Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 09:25 1 315 2

Икономика по време на войни

  • германия-
  • икономика-
  • инфлация-
  • олаф шолц

Германия е отнела от Япония символичната титла на третата по големина икономическа сила, показват публикувани предварителни данни за японския БВП, цитирани от Франс прес

Икономика по време на войни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия е отнела от Япония символичната титла на третата по големина икономическа сила, показват публикувани днес предварителни данни за японския БВП, цитирани от Франс прес, пише БТА.

Номиналният БВП на Япония през 2023 г. е бил 4,21 трилиона долара в сравнение с 4,46 трилиона долара за Германия, чийто номинален БВП беше подпомогнат от инфлацията в страната през миналата година. Но в реално изражение, т.е. без влиянието на инфлацията, японският БВП се е ускорил през миналата година (+1,9 на сто спрямо 1 на сто през 2022 г.), докато германската икономика се е свила с 0,3 на сто според официалните данни, публикувани през януари.

През последното тримесечие на миналата година реалният БВП на Япония е намалял с 0,1 на сто спрямо предходното тримесечие, когато също на тримесечна основа показателят отслабна с 0,4 на сто, показват предварителни данни на японското правителство.

На година база – спрямо същото тримесечие на 2022 г., икономическата продукция на страната също е намаляла – с 0,4 на сто, след спад с 2,9 на сто през предходното, трето тримесечие. Така японската икономика е навлязла в техническа рецесия през периода октомври - декември 2023 г., регистрирайки второ поредно тримесечие на спад, допълва Киодо.

Като износител Германия страда от слабото външно търсене, енергийните разходи за големия ѝ производствен сектор и лихвените проценти, повишени от Европейската централна банка (ЕЦБ) в опит за справяне с инфлацията. Влошаващата се икономическа ситуация в Германия означава, че новата ѝ титла на трета световна икономическа сила, обещавана ѝ още от октомври миналата година от прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ), отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стачките показват слабостите

    1 1 Отговор
    а разходите отиват за милярдерте от военно промишления комплекс и фармацефтиката . на хартия всичко е розово . Шолц му е много малък рейтинга, а на меркел е отрицателен .
  • 2 ХАН КРУМ

    0 0 Отговор
    А бе, Стайков що за писач си след като не можеш логически да завършиш последното си изречение от този недомислен пасквил!!!!!