Last news in Fakti

9 Декември, 2013 11:08 1 016 0

Премиерът на Тайланд разпусна парламента и свика избори

  • тайланд-
  • банкок-
  • инглук шинаватра-
  • протести

Протестите в страната продължават въпреки решението на премиера

Премиерът на Тайланд разпусна парламента и свика избори - 1
Снимка Архив ЕПА/БГНЕС

Антиправителствените протести в Тайланд постигнаха целта си. Министър-председателят на страната Инглук Шинаватра обяви, че разпуска парламента и свиква предсрочни избори, съобщава Би Би Си.

Тя бе принудена на този ход след като в неделя всички опозиционни депутати напуснаха пленарната зала и подадоха своите оставки. При напускането си те заявиха, че днес ще организират мащабни демонстрации пред парламента.

От своя страна протестиращите заявиха, че не смятат да се откажат от своите действия, въпреки решението на Инглук. Те изтъкнаха, че не разпускане на парламента е тяхната цел, а смяна на властта. Според тях сегашното правителство се контролира от сваления лидер Таксин Шинаватра и не е легитимно.

Тази сутрин близо 100 хиляди души участват в антиправителствените протести, които започнаха преди малко повече от две седмици. От тогава десетки, дори стотици хиляди хора излизат всеки ден по улиците на Банкок.

Днес повече от 60 училища в столицата са затворени като предпазна мярка, съобщава АП.

"Полицаите са невъоръжени, само с щитове и палки. Ние няма да използваме сълзотворен газ, или ако нямаме друг избор, неговото използване ще бъде ограничено", заяви в неделя министърът на вътрешните работи Джарупонг Руангсуван.

Към момента няма информация за насилие на днешните протести. Въпреки това, насилствени сблъсъци избухнаха по време на демонстрациите от миналата седмица и петима души бяха убити.

"Правителството не иска повече смърт", заяви в телевизионно обръщение към народа премиерът Инглук.

Тя обяви още, че е решила да се обърне към краля на Тайланд Пумипон Адулядет с молба да издаде указ за разпускане на парламента. Тя уточни, че смята това решение за оптимално в създалите се политически условия.

„На този етап, когато толкова много хора се противопоставят на правителството, е най-добре да се даде властта на народа на Тайланд и да се проведат избори колкото може по-скоро", заяви министър-председателката и допълни: „Тайландският народ ще реши“.

Опозицията иска оставка на правителството и предаването на управлението на страната в ръцете на структура, наречена "Народен съвет". Формата на съвета и начина на определянето му засега не са известни.

Тайланд е в политическа криза от 2006 г. насам след като армията извърши държавен преврат и свали тогавашния министър-председател Таксин Шинаватра, който е и брат на Инглук. Въпреки, че се намира в изгнание Таксин все още е смятан за много влиятелна фигура в политическия живот на страната.

Сегашните протести започнаха след като правителството на Инглук опита да въведе законопроект за политическата амнистия. Според критиците приемането му щеше да позволи на Таксин да се върне в Тайланд без да се налага да излежи присъдата в затвора.

Законопроектът предизвика всеобщо противопоставяне и доведе до масови протести, в които взеха участие стотици хиляди тайландци.

Все пак законопроектът беше отхвърлен от Сената, но антиправителствените демонстрации продължиха, като протестиращите призоваха правителството да подаде оставка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА