Last news in Fakti

7 Май, 2014 13:42 945 0

Политически рокади в Тайланд

  • тайланд-
  • инглук шинаватра

Съдът свали от власт министър-председателя на страната

Политически рокади в Тайланд - 1
Снимка АП/БТА

Конституционният съд на Тайланд отстрани от длъжността министър-председател Инглук Шинаватра, заради злоупотреба с власт и обвинения, че е задълбочила кризата в страната, съобщават световните агенции.

На нейно място за премиер беше назначен министърът на търговията Ниватумронг Бунсонгпайсан, който до този момент беше неин заместник.

Съдът също така постанови, че има и министри от кабинета, които също са замесени в скандала и трябва също да подадат оставки, пише Би Би Си.

"Инглук не може повече да остане на поста служебен премиер, придвижващ само текущите въпроси", съобщи член върховната съдебна инстанция, чието изявление беше излъчено от местна телевизия.

Отстраняването на г-жа Инглук идва след месеци на политическа безизходица, кървави протести и положение, подобно на гражданска война. Анти-правителствените протести започнаха още през ноември 2013 година. Въпреки създалата се ситуация Инглук упорито отказваше да сдаде властта.

Не е ясно дали този ход ще доведе до положително раздвижване в страната или ще сложи начало на политически вакуум в страната.

Петицията срещу действията на правителствената ръководителка за нарушение на конституцията е била подадена от група опозиционно настроени сенатори. В документа тя е обвинена за отстраняването през 2011 г. на председателя на Съвета за национална сигурност Тавил Плиенсри.

През март т.г. Върховният административен съд възстанови Плиенсри на поста му. Според сенаторите навремето Инглук го отстранила поради користни интереси.

Още през миналата година постът на премиера Инглук се разклати, след като тя се опита да прокара закон за амнистията, който щеше да позволи на брат й (бивш премиер на страната, свален с преврат и съден за злоупотреби) да се върне в Тайланд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА