Отидете към основна версия

1 426 40

Политически страсти в Берлин: Забрана на "Алтернатива за Германия" може да помогне на крайнодясната партия

  • германия-
  • олаф шолц-
  • алтернатива за германия-
  • млада алтернатива

Миналата седмица административният съд в Кьолн отхвърли молба за временна правна защита, с която АзГ и "Млада алтернатива" се опитваха да попречат на младежката организация да бъде наблюдавана от германската агенция за вътрешно разузнаване като екстремистка организация

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Прибързаното искане за забрана на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" би могла дори да бъде полезна за партията на предстоящите регионални избори в Германия, каза Гюнтер Крингс, говорител на парламентарната група на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС), цитиран от ДПА, пише БТА.

"Трябва да се борим с "Алтернатива за Германия", както и с нейните подорганизации, преди всичко политически и при всяка процедура за забрана да проучваме много внимателно дали тя може да донесе повече полза, отколкото вреда на тази партия, поне в краткосрочен план", казва пред ДПА бившият парламентарен държавен секретар в германското министерство на вътрешните работи.

В младежката организация на "Алтернатива за Германия" - "Млада алтернатива" - очевидно се наблюдава "все по-голяма радикализация", заяви политикът от Християндемократическия съюз (ХДС). Крингс каза, че ще е разумно внимателно да се обмисли забраната на организацията.

"Разкритията на Службата за защита на конституцията (вътрешното разузнаване) са ключови и необходими за успешна забрана", подчерта той.

Въпреки това само федералното правителство, а не опозицията, имат достъп до информацията, до която са достигнали разузнавателните служби. Ето защо федералното правителство трябва да направи оценка, въз основа на която само то може да издаде такава забрана. Това означава, че федералният конституционен съд решава дали някоя партия ще бъде забранена, а Бундестагът (долната камара на парламента) може да подаде съответните документи за това. Федералното правителство и Бундесратът (горната камара на парламента) също имат тази възможност.

Въпреки това само министърът на вътрешните работи може да забрани организация, която е активна в няколко административни района. Например министърката на вътрешните работи Нанси Фезер от лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) забрани миналата година неонацистката организация "Хамърскин - Германия".

Миналата седмица административният съд в Кьолн отхвърли молба за временна правна защита, с която АзГ и "Млада алтернатива" се опитваха да попречат на младежката организация да бъде наблюдавана от германската агенция за вътрешно разузнаване като екстремистка организация.

Младежката организация на АзГ обжалва постановлението. В края на януари Бундесратът прие петиция, озаглавена "Проверете забраната на АзГ!", подписана от около 800 000 души от средата на август. Същото искане беше отправено през последните седмици по време на редица демонстрации срещу десния екстремизъм и в полза на защитата на демокрацията.

Протестите бяха предизвикани от разкритията на медийния център "Коректив" за среща на представители на радикалната десница в Потсдам през ноември, на която са присъствали политици от АзГ, както и някои членове на ХДС и консервативния съюз "ВертеЮнион".

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: