Отидете към основна версия

2 086 19

Илон Мъск отрече: Руснаците не използват Starlink в окупираните райони на Украйна

  • илон мъск-
  • старлинк-
  • интернет-
  • украйна-
  • русия

Киев твърди, че руските сили са използвали терминали от сателитната система Starlink в окупирани райони

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Собственикът на SpaceX Илон Мъск заяви, че сателитните комуникационни терминали Starlink, разработени от SpaceX, не са били продадени на Русия.

"Няколко фалшиви новини твърдят, че SpaceX продава терминали Starlink на Русия. Това е абсолютно невярно. Доколкото ни е известно, Starlink не е продаден на Русия директно или чрез посредници."

Припомняме, че Украйна твърди, че руските сили са използвали терминали от сателитната система Starlink в окупирани райони.

Информацията беше потвърдена и от Главното разузнавателно управление на Украйна (ГРУ).

Представителят на ГРУ Андрей Юсов в коментар за РБК-Украйна заявява, че това не са единични случаи, че явлението започва да придобива системен характер.

"Има вече регистрирани случаи, при които руските окупатори използват тези устройства. Това започва да става системно", посочва Юсов.

Наред с това на публикувано в Telegram видео се вижда, че сили от руската 83-та въздушна бригада обсъждат използването на сателитната система на Илън Мъск в източната част на Украйна. В края на миналата седмица украински военни също написаха в социалната мрежа "X", че Руската федерация е започнала да използва системи "Starlink" на фронта. Преди това бяха изолирани случаи, но сега те са станали вече масови.

ГРУ не дават допълнителни детайли за това как точно са били използвани терминалите на Starlink.

Терминалите на Starlink играят жизненоважна роля за комуникациите на Украйна по време на вече двугодишната инвазия от страна на Русия.

Благодарение на тях украинците остават свързани на места, където обичайната мрежа не работи по време на прекъсване на електрозахранването.

В момента Украйна се счита за една от страните с най-голям брой терминали Starlink. От началото на войната, страната е получила повече от 22 000 терминала по инициатива на Министерството на цифровата трансформация на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: