Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 13:18 10 211 82

Апетитите на Унгария и Румъния към Украйна

  • унгария-
  • украйна-
  • русия-
  • виктор орбан

Унгария да се върне към границите си от 1920-а година, преди да е била разделена от Договора от Трианон - за това мечтаят десните екстремисти в страната, които активно пропагандират каузата си

Апетитите на Унгария и Румъния към Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако Русия победи във войната? При това положение десните екстремисти в Унгария и Румъния планират поделяне на Украйна.

Унгария да се върне към границите си от 1920-а година, преди да е била разделена от Договора от Трианон - за това мечтаят десните екстремисти в страната, които активно пропагандират каузата си, пише АРД. Част от тази някогашна Унгария са земи, които днес са украинска територия - Закарпатието в най-западната част на страната, където живеят 1,25 милиона души. Около 12 процента от тях са унгарци, сочат данните от преброяване от 2001-а година.

"Унгарски протекторат"

Лидерът на унгарската крайнодясна партия "Нашата родина", получила около шест процента на парламентарните избори през 2022-а, очерта наскоро сценарий, съгласно който Украйна "вече не е жизнеспособна" самостоятелно и се поддържа единствено с помощта на Европейския съюз и САЩ. "Ако в тези държави настъпят политически промени и новите правителства вече не подкрепят Украйна, тогава държавата Украйна ще престане да съществува", заяви Ласло Тороцкай, цитиран от АРД. Според него в този момент регионът в най-западната част на Украйна би могъл да помоли Унгария за статут на протекторат. Тогава Карпатите биха могли да бъдат върнати на Унгария чрез референдум, гласи логиката на Тороцкай.

Депутатът от "Алтернатива за Германия" Петр Бистрон също е участвал в партийното събитие, на което унгарският политик е представил визията си за бъдещето на Карпатите, твърди унгарският портал 444.hu.

Унгарското правителство направи опит да успокои ситуацията, отбелязва германската обществено-правна медия: външният министър Петер Сиярто подчерта, че Будапеща подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

"Трианонската травма" и Велика Унгария

Професор Улф Брунбауер от Института за изследвания на Източна и Югоизточна Европа "Лайбниц" обаче смята, че правителството на премиера Виктор Орбан не е безучастно към пламналата дискусия. В Унгария още от 1920-а година съществува т.нар. "Трианонска травма", съгласно която политиците и обществото все още тъгуват по старата Велика Унгария.

Орбан от години се позиционира като патрон на унгарските малцинства в Словакия, Румъния и Украйна. Като премиер той не може да предявява директни териториални претенции, но надали е разочарован от повдигането на темата по линия на крайната десница чрез примера с Украйна, отбелязва АРД.

Брунбауер смята, че лидерът на "Нашата родина" Тороцкай казва това, което представителите на унгарското правителство не смеят. А правителството в Киев вероятно е обезпокоено - тъй като сигналите, отправяни от унгарското правителство през последните години, не показват, че границите са приети по вътрешно убеждение.

Претенциите на Румъния

Подобни тенденции се забелязват и в съседна Румъния, пише АРД. Водещ политик от крайнодясната партия "Алианс за единство на румънците" призова Букурещ да вземе част от територията на Украйна. Клаудиу Тързиу, който е един от председателите на партията и кандидат за евроизборите, иска Румъния да се обедини с някогашните си територии, които сега са част от Украйна, както и с Молдова.

Депутатката Диана Шошоака, лидер на друга крайнодясна партия - SOS Румъния - дори внесе в парламента законопроект, с който настоява за анексирането на украински територии от Румъния. Премиерът Марчел Чолаку остро разкритикува този подход и посочи, че подобна политика би била единствено в интерес на Кремъл.

Украинският парламентарист и председател на Комисията по външни работи Олександър Мережко смята, че паралелните териториални претенции към Украйна са повод за безпокойство: " Путин иска точно това. Не изключвам тези изявления да са координирани по някакъв начин". Той не вижда ясно разграничение от страна на унгарските и румънските власти от неприемливите искания.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    71 23 Отговор
    Украйна е част от Велика България!Долу ръцете!

    Коментиран от #15, #65, #68, #69

  • 2 цербер

    22 5 Отговор
    Депутатката Диана Шошоака- лидерка на друга крайнодясна партия - "SOS Румъния"...
  • 3 Баницата

    63 13 Отговор
    В териториалния термин у КраИна
    е разпределена, въпреки воя на англосЪксонските паразити и разни други пудели и ГМО бройлери...
    🇷🇺🤝🇧🇬
  • 4 Смех

    47 9 Отговор
    Аа викаш щом си искат земята обратно значи са екстремисти 😂

    Коментиран от #11, #31

  • 5 9999999

    88 15 Отговор
    През нощта на 9 февруари руските войски атакуват град Змиев, Харковска област. Там е билоразположението на небратята заедно с техните чуждестранни „гости”.

    Както телеграм каналът " изброи: "15-20 чувала с трупове са били натоварени в линейки. Броят на ранените все още не е известен, сред мъртвите са намерени французи, италианци и германци, тоест пълен интернационал на НАТО.

    Сред загиналите беше подполковник от италианската армия на НАТО, италианецът Клаудио Кастили, който беше част от командната структура на НАТО."
  • 6 чушки

    18 31 Отговор
    У-крайната точка я пазят ония с многото звезди на знамето.
  • 7 БАНко

    54 5 Отговор
    КАКВО ЩЕ ОСТАНЕ ОТ ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА ???

    Коментиран от #10

  • 8 Абе

    84 4 Отговор
    Защо не е спомената Полша ,тя ще отскубне по голяма територия отколкото Румъния и Унгария взети заедно.

    Коментиран от #12

  • 9 мдаааа

    45 8 Отговор
    Той и австрийския бояджия имаше такива претенции , но знаем как свърши ...
  • 10 Как какво

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "БАНко":

    Киiв и Киiвска област.
  • 11 И то голям

    9 9 Отговор

    До коментар #4 от "Смех":

    Кой си иска земята "украинцеТЕ" ли ?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 !!!?

    29 40 Отговор
    Ами ако българите си искат земите от Симеоново време Румъния ще изчезне от картата, както и част от Унгария...с войната в Украйна кремълският диктатор разбуни дивашки нагони всред псевдопатриоти-психопати !!!?

    Коментиран от #23

  • 14 Читател

    57 9 Отговор
    Абе къде отиде слава украйне и контранатупа бе факти.
  • 15 Стариа Софеанец

    8 21 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Чукотка - тоже .. Разгеле , има ли наплив у ресторантите , от чукчи ? 🤭😁
  • 16 Йеронимус БОШ

    50 3 Отговор
    Като гледаме туловищата на баш мъжагите в България , Бойко и Делян , то явно апетита им също е прекомерно голям ! Съветвам ги дружески , да ограничат храната , че скоро ще имат сериозни здравни проблеми - Сърце , Кръвно , Стави ! Нищо , че са неприятни и отвратителни , все пак и те са хора !
  • 17 Не пипайте Украйна

    16 20 Отговор
    Какви глупцини как Украйна в тези размери ще симподържа икономиката и стандарта на живот.Накрая Полша Чехия Румъния и смешните маджаринще се трепят един друг за определяне на границите.
  • 18 Сатана Z

    41 6 Отговор
    Немците да не си правят оглушки ,а да изплатят на България ония 64 милиарда евро,които ни дължат за продоволствията ,които сме давали на Вермахта на източния фронт

    Коментиран от #21, #47

  • 19 фАНТОМасс

    40 5 Отговор
    И Украйна , и Македония са държави отскоро ! А колко още ще продължи това , никой не знае ! Току виж и ние сме тръгнали да си ги вземем обратно !!!

    Коментиран от #38, #61, #67

  • 20 Смех

    7 26 Отговор
    Това естестеено нилога няма да стане.Русия има нужда от Пусрейна нп от про руска Пустейна с президент марионетка
  • 21 ха ха хааа

    12 23 Отговор

    До коментар #18 от "Сатана Z":

    Кога мужиците платят цистерната със спирта ...🤭😁 Че , чак и паметник им направили ..
  • 22 Перо

    48 10 Отговор
    Има изкуствени държави с история от 30 г., чието съществуване винаги ще предизвиква напрежение и разделение и чието съществуване трябва да се прекрати с подялба на териториите в старите граници на съседните държави. Такива са РСМ, Украйна, Косово, Тайван и др. Признаването на такива държави със спорна територия и население беше грешка на ООН и е предпоставка за бъдещи конфликти!

    Коментиран от #26, #27, #29, #30, #77

  • 23 Руснака

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "!!!?":

    бьди по скромна, напразно се напьваш.

    Коментиран от #72

  • 24 Да бе

    33 3 Отговор
    Дойчето нарочно ли пропуска Полша? Та те имат най-големи интереси - Лвов и околия...
  • 25 Интелект

    35 9 Отговор
    НаркоЗеленски скоро така неговите ще го извъртят, а и Путин ще си избере сам чичо Дончо и всичко приключва!С един изтрел ще прецака САЩ,Украйна и Еврогейския съюз!Много отдавна съм споделял, че Тексас като последен присъеденен щат ще излезе първи от ФАЩ,,а ЕС се разпада като Римската империя от разврата си!Да живее Св. Православие!
  • 26 Не баш тъй!

    10 23 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    Тайван никога не е бил китайски,така като Великобритания никога не може да бъде американска(САЩ)!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Мнение

    34 6 Отговор
    Полша ще прилапа много от Западна Украйна, а Австрия,Унгария и Словакия ще са новата сила в Централна Европа. Брюксел залязва, вероятно и ЕС ще се разпадне покрай зеления тероризъм и мигрантската безумна ислямизация. САЩ, Китай и Русия ще са доволни.

    Коментиран от #45

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 да бе да

    23 1 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    Едни искат с 30г други 100,300 и тнт. Както им изнася, аз пък искам в 13 век при Симеон.
  • 31 Отговор

    17 4 Отговор

    До коментар #4 от "Смех":

    Ами, нормални искания към измислена дърхава
  • 32 Желаещи за курбана

    22 5 Отговор
    За сега Путин е обосновал само унгарските претенции . Обаче румънците леко напомниха за себе си , с едно дипломатическо подмазване към Кремъл. . Като заявиха , че не очакват от Русия никакви враждебни действия . Не са били обект на враждебни действия . И ако е имало нещо подобно от страна на руснаците , то е било неволно , и в рамките на нормалното. И тази позиция , е точно на 180 градуса от американско- НАТО-вската позиция , която сочи руснаците за основен враг , а всички техни съседи, особено застрашени .
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ал.Невски

    14 19 Отговор
    Монголия да си взема Москва
  • 35 Русия не ни е помогнала

    11 13 Отговор

    До коментар #29 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Тя когато бяхме на Босфора, ни върна назад. Сега щяхме да сме там!

    Коментиран от #40

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 От село

    13 1 Отговор

    До коментар #19 от "фАНТОМасс":

    За нас забрави - кауза пердета. Ама Албания ще ги глътне като нищо.
  • 39 Демократ

    15 2 Отговор
    Рано или късно справедливоста възтържествува.
  • 40 ТУРЧИНА АЛИ

    20 3 Отговор

    До коментар #35 от "Русия не ни е помогнала":

    Че стигнахте до там, превземайки Одрин с блестящ щурм е факт, но малка България няма ресурса да задържи подобни моментни придобивки.

    Коментиран от #43

  • 41 Хохо Бохо

    24 0 Отговор
    Полша, Унгария и Румъния ако искат парче от пая ще трябва да блокират доставките на оръжие за 404 поне, или да допуснат преминаването на руски войски през тяхна територия, както нашите продажници направиха по време на войната в Сърбия
  • 42 стоян георгиев

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "Гого":

    А мен кога?От сърбежи не се търпи вече.

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Гого

    7 1 Отговор

    До коментар #42 от "стоян георгиев":

    Към 18:20h - след първата ракия!

    Коментиран от #46

  • 45 Историк

    11 0 Отговор

    До коментар #28 от "Мнение":

    Мъдри приказки,Ганьо жълтопаветника да си води задължителни записки.
  • 46 стоян георгиев

    6 2 Отговор

    До коментар #44 от "Гого":

    Запасил съм се с висикотемпературна грес,в момента оттренирвам връзване на обувки без приклякане.Бъдете милостиви,все пак.

    Коментиран от #49

  • 47 Мисия Z

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Сатана Z":

    Ами то има ред в тая работа с плащането на милиарди. Нали знаете при кого отиват плащанията!
  • 48 ТУРЧИНА АЛИ

    3 4 Отговор

    До коментар #43 от "Али Турчинът":

    Питаш "как е"...ами добре бе аркадаш но да ти кажа, че израза "не олду" е архаична фраза от турския език и ако го кажеш в Турция няма да те разберат.

    Коментиран от #51

  • 49 Гого

    4 0 Отговор

    До коментар #46 от "стоян георгиев":

    ...и препоръчително носете очила за да не изхвръкнат очите при първоначалния тласък...после всичко си идва на мястото!

    Коментиран от #52

  • 50 Ний ша Ва упрайм

    9 2 Отговор
    чкат се намеси и Полша то нема устани нищо
  • 51 Али Турчинът

    7 4 Отговор

    До коментар #48 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Аз съм с турскоирански корени,по скоро съм азърбайджан,ама за удобство се пиша турчин.

    Коментиран от #53

  • 52 стоян георгиев

    4 2 Отговор

    До коментар #49 от "Гого":

    Имам едни стари ски очила,може ли да ги ползвам?Дет се вика карат ми се ски с къси щеки и снегът да хвърчи обилно наоколо,ееех че кеффф!
  • 53 ТУРЧИНА АЛИ

    5 7 Отговор

    До коментар #51 от "Али Турчинът":

    Азербайджан и Турция са както България и Македония- един етнос!

    Коментиран от #54

  • 54 Али Турчинът

    5 3 Отговор

    До коментар #53 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Корените ми са от Табриз.
  • 55 В.В.П.

    19 6 Отговор
    Западните отпадъци ще поделят Окраина между партньори от НАТО..Скоро...За РОССИЯ 300К км ..за другите остатъка .Окраина няма да има ..не е нужна ..
  • 56 В.В.П.

    13 2 Отговор
    Всички благодарят на Залю..
  • 57 В.В.П.

    19 5 Отговор
    ЗЕЛЮ фашиста е последният президент на измислицата Окраина ..Земята се завоюва с меч ,или се заплаща ..Руските си взеха което е нужно ..Това е добре. За спокойствието на планетата ..
  • 58 В.В.П.

    20 2 Отговор
    Тъй като ,понятието ,,изконни територии ,не съществува ,според Русофобската клика ,,РОССИЯ си превзе с меч и огън това което смята че е нужно...Край на филма Окрайна е надробена и счупена ..
  • 59 Маке Доньовец

    18 0 Отговор
    Еййй, маджаре, нема а барате тамо!
    Ово е земя македонска от време на наш цар Сашо!!!

    Не мойте бара, ке пуцаме!

    Коментиран от #66

  • 60 Яяяяя

    17 3 Отговор
    Искат си историческата истина, имат право
  • 61 Яяяяяя

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "фАНТОМасс":

    Понятието е друго: протекторат с не държава
  • 62 Харон

    5 17 Отговор
    ГОВОРИТ? ЛЪЖЕ МОСКВА: Апетитите на Унгария и Румъния към Украйна. ПОРЕДНАТА ЛЪЖА НА РУСОФАШИСТКИЯТ АГИТПРОП. .. -.. -. .- .... ..- .--- :-))))))
  • 63 Това са апетити

    5 16 Отговор
    На проруски партии финансирани от Русия.
  • 64 Анимал планет

    18 5 Отговор
    Лъвът уби плячката и чакалите се облизват за остатъците. Укрите да благодарят на Зелю, че им съсипа държавата, но да благодарят и на самите себе си, че бяха толкова инертно и апатично общество. И се оставиха един наркоман да ги съсипе тотално, да им разпердушини държавата, остатъците да зароби с непосилни дългове и да разгони 40млн души по света да се скитат като сираци
  • 65 АРГОН

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Вярно е.

    Лошото е че украинците не го знаят. Сериозно си им промили мозъците.
  • 66 Историк

    16 1 Отговор

    До коментар #59 от "Маке Доньовец":

    Е па не е верно,не е бил Сашко,а Олександър Велики .Първо са изкопали древните хохохоли Черно Море и после са тръгнали да покоряват на изток чак до Индия.
  • 67 Ужас(истински)

    13 1 Отговор

    До коментар #19 от "фАНТОМасс":

    😁😁😁И как точно ще си ги върнем? Може би с онези 100 танка , които им подарихме с фанфари!
  • 68 Последният мохикан

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Потомците на тези, които са създали стара Велика България, сега изповядват Юдаизма.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Сончо

    2 7 Отговор
    Егати русоробите : разделиха си украйна.
  • 72 река Болга а.к.а Волга

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Руснака":

    Това е нищо...можем да погледнем и на изток,вата!
  • 73 груба грешка

    3 1 Отговор
    Груба грешка е от страна на унгарците да си мислят,че някой ще им позволи да постъпват подобно на албанците........ Много груба грешка!!!
  • 74 Това се казва новина!

    2 0 Отговор
    Облизват се значи...
  • 75 Путин

    3 2 Отговор
    Позволявам на унгарците да си върнат териториите на Закарпатието!!! не ми благодари!🙂
  • 76 Те пък румънците

    4 0 Отговор
    Каква нация бяха, пак механична смесица на 3 княжества, ама иначе да ламтят даже и за български земи, оффф
  • 77 Мдаа

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    Така е
  • 78 тато

    6 1 Отговор
    ние си искаме бесарабия, фанагория и федерация с казан ;)
  • 79 ИНЖ1

    3 0 Отговор
    И Унгария, и Румъния са измислени държави. Какви претенции могат да имат??? Какво сега, Бг да претендира за границите от Йоан Асен II ли???
  • 80 Генерал Колев

    2 0 Отговор
    Прости,прости мноооого прости. Къде са виждали русняци да делят с некой. Ма мнооого прости. И тези ще идат в казана
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 бай Гъдю

    0 0 Отговор
    И ние си мечтаем да ни върнат Северна Добруджа, ЗАпадните покрайнини, Беломорието и Източна Тракия!
Новини по държави: