Last news in Fakti

5 Юни, 2024 09:55 913 5

Война, докато "развеем победния флаг": какво цели Нетаняху?

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • рафах-
  • бенямин нетаняху-
  • палестина

Няма съмнение: ислямистката организация "Хамас", която ЕС и САЩ определят за терористична, трябва да бъде победена

Война, докато "развеем победния флаг": какво цели Нетаняху? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Израел изглежда все по-притиснат до стената. Това е резултатът от едно управление, което се е отказало от каквато и да било дипломация и чиято съдба изглежда е по-важна от благосъстоянието на държавата, пише АРД.

Рафах е поредното парченце от мозайката на една война, която взима твърде много жертви, пише АРД. А унищожаването на Хамас все повече се превръща в унищожаване на мястото, където живеят два милиона палестинци в Газа.

Израел има право да се защитава от терористите на Хамас, отбелязва авторът на коментара Юлио Сегадор. Но след последния израелски удар по палатков лагер в Рафах, при който загинаха десетки цивилни и който израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече "трагична грешка", Израел е изправен пред огромен натиск от страна на международната общност.

Има ли кой да поеме отговорност?

Израел изглежда все по-притиснат до стената, коментира още Сегадор. Дори за съюзниците като САЩ и Германия е все по-трудно да стоят зад него, а още държави същевременно признават Палестина. Това е резултатът от едно управление, което се е отказало от каквато и да било дипломация и чиято съдба изглежда е по-важна от благосъстоянието на държавата, продължава журналистът. Почти не минава ден без демонстрации срещу Нетаняху в Израел. Вътрешнополитическата поляризация обаче не го спира, защото той добре знае, че след края на тази война дните му като лидер на Израел навярно са преброени.

Остава и въпросът кой допусна "трагичната грешка" в Рафах, както самият израелски премиер я нарича. Въпреки че призна, че такава е направена, той не уточни какво точно се е случило. Грешна цел ли е ударена, разузнавателната информация ли е била подвеждаща, пита авторът на АРД. И в крайна сметка: кой ще поеме отговорност?

Юлио Сегадор от АРД припомня подобна ситуация от 1996 година, когато след израелски удар по бежански лагер на ООН в Ливан, 106 души загиват. Тогава международният натиск срещу Израел е твърде голям и войната срещу Хизбула е прекратена. Може ли случилото се в Рафах да доведе до същия развой?

Пътят към преговори изглежда все по-трънлив

Критиките към израелския стил на водене на войната се чуват в цял свят, отбелязва и "Зюддойче цайтунг", а престрелката между израелски и египетски войници на граничния пункт Рафах, при която беше убит един египтянин, вероятно ще повиши допълнително напрежението.

Кървавият инцидент в Рафах може да окаже негативно въздействие и върху преговорите за освобождаване на заложниците и трайно прекратяване на огъня, пише още германският вестник. След като високопоставени представители на САЩ, Израел и Катар се срещнаха в Париж в края на миналата седмица, беше обявено, че преговорите ще бъдат възобновени през следващите дни. В понеделник обаче катарските посредници предупредиха, че са възникнали нови пречки и призоваха международната общност да предотврати "извършването на геноцид" в Рафах.

Лицемерен ли е Западът?

Редица западни лидери изразиха възмущението си след удара в Рафах. Но за останалата част от света реакцията на Запада е лицемерна, пише в свой коментар "Политико". Белият дом заяви във вторник, че Израел не е нарушил предупрежденията на президента Байдън относно провеждането на военната кампания в Рафах, което предполага, че за страната няма да има никакви последствия от САЩ. Няколко служители на Байдън, включително вицепрезидентката Камала Харис, изразиха съжаление за "сърцераздирателните" и "трагични" сцени и загубата на човешки живот. Но те заявиха, че това не е преминало "червената линия", която Байдън обяви този месец.

С оглед на това, Европа трябва да се обедини и да формира единна външна политика, която да даде приоритет на спирането на кръвопролитията в Газа, пише "Политико”. След съобщението, че главният прокурор на Международния наказателен съд (МНС) ще поиска заповеди за арест на израелските премиер и министър на отбраната, както и на лидери на Хамас, европейските лидери така и не отговориха с общо послание. И тъй като този главозамайващ спектър от реакции оставя Европа до голяма степен без значение в този конфликт, той също така показва острата нужда от последователна европейска външна политика.

Каква е крайната цел на Нетаняху?

Ако нямаш план, не можеш да спечелиш една война, пише в свой коментар за ситуацията в Газа германският "Ханделсблат" - такава е и ситуацията, в която се намира Израел и това е пряко свързано именно с премиера Нетаняху. Изказванията му, включително "да не спира, преди да е развял победния флаг", звучат все по-изпразнени от съдържание с всеки следващ месец, в който войната, започнала след ужасяващият терористичен акт на Хамас в Израел, продължава. Причината за това е, че досега Израел не е постигнал нито една от целите си - Хамас не е унищожен, а 120 заложници още са в ивицата Газа, пише "Ханделсблат".

Няма съмнение: ислямистката организация Хамас, която ЕС и САЩ определят за терористична, трябва да бъде победена. Но за това е необходима политическа алтернатива - такава, която да бъде приета от палестинците, отбелязва германското издание. Но това е нещо, което Нетаняху отхвърля.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 0 Отговор
    Хитлерняху ще бъде окован и заведен в съда в Хага.
  • 2 ммм даааа

    1 4 Отговор
    Защо пише само за Израел, тя и Русия е на същия принцип?
  • 3 Ами то се вижда

    3 0 Отговор
    какво цели и го прави методично.Нищо,че не е обявено като официална цел.
  • 4 4536

    7 0 Отговор
    Какво цели ли,да няма избори.Ако падне ще го линчуват.
  • 5 Ами да

    4 0 Отговор
    Израел целенасочено избива палестинците! Но всъщност се самоубива! Това предстои!