Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 14:50 6 577 83

Няма къде да се скриете! На лов за танкери, превозващи руски нефт

  • танкер-
  • русия-
  • нефт-
  • петрол-
  • роснефт

Руската федерация смесва собствен суров петрол с този, произведен в други региони, за да скрие истинския му произход

Няма къде да се скриете! На лов за танкери, превозващи руски нефт - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Западните собственици на танкери са изплашени от санкциите на САЩ, насочени срещу продажбите на руски петрол, което оказва натиск върху "сенчестия флот" от кораби на Москва, превозващи ключовия енергиен износ на страната от началото на пълномащабната инвазия в Украйна, пише американското издание Newsweek.

Мерките за "задушаване" на един от основните генератори на приходи от износ на Русия, финансиращи войната, започната от руския президент Владимир Путин, включваха налагане на ценови таван от страна на Г7, ЕС и Австралия, той забранява на фирмите да застраховат, финансират и превозват руския износ на петрол по море, продаван на цена над 60 долара (110 лева) за барел.

Русия обаче използва флота от "кораби призраци", чиято собственост е реорганизирана, често чрез фиктивни компании в Близкия изток, за да скрие връзката им с Москва.

Броят на корабите призраци, напускащи Русия, се е увеличил от 13% през февруари 2022 г. до 42% в средата на 2023 г.

Bloomberg съобщи, че броят на плавателните съдове под флаг на Габон се е увеличил пет пъти спрямо същия период на миналата година – от 20 през 2023 г. до 100 сега. Плавателни съдове със знамената на Либерия и Сейнт Китс и Невис също попаднаха в полезрението на регулаторите. Операторите, превозващи санкционирания петрол, са принудени да се обърнат към флага на Габон, след като американските власти започнаха да оказват натиск върху служители в Сейнт Китс и Невис.

"Габон не е пренебрегнат и САЩ най-вероятно ще предприемат подобни стъпки, за да насърчат Габон да свали флага на всички плавателни съдове, за които се подозира, че превозват санкциониран руски суров петрол", обяснява Септимус Хокс, директор на консултантската компания S-RM.

"Игра на котка и мишка"

Поредица от нови мерки ще влязат в сила от 19 февруари за прекратяване на маневрите за нарушаване на санкциите срещу Русия. "САЩ имат правомощието да санкционират тези кораби, превозващи петрол, които са обект на санкции, което теоретично би предотвратило играта на котка и мишка, чрез която собствениците на кораби, които нарушават санкциите, остават една крачка пред властите на САЩ", като преминават кораби под знамето на определени страни с по-малко строги закони, допълва още Хокс.

Bloomberg съобщи, че гръцките корабособственици са се оттеглили от търговията с руски суров петрол заради строгите мерки на Вашингтон.

Броят на гръцките танкери, превозващи руски суров петрол, намаля от 40 през май 2023 г. на 20 през втората половина на годината и до само 8 през януари 2024 г., след като Министерството на финансите на САЩ поиска от тях да обяснят как са спазили правилото за таван на цените.

Американските власти санкционираха три корабни компании на ОАЕ и три плавателни съда, собственост на тези компании, за доставка на руски петрол, продаван на цена, по-висока от лимита, наложен от САЩ.

Освен това компании в повече от 10 други държави са предупредени и след това глобени, ако продължат да транспортират руски петрол, според Bloomberg.

ЕС може да поиска от Дания да инспектира всички петролни танкери, превозващи товари от източния балтийски регион и пресичащи датските проливи.

Горивото от руски суров петрол продължава да навлиза на западните пазари

След като загуби клиентите си в Европа, Москва се преориентира към Китай, Индия и в по-малка степен Турция.

Русия им предложи петрол на намалени цени, но поради проблеми с плащането няколко танкера с 10 милиона барела суров петрол сорта "Сокол" на борда са блокирани край южнокорейския бряг.

Въпреки това, милиони барели гориво, произведени от руски суров петрол, продължават да се внасят в Обединеното кралство, тъй като суровият петрол може да бъде преработен в Индия и след това продаден на други страни.

Русия смесва руския суров петрол с този, произведен в други региони, за да скрие истинския му произход. "Това се случва в Сингапур и Турция, както и в морето чрез трансфери от кораб на кораб, които са много трудни за контролиране", заявява Маркъс Фишбърн от S-RM.

"Докато Русия продължава да намира посредници и купувачи, за да улесни нейната фантомна търговия, истинската стойност на приходите от петрол ще бъде трудно да се определи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И задължителната удивителна ❗🤣

    68 4 Отговор
    Важното е да става весело.
  • 2 евала на вова..

    98 19 Отговор
    Нефт в малки танкери и в открито море се прехвърля на друг танкер..а па краварите нека си лаат и да го нюшкат..не моот да познаат откъде иде.

    Коментиран от #3

  • 3 Санкции, санкции, санкции

    53 4 Отговор

    До коментар #2 от "евала на вова..":

    То това е от две години .
    Доста станаха милионери.
    Някой ако има интерес – фирмичка,
    това-онова, да 📞

    Коментиран от #50

  • 4 Росенец е руски анклав

    15 43 Отговор
    Внасят в Европа чрез Нефтохим-Лукойл- Бургас.

    Коментиран от #15

  • 5 Въпрос

    125 17 Отговор
    Кои са тези които забраняват и санкционират бизнеса на други държави и нации и кой им е дал право те да го извършват ? За геноцида на ционистите някой санкционира ли ги ?

    Коментиран от #59

  • 6 Истината

    21 88 Отговор
    Загубата на Газпром за миналата година е 860 милиарда долара след като загуби европейските пазари а Китай ги изнудва за минимални цени
  • 7 Иванушка 🇷🇺

    82 12 Отговор
    "...Няма къде да се скриете..."

    Тия нефелни заглавия за деца с Паркинсон ли са ? 😆

    Съдържанието на статията ни информира за точно обратното на заглавието - Братушките изнасят и продават петрол на поразия, а спечелените пари се наливат в благоустройството на Украйна - Швейцарията на Средна Азия 😆
  • 8 Янките направо да ги.....

    15 57 Отговор
    Потапят, няма какво да чакат вече.
  • 9 В.В.П.

    54 7 Отговор
    До всеки танкер ще има боен катер ..Кой е тоз дето .ше лови нефта .??Ахаха .болни същества!.
  • 10 Хахахаха

    92 9 Отговор
    "САЩ имат правомощието да санкционират тези кораби, превозващи петрол, които са обект на санкции"-До колкото си спомням Общото събрание на ООН не гласувало санкции против Русия.Това значи че САЩ нямат никакви правомощия да налвагат снакции на тези кораби.В случая САЩ и компания се превръщат в съвременните пирати на двадесет първи век.
  • 11 В.В.П.

    51 6 Отговор
    Путя им слага яко в шъбъните гъзовеее....Кой ще търси руски нефт ..??
  • 12 Русоробскu фронт

    11 55 Отговор
    От некадърни руски тролове дори не можеш да просперираш като истински русофил.Само злоба,завист и клюкарене.И се заплашват взаимно с депортациии в Сибирь.....

    Коментиран от #17

  • 13 В.В.П.

    65 8 Отговор
    Сащ и Англия си умиират кротко в гавната си ...Само подлогите ги мислят за сила ..Путин може да затвори суец .и панама ..Мислете смотаняци .
  • 14 Един

    6 46 Отговор
    Те украинците не подбират. Ще им видят сметката на танкерите.

    Коментиран от #70

  • 15 Хохо Бохо

    37 5 Отговор

    До коментар #4 от "Росенец е руски анклав":

    Не е ли турски? ДБилните морски пехотинци бойкикеф и нискочелото нали го превзеха с гумена лодка?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ами ти

    20 4 Отговор

    До коментар #12 от "Русоробскu фронт":

    Да беше си сложил знамето на болните от Даун което много ще ти отива.
  • 18 Контранаступа се оказа

    38 2 Отговор
    Тотален провал и пълно фиаско!
  • 19 Дрън

    27 5 Отговор
    Дрън, от бивши колеги знам , че продължават да товарят от Русия.
  • 20 Зеленото джудже

    31 3 Отговор
    Е в пълна паника!Крие се дрогиран в мазето на бункера в Киев!
  • 21 Киевската нацистка Хунта

    34 3 Отговор
    Се разпада! Бандеровците се захапаха за гърлата и се самоизяждат!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Украйна

    26 3 Отговор
    Се разпада!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Руската терористична федерация

    7 29 Отговор
    Форсираме наступа,кийв за 2 дня, Лисабон за неделю
  • 26 Столтенберг

    26 2 Отговор
    Е в паника!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 БАЙ КУРТИ

    36 3 Отговор
    Престанете да лаете . Говедата защото не санкционират ФРЕНЦИТЕ , които увеличават
    вноса на ГАЗ и основният приемен пункт за руски LNG е терминалът в Монтоар дьо Бретан. И сега ми е интересно какво ще кажат триполовите. ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА .
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Дедо ви....

    33 2 Отговор
    Айде бе, краварите внасят руски нефт, че се пръскат чак. Сключиха договори и с Венецуела за внос на нефт щото не им сктига!?!?!?! Матрял за лапни шарани.
  • 31 В.В.П.

    31 2 Отговор
    РОССИЯ не смесва нищо! ..РОССИЯ продава....Спокойно ,с гарантирани доставки...
  • 32 Харон

    16 6 Отговор
    Пак бла-бла-бла да заслепяват раята....Много лесно може да се реши проблемът. Мършутът на всеки кораб е видим. Ако не в пристанището. Е да има когато на открито море зареждат танкерите, но те трябва да имат застраховка. Ако на такива откажат да ги застраховат, корабът и товарът тогава може да се спре. Ако няма достоверни доказателства затоварът, може да се конфискува....Освет това, по разни параметри, всички видове нефт могат да се идентицифират по произход....Така, че ако искаха....Но не искат....

    Коментиран от #58

  • 33 Руснаците

    24 3 Отговор
    Нямат ракети и дано със сапьорски лопатки разбиха контранаступа на укрите с натовската техника!
  • 34 В.В.П.

    24 2 Отговор
    Тоя ,,запад,,е безпомощен пред руската сила ..Само хленчене и големи думи..Бла Бла ..
  • 35 Контранаступа се оказа

    19 2 Отговор
    Тотално фиаско!
  • 36 Нацисткият контраступ

    17 2 Отговор
    Претърпя тотален провал и пълно фиаско.
  • 37 Бандеровците

    19 1 Отговор
    Панически бягат!
  • 38 виктория

    21 2 Отговор
    износа на русия към казахстан е рекорден!!!!а от там към ганьо!!
  • 39 Сако вчера

    23 3 Отговор
    И само в Авдеевка даде предали в плен 600 войници от ВСУ!Нацистките заградителни отряди не могат да се справят!
  • 40 В.В.П.

    18 3 Отговор
    Западните политици ,смесват ,яко дрогата с боклуци и сухо мляко от бик...Уникални мечтатели..Путя и РОССИЯ прави каквото е правилно..
  • 41 скоро,скоро!!!

    17 3 Отговор
    търговията най върви когато има санкции!!
  • 42 Пет трола

    30 3 Отговор
    САЩ нямат никакви правомощия, нито да налагат санкции, нито да спират кораби. Това си е пиратство, а международният им ред е илюзия.

    Коментиран от #44

  • 43 В.В.П.

    24 4 Отговор
    РОССИЯ има 70 подводни лодки ,50 с ядрен мотор ..Може да направят апокалипсис за броени минути в целия свят ..Столти ,се е побъркал от страх ..Кой ще лови руски нефт ??.Да се обяви като шериф ,и да лапне дървото с корените ...Ахаха ...

    Коментиран от #49, #56

  • 44 😉........

    7 23 Отговор

    До коментар #42 от "Пет трола":

    Имат всякакви правомощия, щом е за руската чумна зараза.
  • 45 В.В.П.

    19 6 Отговор
    Иззрсйна се направи на някъв фактор и гризе яко дървото..Има ли други желаещи???.
  • 46 В.В.П.

    18 3 Отговор
    Това което иска сащ е...,Да купуват от Рф и да продава на подлогите си...Всичко е ясно .като бял ден..Янките са прозрачни .У елементарни..Затова надуват врява ..обаче ни могат да направят реално нищо .Щото са беззъби котки..
  • 47 В. В. Путин

    21 2 Отговор
    Давайте, санкционирайте!!!
    От санкции само богатеем. Къде ви остана Европейската индустрия?
    С какво ще храните чалмите?
    Колко градуса е вкъщи? А водата в банята колко е?

    Честито!!!
  • 48 В.В.П.

    24 4 Отговор
    Джо приземи сащ , Зелю артиста ,надроби Иззрайна .. Урсул фашиста обедни европейците два пъти...Путя ги преби като УЛИЧНИЦИ...Вс е ок..
  • 49 Накрая.......

    2 13 Отговор

    До коментар #43 от "В.В.П.":

    Да не лапнеш нещо с топките?

    Коментиран от #60

  • 50 Боро

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Санкции, санкции, санкции":

    За фирмичките е вярно. Поне 4 индийски фирмички с капитал под 100 хиляди долара сега са крупни корабособственици с капитали по над милиард долари. Ха познайте какви са корабите и какво возят.
  • 51 честито западни войнолюбци

    15 2 Отговор
    Самоотрепването на ЕС от САЩ много шик се получава.Без руски нефт са америка и европа за останалите ще има в изобилие на евтини цени.Пожелавам ви спорни фалити.
  • 52 Знайко

    14 1 Отговор
    Доколкото разбирам оснаовната новина е , че западняците са сърдити, защото износа от Раша не им позволява да вдигнат цените на петрола и съответно да си увеличат маржа на печалбите.
    В комбинация , че раша и чайна си продават стоките без да ги котират в долари западното бъдеще изглежда навъсено и наситено с доста торнадо-та в много области на идустриалното производство.
    Живота не е филм на Гай Ричи, където героя побеждава и учуден си гледа ръцете , чудейки се как е могъл да го стори.
    Най-накрая намираш каквото си търсил и събуждайки се питаш: ...ъъъ човече, защо съм в терапията?
  • 53 паси соломон предателят

    4 8 Отговор
    Тая сг..ан престъпна отдавна заслужаваше да бъде наказана но наивният глу...пак Путин само фъфли, хленчи и те разбират ,че сериозен военен конфликт не може да има и правят това което си искат. Докато Китай рязко отхвърля, отсича и те са много предпазливи , но по тоя начин никак не бих се учудил ако Англичаните "подарят" атомни бомби на Украйна . Те ще гарантират в безопасността им след което Украйна ще има смел оста да ги използва срещу Русия ., Това ще стане най- близко време страни които снабдяват Украйна с оръжие трябваше да бъдат предупредени ако продължат последствията остава за тях нищо ,че са в НАТО това не означава Безнаказаност.
  • 54 Дълго_Име

    7 2 Отговор
    И какво ни казва Фокус? - дрън-дрън та пляссссс!!!! Едно голямо нищо, само почесване на език и "фокуси" пред читателската "публика"! Пусто плямпане и пропаганда, за да върви алъш-вериша на ФАЩ!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 оня с коня

    3 9 Отговор

    До коментар #43 от "В.В.П.":

    От къде си сигурен че Русия може да направи Апокалипсис за броени минути - досега правила ли го е?Като го направи някога,тогава ще говорим.
  • 57 Вълканов

    9 2 Отговор
    След 1960п год. Щатите забраниха търговията с Куба. Руснаците веднага започнаха да екскортират търговските си кораби с подводници, та даже и на друнаците могат да екскортират танкерите си с подводници. И без туй имат предостатъчно. ХА ДА ВИДИМ, КОЯ ДЪРЖАВА ЩЕПОМЕЕ ДА ГИ СПИРА ТЕХНИТЕ ТАНКЕРИ.

    Коментиран от #82

  • 58 Знайко

    9 0 Отговор

    До коментар #32 от "Харон":

    ...личи си че не си никак запознат с корабните схеми, както и със химията.
    Дали си чувал , че няколко часа преди да зареждат от другия танкер си изключват транспондерите, сменят курса, товарят , пълен газ няколко часа в посока към нормалния курс по диагонала и пак включват трансподера, когато са на правата на стария курс?
    Дали си чувал , че всеки петрол си има сигнатура и смесвайки го в % -но съотношение с друг петрол , можеш да възпроиведеш фалшива сигнатура , много близка до тази на друго находище?
    Обяснявам ,като за прости хора....Китай праща 3 танкера в Идия, тя смесва това количество с 5 нейни танкера, а в открити води ги чакат 3 руски танкера, които се смесват с останалото количство.
    Резултат- китайци и индийди продават горива на цени , които никога не са си мечтали, а Раша осигурява флота и пак си пласира горивата.
    Познай кой печели и кой се огражда с ако-та?

    Коментиран от #76

  • 59 ДеКа

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Въпрос":

    Руската салата влиза ли в санкциите. За семеен празник питам.
  • 60 От редакцията ..

    5 1 Отговор

    До коментар #49 от "Накрая.......":

    Не заплашвай колегата ,щото ще те намерим и ще ти теглим чертата. Поздрави ..От редакцията .
  • 61 В.В.П.

    12 4 Отговор
    Преди 40 гид мислех че НАТО и сащ са фактор ..Днес съм убеден че са картонени тигри...Ахаха .Кой ще конфискува танкер с руски петрол!??!.Сигурно щолци пеераза ,,или Макрон лицемера..бабоебеццц..!!..Есйй дръжте се сериозно джурналя !!

    Коментиран от #81

  • 62 Верно ли

    4 1 Отговор
    На лов? Или по нашему - кражба, а? :))))
  • 63 така е

    8 0 Отговор
    когато в сърбия имаше ембарго у нас много хора станаха доста милионери
  • 64 Пълни глупости!

    13 2 Отговор
    Сащ използват най много руски петрол,след това Индия и Китай!Та...кой ще спре корабите?!Статия за мало умни соросоиди!

    Коментиран от #68

  • 65 А50

    7 3 Отговор
    Свободния свят показа среден на Запада, а Европа тпябва да покаже среден на Сащ, за да бъде и тя свободна да работи за своите интереси
  • 66 В.В.П.

    6 3 Отговор
    Кой е новия шериф ??.Сащ умря .Джо го погреба..
  • 67 Краватар 🐄

    3 2 Отговор
    Така е при демокрацията - който не рози пред господаря - санкции и майдани
  • 68 ДеКа

    4 2 Отговор

    До коментар #64 от "Пълни глупости!":

    И руски уран ако може да се вярва на агенциите
  • 69 Най-важното

    8 3 Отговор
    ... докато търсите руски танкери, е да не намерите руска подводница.
  • 70 хаха

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Един":

    тъпанар

    Коментиран от #74

  • 71 Брей

    1 3 Отговор
    Русия и Сащ разделиха Корея на 2...смятай
  • 72 Пилотът Гошу

    3 4 Отговор
    Стъпването на кораб под чужд флаг и "конфискуването" му или на товара му е пиратство. Санкциите могат да си ги провеждат на собствени територии, в международни води нямат никакво законно влияние.
  • 73 пенко

    3 4 Отговор
    НО , ФИРМИ ОТ САЩ ВНАСЯТ РУСКИ ПЕТРОЛ В САЩ - ЩО ЗА "САНКЦИИ " -ГЛУПАТОРИЯ !?!?!?
  • 74 Един

    3 1 Отговор

    До коментар #70 от "хаха":

    Проста копейка.
  • 75 Р.К.И.

    1 0 Отговор
    Лесно решимо и е законно : Санкциониращата държава казва - Аз с държаввата Х не търгувам. И спирам да търгувам с всяка държава, която търгува с държавата Х.
  • 76 Харон

    2 1 Отговор

    До коментар #58 от "Знайко":

    " ..много близка до тази на друго находище..." БЛИЗО НО НЕ 100% Нали в 21. век когато на нивото на молекула могат да идентицифират произхода тогава това е слабо обяснение...Да правят трикове с транспордерите сигурно е добър трик във видео игрите, но са добре познати на властите. Така, че 1-2-3 изключени датчика сигурно ще бдат проверени ако ще визуално от космоса...Не са толкова малки тези корабчета....Но най важното ако се засече такъв трикаджия да му отнемат международното право да плува и най важното ЗАСТРАХОВКАТА. Никой да не застрахова тези кораби и в случай беда да не им оказва помощ, нито стоката им...Китай-Индия-Русия могат да си правят подобни далавери но.....
  • 77 В.В.П.

    1 2 Отговор
    На фактурата в тзнкера ,пише Произведено в Швейцария .. Т.е.нефта е швейцарски и ..Вс е наред .Схемата за ученици в първи клас ,но върши работа .Митнически контрол е съгласен.. всичко е легално .
  • 78 Киро

    0 0 Отговор
    Тук много се говори за подводници. За Курск ли става дума.
  • 79 Киро

    0 0 Отговор
    Тук много се говори за подводници. За Курск ли става дума.
  • 80 Киро

    0 1 Отговор
    Тук много се говори за подводници. За Курск ли става дума.ей не сте факти а питки.
  • 81 небрежнев

    3 0 Отговор

    До коментар #61 от "В.В.П.":

    Същият, който конфискува 300 млрд руски долари, който кофискува яхтите на руските олигарси, който спря доставките на руски нефт и газ в Европа...

    Коментиран от #83

  • 82 мамаша

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Вълканов":

    така е и сега в куба не карат и жигули а фордове модел47 г И със гуми от трактори плуват към бедна америка
  • 83 идиотов,

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "небрежнев":

    кой конфискувал 300 милиарда че не разбрах? Искат ама не им стиска! Щото ще лапат хурки след това! А за руските олигарси бълха ги ухапала, нали трябва матряал за наивници като теб! То затова Русия пета икономика н света и първа в Европа през 2023г.!!!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания