Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 16:01 1 404 40

Политически страсти в Берлин: Забрана на "Алтернатива за Германия" може да помогне на крайнодясната партия

  • германия-
  • олаф шолц-
  • алтернатива за германия-
  • млада алтернатива

Миналата седмица административният съд в Кьолн отхвърли молба за временна правна защита, с която АзГ и "Млада алтернатива" се опитваха да попречат на младежката организация да бъде наблюдавана от германската агенция за вътрешно разузнаване като екстремистка организация

Политически страсти в Берлин: Забрана на "Алтернатива за Германия" може да помогне на крайнодясната партия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Прибързаното искане за забрана на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" би могла дори да бъде полезна за партията на предстоящите регионални избори в Германия, каза Гюнтер Крингс, говорител на парламентарната група на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС), цитиран от ДПА, пише БТА.

"Трябва да се борим с "Алтернатива за Германия", както и с нейните подорганизации, преди всичко политически и при всяка процедура за забрана да проучваме много внимателно дали тя може да донесе повече полза, отколкото вреда на тази партия, поне в краткосрочен план", казва пред ДПА бившият парламентарен държавен секретар в германското министерство на вътрешните работи.

В младежката организация на "Алтернатива за Германия" - "Млада алтернатива" - очевидно се наблюдава "все по-голяма радикализация", заяви политикът от Християндемократическия съюз (ХДС). Крингс каза, че ще е разумно внимателно да се обмисли забраната на организацията.

"Разкритията на Службата за защита на конституцията (вътрешното разузнаване) са ключови и необходими за успешна забрана", подчерта той.

Въпреки това само федералното правителство, а не опозицията, имат достъп до информацията, до която са достигнали разузнавателните служби. Ето защо федералното правителство трябва да направи оценка, въз основа на която само то може да издаде такава забрана. Това означава, че федералният конституционен съд решава дали някоя партия ще бъде забранена, а Бундестагът (долната камара на парламента) може да подаде съответните документи за това. Федералното правителство и Бундесратът (горната камара на парламента) също имат тази възможност.

Въпреки това само министърът на вътрешните работи може да забрани организация, която е активна в няколко административни района. Например министърката на вътрешните работи Нанси Фезер от лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) забрани миналата година неонацистката организация "Хамърскин - Германия".

Миналата седмица административният съд в Кьолн отхвърли молба за временна правна защита, с която АзГ и "Млада алтернатива" се опитваха да попречат на младежката организация да бъде наблюдавана от германската агенция за вътрешно разузнаване като екстремистка организация.

Младежката организация на АзГ обжалва постановлението. В края на януари Бундесратът прие петиция, озаглавена "Проверете забраната на АзГ!", подписана от около 800 000 души от средата на август. Същото искане беше отправено през последните седмици по време на редица демонстрации срещу десния екстремизъм и в полза на защитата на демокрацията.

Протестите бяха предизвикани от разкритията на медийния център "Коректив" за среща на представители на радикалната десница в Потсдам през ноември, на която са присъствали политици от АзГ, както и някои членове на ХДС и консервативния съюз "ВертеЮнион".


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краватар 🐄

    41 2 Отговор
    уверено вървим по фашистките стъпки на предците. Евала евала
  • 2 провинциалист

    55 3 Отговор
    Аз само не разбрах дали "Алтернатива за Германия" е нарушила някакъв закон или просто съвременната демокрация не може да се развива в среда, различна от тоталитарната.

    Коментиран от #9, #35

  • 3 Цент Тавър

    55 1 Отговор
    като не можем да ги победим на изборите, ги забраняваме. Демокрация брат

    Коментиран от #6

  • 4 Шолц

    33 0 Отговор
    Една партия!Един фюрер!Един Райх!
  • 5 Немците

    2 29 Отговор
    Ще разритат немското изсраждане.Както го направихме ние!

    Коментиран от #7

  • 6 Именно

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Цент Тавър":

    Само през зъбите на предателитее!
  • 7 Ки Бик

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "Немците":

    разритал си на дедо си фалуса от дивана, шошон скъсан
  • 8 И ако тези

    27 0 Отговор
    забрани се наричат ,,демокрация,, аз предпочитам да не живея в такава.

    Коментиран от #10

  • 9 Дали е нарушила нещо,

    1 16 Отговор

    До коментар #2 от "провинциалист":

    Това са подробности.Война е.

    Коментиран от #11, #13

  • 10 Заминавай в свободна и демократична

    3 28 Отговор

    До коментар #8 от "И ако тези":

    Русия.

    Коментиран от #21

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ЖЕКО

    27 5 Отговор
    КРАЯ НА ГЕРМАНИЯ НАБЛИЖАВА И БЕЗ ВОИНА

    Коментиран от #15

  • 13 Наркомандо

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дали е нарушила нещо,":

    в каква война пък си ти бе дро гар
  • 14 Тава са т.нар.

    3 15 Отговор
    Руски немци.Остансли на Запад след падането на Стената.Т.е.не да никакви немци.

    Коментиран от #16

  • 15 Ти за ГЕРМАНИЯ

    1 13 Отговор

    До коментар #12 от "ЖЕКО":

    Не се тревожи.

    Коментиран от #18

  • 16 Конска Паци

    22 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тава са т.нар.":

    на глупака все руснази са му виновни
  • 17 Значи

    19 0 Отговор
    Искат да забранят азг но не и турската партия...заслужават си съдбата тия
  • 18 Бок Лук

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ти за ГЕРМАНИЯ":

    става ли да не ми казваш какво да правя?

    Коментиран от #20

  • 19 Да обобщим

    4 8 Отговор
    И тези утекоха в канала.
  • 20 Пу Мияр

    0 5 Отговор

    До коментар #18 от "Бок Лук":

    На мен ми става.

    Коментиран от #22

  • 21 А защо точно в

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Заминавай в свободна и демократична":

    Русия . Необходимо ли е да се политизира един акт който е противоконституционен или просто така ви изнася на западните демократи в кавички за да ви нарека измислени такива.
    Бих те подсетил че имам много красиви острови на които температурата варира в рамките на 20 градуса но ти толкова си пропаднал в този Европейски съюз че едва ли ги знаеш тези подробности.
    Имам чувството че всички като теб са крайно ограничени даже бих казал че съм сигурен.

    Коментиран от #27

  • 22 Дух Хач Сити

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Пу Мияр":

    ми врътни си една и лягай
  • 23 Перо

    11 0 Отговор
    С ционистки методи и крайни тоталитарни практики ще се борят да няма опозиция!
  • 24 Ццц

    16 0 Отговор
    Напоследък демократичните държави забраняват, взривяват, санкционират или воюват с всичко, което не им харесва. Или по-точно застрашава интересите на тези, които са ги овладяли.

    Коментиран от #26

  • 25 Даа!

    17 1 Отговор
    На времето,онзи - мустакатия австриец запали Райхстага,за да има претекст да преследва комунистическата партия в Германия.Днешните,използват по перфидни методи...Заплаха за нац.сигурност,екстремизъм.Но сега не са 30-те на миналия век.Младежта в Германия е твърдо за АзГ. Пробват ли днешните ястреби( кокошки пред Шефа им) ще се видят в чудо.Особено в областите на бившата ГДР- става въпрос за милиони хора от всички възрасти и социални групи.Затова сега се въртят на шиш.Ако тръгнат със забрани- опасно! Ако ги оставят- на изборите ще бъдат пометени!

    Коментиран от #30

  • 26 Потрошенко

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ццц":

    демосрацията иска жертви, чужди жертви, от колониите
  • 27 Западен демократ

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "А защо точно в":

    Така ни изнася.В нас са парите.

    Коментиран от #36

  • 28 Тези преди да

    12 0 Отговор
    станат Халифат, упорито отиват към фашизъм!
    АзГ, както и новата партия, която се отдели от Християн-демократичния съюз, Съюза на ценностите са единствените свестни и народни партии в момента!
    Тези обявиха АзГ за "много опасна", искат да я забранят, няма обаче никакви улики, да е противо-конституционна или реакционна? Напротив, защо точно нея избират вече милиони в Германия? Понеже тя отразява настроението на народа. Другата, Съюза на ценностите беше наскоро основана от бивш шеф на конституционният съд, юрист от много висок ранг - Георг Масен. И о, случайност, светофарното правителство обяви също и Георг за "опасен", "крайно десен" и не знам си къв си и го сложиха под наблюдение от "защитата на Конституцията"! Това всичкото на правителството са фашистки прояви, тоталитаризъм! Защо да ги избирам тях там, разните "червено-зелени", които са абсолютно неадекватни, като ми забраняват алтернативни партии, които са наистина НАРОДНИ? 30-те години на мин. век Хитлер така е правил с опозицията, "циментирал" си е властта и всички знаем, какво стана след това... Фашизмът свършва много зле, ама не се учат от историята си!
  • 29 Атина Палада

    12 1 Отговор
    Болшевиките завладели ЕС, започнаха да забраняват десните партии, виждат, че губят. В САЩ пък болшевиките се мъчат по всячески начин да отстранят Тръмп, да не може да се кандидатира за Президент! Това са последните издихания на болшевиките..Отиват си!
  • 30 Мдаа!

    3 9 Отговор

    До коментар #25 от "Даа!":

    Алтернативата вече са под 20%.От източна Германия.Срещу 80% про-западни германци.Та кой кого ще помете,викаш.То като на Костя пазителите на МОЧАТА.След години никой няма и да се сети за тях.

    Коментиран от #31, #32

  • 31 Сор Рус

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Мдаа!":

    няма лошо да се успокоявате с илюзии, не пречите на никой. Вие и войната така спечелихте, и германската икономика процъфтява, абе живот
  • 32 Атина Палада

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "Мдаа!":

    Значи тогава няма политически страсти и няма за какво да я забраняват, след като с тези 20% не е заплаха за тях....
  • 33 Мдаа

    2 8 Отговор
    на Костя съратниците ще ги забраняват хихихи.

    Коментиран от #34

  • 34 Олиглот

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "Мдаа":

    номерата на фашистите навсякъде са еднакви - почват по един и същ начин, и завършват пак така
  • 35 Калпазанин

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "провинциалист":

    Всеки който върви от правилната страна е нарочен за теророст, медийъе го правят да изглежда така истината се приема за лъжа и обратно, после що имаме вече много полови като някои мисирки тука
  • 36 Индивид който

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Западен демократ":

    се хвали и изтъква че има пари или лъже или простее.
    Кое от двете избираш.
  • 37 Демократ

    3 0 Отговор
    Членовете да бъдат демократично oбeceни!
  • 38 Абе

    2 0 Отговор
    Изобщо Европа се разпада и като култура и като цивилизация... Тия актове на забрана са си цензура на свобода на изразяването. По зле и от комунизма е

    Коментиран от #40

  • 39 Опорка

    0 0 Отговор
    Както каза цар Путин, не трябва да се пречи на врага да се самоунищожи.
  • 40 Голям праз

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Абе":

    Не знам , дали епо- зле, но е същото.
Новини по държави: