Last news in Fakti

26 Ноември, 2013 10:15 1 363 0

Масови протести и окупация в Тайланд

  • тайланд-
  • протести-
  • окупация

Демонстрантите искат сваляне на правителството и окупират министерства

Масови протести и окупация в Тайланд - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Протестиращите в Тайланд са обкръжили още няколко министерства, на фона на продължаващите улични демонстрации в Банкок, съобщава Би Би Си.

Протестиращите искат правителството на Инглук Шинаватра да подаде оставка, заявявайки, че то е контролирано от брат й - бившия премиер Таксин Шинаватра.

След масовите протести в неделя, днес демонстрантите обсадиха още няколко министерства и правителствени сгради в столицата Банкок. „Те поискаха от всички служители да напуснат кабинетите си", заяви министърът на туризма и спорта Сомсак Пурисрисак. Под обсада са също министерствата на вътрешните работи, на транспорта и на земеделието.

Демонстрантите поставиха и на техните служители ултиматум да напуснат сградите.

Групи от протестиращи, водени от бившия депутат от опозиционната Демократическа партия  Сутеп Тауксубан, изградиха палаткови лагери пред министерствата на външните работи и на финансите за една нощ. Протестиращите днес освободиха територията на Министерството на външните работи.

"Ние сме окупирали финансовото министерство по ненасилствен и мирен начин, така че нашите привърженици в цялата страна могат да направят същото и да окупират всички държавни учреждения", заяви един от протестиращите.

Късно в понеделник, г-жа Инглук даде специални правомощия, които позволяват на служителите на реда да налагат вечерен час и да затварят пътища. Режимът на засилени мерки за сигурност ще остане в сила в Банкок и трите прилежащи до столицата провинции поне до 31 декември 2013 г., съобщи ръководителят на националния съвет за сигурност.

Специалният режим изключва възможността на територията, обхваната от действието му, да се провеждат митинги, демонстрации, акции на гражданско неподчинение. Полицията пък получава правото незабавно да задържа всеки, който представлява опасност за сигурността.

Протестите бяха предизвикани от спорен законопроект относно амнистията. Демонстрантите твърдят, че законопроектът - който не мина в Сената - ще позволи на г-н Таксин да се върне в Тайланд, без да изтърпи присъдата си по обвинения в корупция.

В парламента на Тайланд започнаха дебати по внесения от опозицията вот на недоверие срещу министър-председателката Инглук Шинаватра и вътрешния министър Чарупонг Руеангсуван. Опозиционната Демократическа партия обеща да представи в хода на дебатите конкретни доказателства за корупционни престъпления, извършени според опозицията от двамата политици.

Тайланд е разделен откакто бившият премиер Таксин беше свален с военен преврат през 2006 г., а политическото напрежение в страната не стихва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА