Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 18:58 2 761 64

От Тръмп за Путин, с любов

  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • доналд тръмп-
  • владимир путин

Когато Доналд Тръмп стана президент през 2017 г., руснаците отвориха шампанско в Москва, тайно и публично

От Тръмп за Путин, с любов - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато Доналд Тръмп стана президент през 2017 г., руснаците отвориха шампанско в Москва, тайно и публично. Според тях победата на Тръмп е от полза за Кремъл. Днес отново искат шампанско. Руският президент Владимир Путин дори не трябваше да чака до изборите през 2024 г. и евентуалното завръщане на Тръмп в Белия дом, за да има повод за празнуване, пише за СиЕнЕн Фрида Гитис, бивш продуцент и кореспондент на CNN, към момента колумнист на CNN, The Washington Post и World Politics Review.

Тръмп вече се оказа фантастично полезен за Путин.

Бившият президент и неговите привърженици на MAGA опаковат безценен подарък за руския лидер точно навреме за втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна.

С всеки изминал ден изглежда, че те ще принудят Съединените щати да нарушат думата си и почти да изоставят Украйна - заедно с други разкъсани от война региони и индо-тихоокеанската отбрана.

За момент изглеждаше, че Конгресът на САЩ ще се държи отговорно. Беше странно, че спешно необходимата помощ за Украйна беше включена в законопроекта за сигурността на границата. Но законопроектът, договорен старателно и съдържащ почти всичко, което републиканците поискаха за справяне с кризата на границата, внезапно беше торпилиран от републиканските съюзници на Тръмп.

Няма значение, че активистите на MAGA бяха прекарали години, внушавайки, че нищо няма по-голямо значение от контрола на границата. Няма значение, че законодателството налага най-строгите ограничения от десетилетия. Няма значение, че включва подкрепата, от която Украйна се нуждае, за да води война, която е от жизненоважно значение за Съединените щати и техните съюзници, заедно с финансиране за войната на Израел срещу Хамас, хуманитарна помощ за Газа и финансиране за операции в Червено море, където подкрепяните от Иран хуси изстрелват ракети по кораби и Тайван, самоуправляващият се остров, заплашван от Китай.

Не, законопроектът беше обявен за мъртъв от съюзниците на Тръмп, защото бившият президент реши, че е лош за него.

Тръмп даде да се разбере, че иска хаос на границата, за да може да води кампания по въпроса, обвинявайки Байдън. Решаването му, каза той, би било "подарък" за демократите.

За Тръмп колкото по-лоши са нещата в Съединените щати, толкова по-добри са шансовете му да се възползва от недоволството и да представи администрацията на Байдън като провал. Ето защо той каза, че се надява рецесия и икономически "срив", да се случат преди края на годината.

Това е удивително цинична тактика за човек, който се опитва да убеди избирателите да го поставят начело. Може и да е, а може и да не е работещо за избори, но вече превръща правенето на политика в умишлено контрапродуктивна бъркотия. Невероятно, но той очаква поддръжниците си в Конгреса да гласуват против законопроекти, които според тях биха били от полза за страната им. Това е обратното на патриотизъм.

Привържениците на Тръмп в Конгреса бързо се съгласиха, дори преди да видят законопроекта за границата. И след като той заплаши всеки, който го подкрепи, с "края на кариерата му", много републиканци, които може би са искали да го подкрепят, тихо се отдръпнаха.

Сенатор Брайън Шац (D-HI) се обяви за "поразен" от резултата. Републиканците получиха всичко, което поискаха, написа той в X, след което го "убиха".

Ако не стане чудо, законодателството е обречено, а с него, много вероятно и перспективите за значителна помощ от САЩ за Украйна.

Представете си радостта в Москва!

Директорът на ЦРУ Бил Бърнс по-рано тази година описа изоставянето на Украйна като грешка с "исторически размери".

Бившият републиканец Лиз Чейни отбеляза дългосрочните последици. "По заповед на Тръмп", написа тя в Х, републиканците не просто отхвърлят споразумението за сигурност на границата - те също така изоставят съюзниците на Америка в Украйна. "Тръмп и (Републиканската партия) губят войната нарочно в непростимо предателство, което ще укрепи враговете на Америка за години напред", добави тя.

Машинациите на Тръмп и неговите съюзници превръщат Съединените щати в по-слаба, по-малко уважавана сила в света. Държавата изглежда нефункционална и ненадеждна, неспособна да реши проблемите си и да удържи на думата си дори по най-спешните въпроси.

Ако основната причина на Тръмп да саботира споразумението за сигурност на границата е увековечаването на проблем, който наранява Байдън, то нараняването на Украйна и подпомагането на Русия е точно, което той ни каза за своите възгледи.

Не само че му беше толкова трудно да изрази каквато и да е критика към Путин или че когато Путин започна пълномащабната си инвазия в Украйна през 2022 г., Тръмп избухна, наричайки ходовете на Путин "гениални... доста хитри!" (Въпреки че по-късно той осъди нахлуването, като по някакъв начин обвини Байдън за него.)

Когато миналата година го попитаха дали иска Украйна да спечели, той избегна въпроса, като се похвали, че ще сложи край на войната "за един ден; 24 часа" и се оплака, че САЩ дават твърде много боеприпаси на Киев.

Изявлението беше почти универсално тълкувано като знак за края на подкрепата на САЩ, последвано от натиск върху Украйна да отстъпи земя на руските нашественици, ако той стане президент.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече изявленията на Тръмп "много опасни".

С не особено завоалиран знак, че пътят за победа на Путин ще бъде улеснен, ако Тръмп победи, има малък стимул за Путин да прекрати войната в скоро време.

Поддръжниците на помощта за Украйна (и Израел) не се отказват. Говори се за отделен проект за помощ за Украйна, но поддръжниците на Тръмп повториха скептицизма му. Вече беше представен самостоятелен законопроект за помощта за Израел, но той не постигна голям напредък.

Членовете на НАТО - особено онези, които преди това вече са били под ботуша на Москва - вярват, че ако Украйна загуби, Русия ще се окуражи да ги атакува. Точно тази седмица оценка на датската разузнавателна служба заключи, че е много вероятно Русия да възнамерява да използва "военна сила" срещу НАТО. Според тях Москва иска да увеличи присъствието си в Балтийско море и е повишила готовността си да поема рискове. Тръмп, скептик към НАТО, изрази съмнение относно желанието си САЩ да защитават своите съюзници в НАТО.

Това е Русия, която някои членове на MAGA радостно прегръщат. Тъкър Карлсън, опозореният бивш провокатор на Fox, е в Москва и интервюира Путин. Руските медии го обсипват с ласкателства за знаменитост. Не е изненада. Карлсън, за когото Тръмп по-рано каза, че ще смята за потенциален вицепрезидент, повтори изфабрикуваните теми на Путин, за да оправдае нахлуването в Украйна, както направиха и други членове на крайнодесните медии на MAGA.

Тъй като Тръмп дерайлира помощта, някога силната съпротива на Украйна срещу руските нашественици се колебае. Украинците все още се борят смело и постигат някои грандиозни победи, но бързо им свършват патроните. Неуспешното попълване на техния арсенал води до повече жертви.

Може да се каже, че повече украинци умират в резултат на срамния обрат на събитията на Капитолийския хълм.

Украинците засилват производството на дронове и артилерийски оръдия, а Европа се опитва да запълни празнината. Европейският съюз одобри 50 милиарда долара допълнителна помощ; Холандия обеща да изпрати повече бойни самолети, а европейските страни бързат да разширят производството, но това отнема време.

САЩ притежават най-големия военен арсенал в света. Без помощта на Вашингтон за украинската демокрация, която се изправя срещу вероятно най-агресивния от враговете на САЩ, Русия може да излезе победител.

За Съединените щати, техните демократични съюзници и глобалната стабилност това би имало неизмеримо вредни последици.

За Путин и неговия режим никакво количество шампанско не би било достатъчно, за да отдаде дължимото на значението на тази победа.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    43 34 Отговор
    А ми запада можеше да убива руснаците там и да им взима парите ама дремаха.Аз не виждам друг начин да се действа с руските примати

    Коментиран от #6, #35, #51

  • 2 ужас

    43 8 Отговор
    Голяма тъпотия !!!!!
  • 3 Хо Ши Мин

    53 50 Отговор
    Байдън се опита нещо да каже за Путин , но не успя:

    Коментиран от #10

  • 4 Гориил

    34 20 Отговор
    Като начало Москва презира и не уважава Тръмп. Но Кремъл се отнася с Тръмп като с полезен идиот.

    Коментиран от #30, #42, #46

  • 5 Мали

    38 5 Отговор
    Какви писквили се изписват за чужди страни, но нищо за България
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хахаха

    22 6 Отговор
    Стига пропаганда
  • 8 Хохо Бохо

    12 34 Отговор
    Ако искаме да живеем в мир, трябва да се готвим за война... с Русия

    Коментиран от #15, #16, #19

  • 9 реру

    24 6 Отговор
    ".... Тръмп вече се оказа фантастично полезен за Путин..."



    Вярата и мечтата за "Златната рибка" са непреходни...

  • 10 Бърнс

    23 28 Отговор

    До коментар #3 от "Хо Ши Мин":

    Руснаците са обречени на неуспех защото не са щастливи.

    Коментиран от #23

  • 11 Историк

    12 12 Отговор
    Вий,вий Вълчо...Украйна уйде...идат гуменки,водка,сельодка и москвич
  • 12 Кокоши мозъци

    38 9 Отговор
    При Тръмп нямаше големи войни в света, при Байдъна света е на прага на световна война. Какво точно искате мисирките? Или публикувате всичко за което ви плащат без да влагате мисъл? Украйна така или иначе е предадена от самото начало.
  • 13 Това са опорките

    25 16 Отговор
    на сороските глобалисти! Нищо ново! Тръмп им е като трън в зад.ика,но...така ще бъде! Ако искаме по сигурен свят,да изберем по малкото зло-Тръмп!И не забравяйте-Възраждане! Победа!!!
  • 14 притеснен

    13 17 Отговор
    Лудост е, в сегашният напрегнат исторически момент, да се издига за лидер на света, един неуравновесен, непредсказуем и авантюристичен човек,!

    Коментиран от #40

  • 15 А бе к ре.Тен,

    14 19 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо Бохо":

    няма нужда да се готвиш- просто няма да разбереш какво се случва!Две ракети...и България я няма на картата! Мало умници!

    Коментиран от #41

  • 16 нннн

    16 24 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо Бохо":

    Бъди спокоен! Тагарев и компания ще ни я осигурят войната.
  • 17 Гориил

    15 29 Отговор
    Бъдещето на Украйна ще зависи от военните успехи на Русия, а не от плановете на Запада.
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    20 14 Отговор
    Съдрания ватник и продажната гладна копейка разчитат на бездарния тръмп да им подари нещо за ядене и част от Украина, нова е блатная❗❗
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Отец Дионисий

    16 11 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни.

    Коментиран от #50

  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    12 14 Отговор
    Кармата на пycлеpoвич е да доведе руската империя на злото до нов разпад ❗ ❗
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден ❗ ❗
    пycлеp, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби ❗ ❗
    Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят ❗ ❗
    Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес❗❗
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная❗❗
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    13 12 Отговор
    Безогледно жесток терорист без никакво притеснение каза,че няма да има Украйна, това е целта му. Нашите изроди като проф.историчка от СУ дарина григорова каза путин след като приключи с денацификацията на Украйна трябва да дойде да денацифицира България. Такова гнусно национално предателство може да се разреши само в България безнаказано. Това същество учи нашите деца, съвсем ли са обезумяли всички отговорни органи за национална сигурност? Този изрод трябва да бъде изгонена от България и депортирана в москва при любимия и убиец.

    Коментиран от #37

  • 25 Делю Хайдутин

    11 12 Отговор
    Най важното е гнус 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и онова страхливото с
    токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред!
    А копейките да си стенат в тинята цял живот с пошлата си челяд, както най си обичат!
  • 26 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    15 8 Отговор
    За две години,почти, Специална военна операция " загинаха над 580 000 кабзончици, а три пъти повече бяха ранени, някои от тях осакатени. Естествено че Путин ще набира нови и нови военнослужещи за войната срещу Украйна, защото ако загуби тази война, ще загуби и абсолютната си власт и живота си. Все пак Русия, която винаги е изоставала във военните технологии от ,,Запада", разчита на човешкия фактор. С кръв ще удавим германците, е тактиката на маршал Жуков. За това от 50 милиона жертви на ВСВ, 27 милиона са от СССР. Германците дават 6 милиона жертви общо , срещу СССР, Великобритания, Франция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Югославия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Демек Германия воюва от 1939- та година срещу,,Колективния запад", а от 1941- ва година воюва и срещу СССР. Е как тогава, Русия ще претендира че е победила ,,Запада" , след като е победила една страна от ,,Запада" с помощта на всички останали страни на,,Запада" ?
  • 27 Факти

    13 6 Отговор
    Руснаците отвориха шампанско в Москва ТАЙНО и ПУБЛИЧНО
    Е как може хем да е ТАЙНО, хем ПУБЛИЧНО?
    Мале мила, прости ом Господи! Те не да виновни, че да глупави
  • 28 Уестморлънд Уилям

    9 12 Отговор
    Ако не спрем руаките комуняги в Украйна утре ще трябва да ги спираме в Молдова
  • 29 И да знаете, че черното е бяло

    14 1 Отговор
    "Тръмп даде да се разбере, че иска хаос на границата, за да може да води кампания по въпроса, обвинявайки Байдън"
  • 30 Предполагам, че на леля ти

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гориил":

    учинайката работи като чистачка в Кремъл и е дочула това през ключалката на вратата на голямата заседателна зала, оная с дългата маса.
  • 31 Дааа ...

    3 2 Отговор
    Сладури
  • 32 Баба Ванга

    8 9 Отговор
    Виждам го...
    Виждам го Путин като путник за оня свят.
    Виждам го, чадо...
  • 33 Питанка

    14 7 Отговор
    Ще има ли сватба

  • 34 М3 голд

    11 12 Отговор
    Дълга и отвъртяна статия. Да си го кажем по-кратко: САЩ водиха война във Виетнам и Афганистан със свои войници. Много ковчези. И на двете места за нищо. Тук в Окраина, САЩ, Англия, НАТО водят война с Русия вече с украински войници. С малки изключения, те нямат редовен състав. Ковчезите им са бройки, не стотици и хиляди. Затова се плаща от САЩ. А плащат демократите. Републиканците на Тръмп искат да се спре потокът на нелегални имигранти и САЩ да обърне внимание на американците. Затова искат да се издърпат от Европа и Окраина, разбира се. Байдън разчита, че имигрантите, които пуска в САЩ, ще гласуват за неговото преизбиране. Ето това е главоблъсканицата, с тия десетина изречения. А ние искаме спокойствие, усмивки, благоденствие. Кой ще ни ги осигури? Огледайте се. Кой ни управлява? Чужди агенти - сложени от посолствоТО, самоинициативници, други вербованот на компра основа. Какво очаквате? Нищо хубаво. Просто трябва да чакаме.

    Коментиран от #39

  • 35 Ха-ха-ха 🤣🤣🤣

    27 8 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Русофилите се радваха много и на Ердоган, а той пусна командирите на Азов обратно в Украйна...😂😂😂

    Тръмпича е откачалка и... АМЕРИКАНЕЦ... така, че Путлер със сигурност не може да разчита на него...
  • 36 Тръмп е зодия Близнаци

    12 2 Отговор
    Като Тиквата и Борис Джонсън, който каза на украинците да воюват!
    Правете си изводите!
    Те са непредсказуеми!

    Коментиран от #38

  • 37 М3 голд

    5 15 Отговор

    До коментар #24 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Ти не си добре. Сегашните управляващи плавно вкарват фашизма в страната. Да, така е. И ти заставаш зад тях и... Вдигни ръката, като Хитлер! Това ще следва за теб. Ако не спрем тазихвъншна намеса, това е финала. Фашизъм! Вече се започна с паметниците. Ще се премине към другояче мислещите. Ще започне санкциониране като начало. До камерите и Белене ще се стигне постепенно. Подготви се, понеже не знаеш как ще е обърната палачинката. Аз съм лесен.
  • 38 И Резидента Радев

    6 6 Отговор

    До коментар #36 от "Тръмп е зодия Близнаци":

    е зодия Близнаци!
    Ужас!

    Коментиран от #64

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 В грешка си

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "притеснен":

    Това е по добрият вариант, отколкото алцхаймера. Най добрият вариант и изкуственият интелект, но още е в зародиш
  • 41 Много филми

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "А бе к ре.Тен,":

    гледаш или си на кофти дрога...
  • 42 Горилька,

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гориил":

    хазарите в США(САЩ) са началници и надзиратели на чебурашката Шеломов а.к.а Путин. Така,че опорката ти издиша.Полезниите идиоти,които изтребват белите православни гои са двете джуджета в киев и москва.Предполагам,че и двамата ще свършат зле!
  • 43 ВЕЛИКА ДЪРЖАВА КАТО РУСИЯ

    4 5 Отговор
    НЕ ТРЕБВА ДА ЗАВИСИ ОТ НЕКАКВИ ИЗБОРИ НА КРАВАРИТЕ.
    ИНАЧЕ СИ Е РЕЗИЛ, НЕКАКЪВ.

    Коментиран от #59

  • 44 Пха ха ха ха

    6 2 Отговор
    Ще има Дебайданизация
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Бийк

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гориил":

    Айде айде Горииле ,знаем че путинистите палите свещи и се молите Тръмпи оранжевото да спечели.
    Дори и да стане в което се съмнявам ,няма как да се сбъднат небивалиците, които Путинчо наговори пред пудела си Карлсон от покрива
    Забравете да делите Европа, това няма да се случи

    Коментиран от #63

  • 47 Пха ха ха ха

    6 3 Отговор
    Голям рев на козяшките глашатаи ривете тъпаци краят ви идва

    Коментиран от #48, #54

  • 48 Адрес 4000

    1 3 Отговор

    До коментар #47 от "Пха ха ха ха":

    Кога идва тоя край
    Ааааа да
    След малко ,още съвсем мъничко
    Нали така
    Ха-ха-ха

    Коментиран от #49

  • 49 Скоро

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Адрес 4000":

    Ще разбереш

    Коментиран от #55

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 тома

    2 0 Отговор
    Значи за тези по добър избор е байдън който си говори с умрелите.Аферим
  • 53 Бат ви Румен който е умен.....

    0 0 Отговор
    Сега да чакам и Тръмп да каже чий е Крим ли?, и аз тогава да кажа чий е.... объркан свят еййй...
  • 54 😉........

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Пха ха ха ха":

    Вашият край идва, на светло сте😉
  • 55 А ти още по...

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Скоро":

    Скоро.....
  • 56 Поправка

    3 3 Отговор
    Руснаците се радват на Тръмп, защото алтернативите му са изкукали войнолюбци. Как може някой да иска да се дава власт на злобни бабки и сенилни старци?
  • 57 Добре

    2 3 Отговор
    Да си представим следния казус: Но първо един въпрос: Има ли българин,който да твърди,че днешна Македония,не е част от земите на България в миналото,а народа не е една кръв с нашия?- Няма такъв! Та към казуса- Да си представим,че северните ни " комшии" предявят претенции към " Пиринска Македония" , и нахлуят,а фаш ги напомпа с чудовищни запаси от различни оръжия,и милиардни финанси.За десерт - заповяда на цяла Европа да помага с оръжие и финанси.Е,а ние сме влезли,за да защитим населението си,не само вПиринска Македония,но навътре,защото исторически ,това са български земи? Кой ще бъде агресора-ние,или те?

    Коментиран от #58, #60

  • 58 Опълченец

    1 2 Отговор

    До коментар #57 от "Добре":

    Този твой сценарий няма нищо общо с реалността.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Изключително

    2 0 Отговор
    цинични изрази в изключително цинична статия.
  • 62 Глупости...

    1 0 Отговор
    Облъчване,облъчване....
  • 63 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Бийк":

    Духай супата,идит!
  • 64 Иво

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "И Резидента Радев":

    Резиденна е един и се казва Плевлю,идиот прост.А за Радев,не се бой.Пак ще го изберем!!!