Last news in Fakti

2 Декември, 2013 11:15 1 064 0

Щурмове и безредици в Тайланд

  • тайланд-
  • протести-
  • инглук шинаватра

Протестите ескалираха през уикенда, а насилието заля улиците на Банкок

Щурмове и безредици в Тайланд - 1
=Снимки ЕПА/БГНЕС

Безредиците в Тайланд продължават и днес. Демонстрантите срещу правителството щурмуваха сградата на Министерския съвет, съобщават световните медии.

До тази събота протестните демонстрации бяха мирни, но напрежението ескалира и насилието избухна по улиците на Банкок.

В днешната атаката са участвали няколкостотин души, които прекараха нощта пред сградата. В неделя укрепленията са били разрушени и не са били възстановени от властите. Така демонстрантите днес продължиха от мястото, където беше прекратен неделния щурм.

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращите, които се опитаха да достигнат до кабинета на министър-председателя Инглук Шинаватра.

На фона на сблъсъците тайландският министър-председател отхвърли апелите за оставка на демонстрантите. Тя заяви, че няма да се оттегли, тъй като исканията не са възможни в рамките на конституцията, но въпреки това тя остава отворена за преговори.

"Ще направя всичко по силите си, за да направя хората щастливи ... но като министър-председател, това което мога да направя, трябва да бъде в рамките на конституцията", каза г-жа Инглук в телевизионно обръщение.

Четирима души са загинали по време на тези политически вълнения в Тайланд, които редица анализатори описват като най-лошите в страната от 2010 г. насам.

Г-жа Инглук обяви още, че няма да разреши използването на сила срещу протестиращите. "Военните са неутрална страна и също искат да видят един мирен изход от ситуацията", добави тя в обръщението си в понеделник.

Военните командири са се съгласили да разположат войски в подкрепа на полицията, при условие, че няма да носят никакви оръжия и ще стоят зад служителите на реда, за да охраняват основните правителствени сгради.

Протестите в страната започнаха на 24 ноември, когато 90 хиляди противници на премиера Инглук Шинаватра се събраха в историческия център на града. Те поискаха кабинетът да подаде оставка, заради корупция и злоупотреби с власт. Протестиращите смятат, че сегашното правителство е контролирано от брата на Инглук - бившия премиер Таксин Шинаватра, който бе свален с военен преврат през 2006 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА