Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Февруари, 2024 07:15 5 316 65

ISW: Какво се крие зад руските удари в Украйна от 7 февруари

  • русия-
  • украйна-
  • ракети-
  • калибър-
  • циркон

Градската администрация на Киев съобщи, че руските сили са изстреляли най-малко две дузини от крилатите ракети Х-101/555/55 по столицата и са повредили жилищна инфраструктура в няколко квартала

ISW: Какво се крие зад руските удари в Украйна от 7 февруари  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сутринта на 7 февруари руските сили извършиха втория по големина комбиниран удар с дронове и ракети за 2024 г. Украински военни източници заявиха, че руските сили са изстреляли 64 дрона и ракети срещу Украйна: 20 дрона Shahed 136/131; 29 крилати ракети Х-101/555/55; четири крилати ракети Kh-22; три крилати ракети "Калибър"; три балистични ракети Искандер-М и пет ракети земя-въздух С-300.

Украинската ПВО унищожи 44 от 64 цели: 26 крилати ракети Х-101/555/55; три крилати ракети "Калибър"; и 15 дрона Shahed-131/131.

Градската администрация на Киев съобщи, че руските сили са изстреляли най-малко две дузини от крилатите ракети Х-101/555/55 по град Киев и са повредили жилищна инфраструктура в няколко квартала.

Украински източници освен това заявиха, че руските сили са ударили град Харков с ракети С-300 земя-въздух и крилати ракети Kh-22 и потвърдиха, че две от ракетите, ударили град Харков, са предоставени от Северна Корея ракети Kn-23 (Hwasong-11 Ga).

Украинското издание Suspilne съобщи, че неговите източници предполагат, че руските сили може допълнително да са изстреляли хиперзвукови крилати ракети 3M22 Zircon в град Киев, но че те все още работят, за да потвърдят тази информация.

Това се посочва в коментар на Института за изследване на войната (ISW).

Ударите от 7 февруари са емблематични за постоянната технологична надпревара в отбраната между Русия и Украйна. Украинската противовъздушна отбрана успя да свали по-голямата част от крилатите ракети Х-101/555/55 и безпилотните самолети Шахед, което може да предполага, че руските сили са изстреляли ракетите от серията Х-101 и Шахедите, за да отвлекат вниманието на украинската ПВО. За разлика от тях украинските сили не свалиха нито една от крилатите ракети Х-22, балистичните ракети Искандер-М или ракетите земя-въздух С-300.

Руските сили може да са провели ударите специално, за да отвлекат вниманието на украинската противовъздушна отбрана с комбинацията Kh-101s и Shahed с намерението да помогнат на другите ракети да достигнат до набелязаните цели. Непотвърдените доклади за удари на 3M22 Zircon също са показателни, тъй като Zircon обикновено се изстрелват от военноморски кораби по други кораби или крайбрежни цели, така че руските сили може да се наложи да адаптират пусковите установки Zircon, за да поразяват цели толкова навътре в сушата.

Освен това руските сили изглежда са интегрирали севернокорейски ракети в своите ударни пакети, което може да е било по-трудно за украинските сили да открият и свалят. ISW по-рано оцени, че Русия експериментира с ударните пакети, които може да нанесе срещу Украйна, за да постигне максималния желан ефект. В замяна Украйна продължава да полага усилия за адаптиране и отговор на новите руски ударни пакети.

Ударите съвпаднаха и с посещението на върховния комисар на ЕС Жозеп Борел в Киев.

Борел пристигна в Киев на 6 февруари, за да обсъди военната помощ на ЕС и продължаващата подкрепа за Украйна.

Преди това Русия е атакувала град Киев по време на чуждестранни посещения на високо ниво, като например посещението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш през април 2022 г.

САЩ също, разбира се, в момента са ангажирани в критични дискусии относно продължаващата военна помощ за Украйна, а Русия често съгласува такива масивни ракетни удари с дискусии за международна помощ, за да възпре продължаващата подкрепа на Запада за Украйна.

Следователно Русия вероятно целенасочено е провела тази серия от удари и е насочена към град Киев, за да постигне информационен ефект в ЕС и колективния Запад, отделно от всички цели, които е възнамерявала да постигне в Украйна.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев продължи ядрената си реторика, която вероятно има за цел отчасти да възпре западната помощ за Украйна. На 7 февруари Медведев заяви, че Русия многократно е подчертавала, че нейните планове не включват никакъв конфликт със страните членки на НАТО и ЕС.

Официални представители на Кремъл, включително руският президент Владимир Путин, обаче наскоро и последователно заплашиха. Кремъл изглежда се опитва да създаде нестабилност за възможни бъдещи руски агресивни действия срещу различни европейски държави.

Медведев заяви, че военният бюджет и населението на НАТО са значително по-големи от тези на Русия, така че ако избухне война между Русия и НАТО, Русия ще трябва да отговори асиметрично, като използва балистични и крилати ракети, носещи специални бойни глави — позовавайки се на ядрени бойни глави - което води до апокалипсис. Медведев публикува тези твърдения в своя профил в X (бивш Twitter) на английски език и Telegram на руски език. Това предполага, че изявленията му са предназначени както за международна, така и за местна аудитория. Представители на Кремъл и експерти постоянно са заплашвали да използват ядрени оръжия срещу членовете на НАТО. ISW продължава да счита, че тази ядрена реторика е насочена към възпиране на западната помощ за Украйна.

Изявленията на Медведев за по-големия размер и военен бюджет на НАТО в сравнение с Русия вероятно преповтарят изявленията на Кремъл, че НАТО - и Западът като цяло - представляват екзистенциална заплаха за Русия. Това е твърдение, което Кремъл използва, за да се опита да оправдае своята война в Украйна.

Руският съвет на федерацията одобри законопроект на 7 февруари, който позволява на руското правителство да конфискува имущество от лица, осъдени за разпространение на фалшива информация за руската армия, вероятно като част от продължаващите усилия за цензура за ограничаване на критиките към военните усилия на Русия преди март Руските президентски избори през 2024 г.

Законопроектът също така позволява на руските власти да конфискуват имущество от лица, признати за виновни в призоваване към терористични или екстремистки дейности и застъпничество за санкции срещу Русия.

ISW по-рано забеляза нарастващи оплаквания от роднини на мобилизирани руски военнослужещи относно малтретирането от страна на руската армия на мобилизирания персонал и продължава да оценява, че Кремъл вероятно иска да накара загрижените роднини да замълчат, за да поддържа подкрепата за войната преди президентските избори.

Yandex NV - холандската холдингова компания на руската компания за интернет технологии Yandex - обяви, че ще продаде всичките си руски активи за 475 милиарда рубли (около 5,2 милиарда долара) на консорциум, състоящ се от пет руски компании. Yandex заяви в прессъобщение, публикувано на 5 февруари, че консорциумът ще плати поне половината от възнагражденията в брой, използвайки китайски юани.

Yandex NV няма да поддържа бизнес в Русия, но ще продължи да държи четири международни бизнеса. New York Times (NYT) съобщи, че Yandex NV е реализирал 95 процента от приходите си между януари и септември 2023 г. в Русия.

ISW продължава да счита, че Кремъл вероятно национализира Yandex, за да засили контрола върху руското информационно пространство, особено в подготовката за руските президентски избори през март 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Рашън ЛейдиБой

    28 81 Отговор
    А за взривовете в Ижевск.

    Там където произвеждат ракетите .

    Като ядрена бомба беше взривът .

    Нещо по въпроса ?

    Техническа Грешка пак , или пушат
    Блатните пак където не трябва

    Хахаха

    Коментиран от #30, #36

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Уимбълдън

    50 9 Отговор
    Пролетна реконтраофанзива вероятно.

    Коментиран от #45

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 да де

    94 17 Отговор
    Странно от ISW знаят всичко за руснаците и плановете на Путин, а укрите са все изненадани.

    Коментиран от #9

  • 7 Ццц

    58 19 Отговор
    За пореден път се убеждавам, че на президентското друсано най-лесни за сваляне са калибрите. Не знам защо руснаците стрелят с тях като предварително са обречени на неуспех. 🤣🤣🤣
  • 8 Иван

    71 11 Отговор
    Овцата Желязков не е споменат.... и правилно
  • 9 Ццц

    104 91 Отговор

    До коментар #6 от "да де":

    Има и други странности: Американците знаят с точност руските загуби на фронта, но не и украинските. Могат да потвърдят всеки свален калибър, но не могат да потвърдят дали жертвите в Луганск след украинските терористични атаки са цивилни. Изобщо на американците никога не е известна неудобната за тях информация и собствените им проблеми, но са експерти по руските.

    Коментиран от #29

  • 10 Ами

    56 85 Отговор
    Нищо не се крие-просто лобут по укро фашистите.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ха ха

    72 8 Отговор
    Тази статия е досущ като "Война и мир".Разликата е ,че е малко по-дълга и нищо не ни казва.Само предположения,намеци и т.п.Може би,навярно,по непотвърдени източници .Разбира се това е нещо нормално,когато ни говорят за украинските успехи на ПВОто им в стрелбата по жилищни сгради.
  • 15 007

    32 22 Отговор
    Не се крие нищо. Всичко е открито!!! Открит империализъм и жажда за кръв!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇲🇺🇦🇬🇧🇯🇵🇰🇷🇧🇬
  • 16 Абе

    64 10 Отговор
    Гледах някои снимки от тия жилищни сгради, повечето са със леки повреди по фасадата. Явно това са удари от ЗРК а не от руски ракети. При удари от руски ракети щяха да останат само основите на тия сгради.
  • 17 стар ракетчик

    54 10 Отговор
    Укрите всичко свалят , даже собствените си гащури . Тия не са добре с главния мозък .

    Коментиран от #64

  • 18 Крилати лопати

    45 8 Отговор
    Зад руските удари се крият няколко препечени жабари женерали и англета аланглета
  • 19 Лъжата на деня

    21 5 Отговор

    До коментар #3 от "НОВИНА НА ЧАСА!":

    е точно казано...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Изкукуригал

    34 1 Отговор
    Заглавието е какво се крие зад ракетните удари но нищо не разбрах от статията какво се крие гръмко заглавие за да го четеш
  • 23 Минавам само

    36 4 Отговор
    Да питам, докъде стигна контранаступа?Леопардите, Брадлитата и Челинджърите влязоха ли в Крим? Хаймарсите срутиха ли керченския мост?
  • 24 Укронацистите бандеровци

    27 6 Отговор
    Още ли бранят Бахмут, Соледар и Мариупол?
  • 25 ХАХАХА

    32 5 Отговор
    ХАХАХА какво се крие ли зад руските удари ? Бой по канчетата на укрофашагите ,това се крие!
  • 26 Слаба работа,

    25 3 Отговор
    Едно време сваляха 150 от пуснати ракети, включително и всички хиперзвукови...леопардите и те умряха...
  • 27 Иванушка 🇷🇺

    22 6 Отговор
    Няколко фашiстi по-малко, браво 👍
  • 28 Артилерист

    44 7 Отговор
    Много лъжи, много дезинформация! Може ли при такава масирана ракетна атака да няма поразени сериозни обекти, а само няколко одраскани и опърлени сгради. Преди време един Калибър се "промуши" между 15-20 скъпи ракети на Патриот и унищожи цялата батарея, сега взеха всичките да ги свалят, а отломките им да нанасят поразии на жилищни сгради. То бива бива нелепости, ама чак толкова...

    Коментиран от #43, #46, #63

  • 29 Тероризъм

    34 15 Отговор

    До коментар #9 от "Ццц":

    Това се "крие" с тези безсмислени удари по градовете на Украйна ...

    Коментиран от #33

  • 30 Хе...хе!

    23 9 Отговор

    До коментар #2 от "Рашън ЛейдиБой":

    ,,Като ядрена бомба БЕШЕ взривът ."
    Ти там ли беше,или пак ...техническа грешка?!
  • 31 Русоробскu фронт

    10 26 Отговор
    Рушняците бързат да думкат щото демонът Мамона им е дал срок да му принесат в жертва всички хора и затова бързат за да може Кремълския джуджак да стане безсмъртен и още по богат
  • 32 Кирил

    7 30 Отговор
    Русия е терористична държава
  • 33 Та викаш...!

    28 29 Отговор

    До коментар #29 от "Тероризъм":

    Това е тероризъм,а обстрелването от ВСУ на Донецк и Лисчанск с многократно повече цивилни жертви-
    ,,Демократичен тероризъм"...?!
    Да Ви имам и двойните стандарти,да Ви имам...!
  • 34 Какво ни предлага тази статия

    23 23 Отговор
    Отново противоречие
    РУСИЯ ЗАПЛАШВАЛА С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ
    Самата статия обаче опровергава това твърдение като признава че Медведев е съобщил че при конфликт с НАТО Русия е възможно да се ЗАЩИТИ с ядрено оръжие

    ВСЕКИ РАЗУМЕН ЧОВЕК МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕ ОГРОМНАТА РАЗЛИКА МЕЖДУ ЗАПЛАХА И ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЗАЩИТА
  • 35 Проклети да са руските св.олочи

    28 25 Отговор
    Путьо ле Путьо , изр.од фа.шистки .

    Коментиран от #40, #56

  • 36 Пак са пушили🤣🤣🤣

    35 17 Отговор

    До коментар #2 от "Рашън ЛейдиБой":

    Адски взрив избухна в руска Удмуртия, в завод
    за производство на балистични ракети и
    компоненти за ядрено оръжие
    Избухнала експлозия близо до Ижевск в завода
    "Воткинск", който произвежда военна и
    гражданска продукция.
    ТАСС пише, че уж е научила от диспечерската
    служба, че експлозията е станала „по време на
    планирани тестове на ракетни двигатели"
    Заводът във Воткинск се намира на 50
    километра от столицата на Удмуртия Ижевск. В
    допълнение към гражданската продукция, той
    произвежда артилерийски ракети, включително
    стратегически балистични ракети за
    комплексите Топол-М и Искандер. В края на
    2023 г. заводът във Воткинск публикува 19
    държавни договора за производство на
    компоненти за ядрено оръжие. В завода има
    изпитателна площадка...
  • 37 Мишел

    23 20 Отговор
    ISW и украинската власт се напъват да доказват, че Украйна сваля руските ракети, а ако не свалят някоя, тя пада върху жилищни сгради.😃😃😃
    Реално ракетите падат точно върху целите си и ги унищожават 100%.
    След месец някой от украинското военно министерство признава, че руските ракети са унищожили основни обекти на военната им промишленост , последно бяха ракетостроителните заводи в Киев и Харков.
    Тясното място за украинската армия са снабдяването с оръжия и боеприпаси. С тези удари Русия стратегически унищожава всички възможни украински обекти , свързани с производството и набавянето на оръжия.
  • 38 1944

    16 21 Отговор
    Слава на Русия!Русия е Сила и Мощ ,а враговете и пълзят в праха и скоро ще и целуват краката за пощада.

    Коментиран от #50, #60

  • 39 САЩисан вие на поляна

    17 20 Отговор
    Охо, има думата базираният мозък на Нюлад..
    На една част, руснаците му викат възмездие, в случая Лисичанск. Тук са го съчетали с това да цепнат терлиците на х0хлите.Като цяло добре се е получило, лесно може да откриете за истинските поражения нанесени по военни и стратегически обекти на бандерите...но, не ги пишете, защото ще бъдете демократично изтрити.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 артишок

    15 16 Отговор
    я козяка пак се превъзбуди...хахаха
  • 42 Пешо

    21 20 Отговор
    Жилищата са повредени от украинското ПВО . Ако са ударени от ракета няма да има нищо останало.Факт.

    Коментиран от #58

  • 43 Мишел

    19 19 Отговор

    До коментар #28 от "Артилерист":

    Няма поразени обекти само според ISW, която пък цитира само УНИАН.
    Руското МО обяви, че ракетите са поразили всички набелязани цели.
    Ако УНИАН казват истината, защо ли Украйна иска от САЩ още 400 системи Патриот?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Няква континентална ракета

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "Уимбълдън":

    Са я запалели с цигара😄😄😄
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Демократ

    19 12 Отговор
    Пак ми изтрихте коментара,защото казва истината. 2 години Русия доказва едно и също- че е най-страшната терористична държава в света.
  • 48 ИНЖ1

    8 12 Отговор
    Какво се крие ли!? Ако не беше войната в Украйна, цените на въглеводородите щяха да се сринат(смачкани от Зелената революция) и РФ ФАЛИРА!!! Другото е алабалистики.....
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Пала Марко

    1 12 Отговор

    До коментар #49 от "Дай нещо новоТъпако!":

    Тровиш ли отрано копейките?Май си се натровил,ела да ти дам антидот с голямата ко жена сприн цофффка.
  • 53 Акула

    5 16 Отговор
    Слава на Русия!Русия е Сила и Мощ.
  • 54 Лъжите на краварите за безмозъчни като

    5 16 Отговор
    Тях самите! Кравари плиткоумни сте!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 А бре

    0 12 Отговор

    До коментар #35 от "Проклети да са руските св.олочи":

    П.тьото е баща ти щото съседа Бай Карагьоз е помагал за твоето появяване на бял свят.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 стоян

    4 3 Отговор

    До коментар #42 от "Пешо":

    До 42 ком - ако малко се замислиш ако можеш ще разбереш - ракетите изстреляни от орките тежат по около два тона и при взривяването им във въздуха на земята падат горящи парчета по 200 -300 кг с голяма скорост
  • 59 АРЕС Z

    7 4 Отговор
    Нищо не се крие,а методично и всекидневно се унищожава фашистката измет.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Владимир Путин

    5 1 Отговор
    Не се крие,а се показва какво ще се случи на всички които посегнат на великата Русия.
  • 62 ВСУ

    0 1 Отговор
    Руски танкист пощади сина си, който се бие за украинските въоръжени сили

    Известно е, че по време на конфронтацията руски танк, който според Александър е бил управляван от баща му, е изстрелял снаряд към американската бойна машина на пехотата M2 Bradley (БМП), където той е бил командир. В резултат на това БМП е получила леки щети.

    По-късно операторът на руския танк се свързал със сина си и заявил, че по време на битката е решил да прекрати огъня.

    Той каза: "Сине, веднага щом разбрах, че си ти, спрях да стрелям." Отговорих: "И какво?" Само когато си тръгвахме, нещо продължи да лети към нас
    Александър
    Войник от украинските въоръжени сили
    Според някои съобщения танкът на бащата на Александър впоследствие е бил атакуван от украински дронове. Мъжът не е издържал на удара.

    Танкът му изгоря, баща му загина. Нашите FPV дронове го довършиха, така че той просто изгоря. Това е неговата съдба, каза синът
    Александър
  • 63 Ракетчик

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Артилерист":

    А бе руските воиници. Са все пияни Те пак хубаво че улучватУкраина Вована затова ги е снабдил яко Народа да гладува
  • 64 Селяка

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "стар ракетчик":

    Кога те изтърва д-р Гълабова? Санитарите пак излезли да пушат.
  • 65 Токова неистини и изопачаване

    1 0 Отговор
    на истината в една статия,не бях виждал!
Новини по държави: