Отидете към основна версия

3 510 0

Извънредно положение в Тайланд

  • банкок-
  • тайланд-
  • протести-
  • извънредно положение

Сред правомощията, които властите получават са: цензуриране на медиите, забрана на публичните събития и задържане на заподозрени

Снимка АП/БТА

60-дневно извънредно положение в столицата Банкок ще наложи в сряда тайландското правителство, за да се справи с безредиците, пише Би Би Си.

Постановлението дава на правителството широки правомощия да се справи с  ескалиращото положение в страната.

"Кабинетът реши да се позове на извънреден указ, за да се погрижи за ситуацията и да  приложи закона", заяви вицепремиерът на страната.

Сред правомощията, които властите получават са: цензуриране на медиите, забрана на публичните събития и задържане на заподозрени без повдигнати обвинения срещу тях.

С указа се поставя вечерен час, а части на столицата получават статут на „забранени територии“.

Новото постановление трябва да се прилага от полицията и армията. До този момент обаче  полицията трябваше да избягва сблъсъци с протестиращите, а военните командири, дадоха да се разбере, че не искат да бъдат въвлечени във все по-ожесточения конфликт между правителството и неговите опоненти.

Извънредното положение бе обявено след заседание на кабинета днес. То идва след поредица от нападения с взривни вещества и оръжия, както и след окупациите в центъра на Банкок, за които правителството и протестиращите се обвиняват взаимно.

В неделя 28 души бяха ранени, когато гранати бяха хвърлени в един от основните лагери на демонстрантите.

Протестиращите срещу правителството са блокирали части на столицата, в опит да принудят министър-председателя Инглук Шинаватра да подаде оставка.

Те обвиняват правителството, че иска да върне в страната бившия лидер Таксин Шинаватра, брат на сегашния министър-председател.

Макар г-жа Инглук да отказа да подаде оставка, тя обяви, че ще свика парламентарни избори на 2 февруари, за да умиротвори протестиращите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини