Отидете към основна версия

2 406 73

Без коментар! Канцлерът Олаф Шолц отказа да каже дали Германия ще изпълни заповед за арест на Бенямин Нетаняху

  • олаф шолц-
  • германия-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • йоав галант-
  • газа

Шолц отбеляза, че заповедта за арест все още не е издадена и че Израел разполага с независима съдебна система

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Олаф Шолц отказа да каже дали Германия ще изпълни заповед за арест, ако тя бъде издадена от Международния наказателен съд (МНС) на израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Шолц отбеляза, че заповедта за арест все още не е издадена и че Израел разполага с независима съдебна система.

„Решението ще бъде взето от екип от съдии“, каза германският канцлер на съвместна пресконференция с португалския премиер Луиш Монтенегро в Берлин, в отговор на журналистически въпрос за искането на прокурора на МНС за издаване на заповед за арест във връзка с действията на Израел по време на войната в ивицата Газа.

Когато решават дали да издадат заповед, съдиите „трябва да имат предвид, че Израел е демократична държава със силна и независима съдебна система“, посочи той.

Съгласно принципа на допълване базираният в Хага МНС може да преследва престъпления само когато местната юрисдикция не е в състояние или не желае да направи това. Ако съдиите установят, че Израел сам провежда надеждно разследване на обвиненията, повдигнати от прокурора на МНС, те биха могли да отхвърлят искането, посочва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: