълнява собствените си планове за доставка на Украйна с артилерийски снаряди, не защото страните от ЕС нямат достатъчно производствен капацитет, а защото изнасят снаряди за други страни.

Украинският премиер Денис Шмигал каза по време на среща с Борел, че европейската отбранителна индустрия увеличава производствените обеми, за да подкрепи Киев.

"Европа се събужда от своята "сънна сиеста". Европейският отбранителен индустриален комплекс увеличава капацитета си и съм сигурен, че скоро ще го усетим. Обсъдихме това с г-н Борел днес," каза Денис Шмигал.

Европейският съюз одобри четиригодишен механизъм на стойност 50 милиарда евро за Украйна миналата седмица. Той е от първостепенна важност за Киев, който зависи силно от своите западни съюзници за военна и финансова подкрепа.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в социалната медийна платформа X, че ЕС планира да започне плащанията през март. Украинското правителство заяви, че очаква да получи около 4,5 милиарда евро от ЕС следващия месец.

Основният пакет от помощ от Съединените щати обаче все още остава блокиран в Конгреса на фона на политически борби.

Украински военни заявиха, че са изправени пред остър недостиг на боеприпаси и артилерийски снаряди, докато руските сили продължават подновените атаки срещу няколко района в източната и югоизточната част на страната.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: