Last news in Fakti

28 Май, 2024 20:35 2 099 44

"Това е историческо решение": Испания призна Палестина

  • испания-
  • педро санчес-
  • израел-
  • палестина-
  • бенямин нетаняху-
  • хамас-
  • газа

Палестинската държава трябва, на първо място, да има възможност да съществува, подчерта още премиерът Педро Санчес

"Това е историческо решение": Испания призна Палестина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Западният бряг и ивицата Газа трябва да бъдат свързани с коридор, със столица Източен Йерусалим и обединени под легитимното управление на Палестинската автономия", заяви Педро Санчес.

Правителството в Испания официално призна Палестина за независима държава. "Това е историческо решение, което има една единствена цел: да помогне на израелци и палестинци да постигнат мир", заяви министър-председателят Педро Санчес.

По-рано днес Норвегия взе същото решение. Министърът на външните работи Еспен Барт Ейде обяви решение като подкрепа за умерените сили и в двете държави. Очаква се в рамките на деня и Ирландия да признае Палестина. Мадрид, Дъблин и Осло обявиха решението си миналата седмица.

"В пълно съответствие с резолюциите на ООН"

По въпроса за границите на Палестина Санчес каза, че Испания няма право да "определя границите на други държави“. Позицията на Мадрид обаче е "в пълно съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и с традиционната позиция на ЕС". Следователно тя признава границите от 1967 г., съществували преди Шестдневната война, уточнява АРД.

Палестинската държава трябва, на първо място, да има възможност да съществува, подчерта още Санчес. "Западният бряг и ивицата Газа трябва да бъдат свързани с коридор, със столица Източен Йерусалим и обединени под легитимното управление на Палестинската автономия", допълни испанският премиер.

Израел реагира остро

Според него решението на Испания не е насочено срещу никого - "със сигурност не срещу Израел, един приятелски народ, когото ние уважаваме, ценим и с когото искаме да имаме възможно най-добрите отношения". Санчес осъди остро терористичните атаки от 7 октомври и ислямистката организация Хамас, която ги извърши. Испания, подобно на другите държави от ЕС, САЩ и Израел, разглежда Хамас като терористична организация. Признаването на Палестина обаче е "единственият път към решението за две държави", каза премиерът.

Декларацията на трите европейски държави, че искат да признаят палестинска държава, вече предизвика възмущението на Израел и дипломатически спор, който оттогава се разраства почти ежедневно, особено между правителствата в Мадрид и Йерусалим. Израелският външен министър Израел Кац обвини Санчес, че с признаването на палестинската държава се е превърнал в съучастник в "подстрекаване към геноцид срещу евреите".

Повечето държави в ООН признават Палестина

Повечето държави в Организацията на обединените нации - общо 138 от 193 - официално признават палестинската държава, припомня БиБиСи. Сред тях са малко европейски страни, сред които Унгария, Полша, Румъния, Чехия, Словакия, България, Швеция и Кипър. Позицията на други западноевропейски държави и САЩ е, че ще признаят Палестина за държава като част от дългосрочно мирно решение в региона.

На 10 май тази година 143 от общо 193 членове на Общото събрание на ООН гласуваха в подкрепа на палестинската кандидатура за пълноправно членство в ООН.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 След това Испания ще признае

    7 34 Отговор
    Каталуния, Баския за суверенни държави!
    Испанците не си виждат наср...ното ду....пе, тръгнали света да оправят!

    Коментиран от #16

  • 2 Мдааа

    36 6 Отговор
    Дори и заблудените си отварят очите за грозното и криво лице на Израел!

    Коментиран от #11

  • 3 Диди

    4 33 Отговор
    Палестинските власти са под влияние на терористите Хамас. Докато не ги избият не може да признава Палестина за суверенна държава.

    Коментиран от #9

  • 4 Реконкиста

    24 4 Отговор
    Испанците имат най-много опит с еврейте . Еврейте докарват мароканците в Испания и се настаняват в визиготските къщи и конфискуват земята им .После испанците правят Реконкиста и си връщат земята а принуждават евреите да станат католици или да напуснат . Евреите бегълци от Испания се установяват в Солун и това е причината да не могат бългаските владетели да го превземат .

    Коментиран от #14, #17

  • 5 Посолството

    8 1 Отговор
    Време е за демокрация. Очаквайте скоро и не ходете там на почивка.
  • 6 Гад Заяви

    18 2 Отговор
    Испанците приятелски народ на евреите??! Това е толкова невероятно. Изабел и Фердинанд изгониха в 1492 г. от Испания всички непокръстили се евреи. Пратиха Колумб да отиде уж до Индия, а откри Америка, чиито места препоръча на джафудската паплач да се пръждосва като нестандартен избор.
  • 7 Гад Заяви

    12 4 Отговор
    А как ще се случи палестинците да си възстановят своите древни земи, дори като дълъг коридор между два града, Йерусалим и Газа, основани от древните българи-хиксоси... Трудно ми е да си го представя в предвид това грабителско израилтянско племе.
  • 8 Калпазанин

    18 2 Отговор
    Палестина я е имало и ще я има, но с питам откога е признат исраел от кога го има и защо го има, и откак го има има ли мир не само в близкия изток ами изобщо в света. Едно племе прокълнато от Господ и неслучайно гонено отвсякъде под шапката на другото долно племе, англосаксонското
  • 9 Клати Курти

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "Диди":

    Ти кво се явяваш бе небинарно същество?

    Коментиран от #10

  • 10 Диди

    2 9 Отговор

    До коментар #9 от "Клати Курти":

    Като не си способен нещо умно да напишеш,блестиш с простотията си .Смешник,
  • 11 Ако путин ви каже и чур...ките

    3 8 Отговор

    До коментар #2 от "Мдааа":

    ще си изрежете! Като дойдат ония от Близкият Изток първо от вас ще почнат.

    Коментиран от #24

  • 12 ЕДНО ГОЛЯМО БРАВО

    8 4 Отговор
    ЗА ИСПАНИЯ,ВЪПРЕКИ МНЕНИЕТО МИ ЧЕ СА ТЪПУНГЕРИ ПО ПРИРОДА
  • 13 хххх

    4 6 Отговор
    Исторически гаф.
  • 14 Търновец

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Реконкиста":

    На тубата са дигнати съвсем откровено изявления на Израелски Евреи:"...Юдеите докараха религиозни консервативни Араби за да ги използуват срещу Християните...". Кой превози с кораби Арабите през седми век за да превземат Константинопол? А между другото Палестинци и Евреи говорят един и същ език - диалектен Арамейски и трябва много да внимаваме с Палестинци и Араби - сега те ислямизират Ливан, след това ние и Кипър сме пред тях.
  • 15 Имало и умни европейци

    2 2 Отговор
    Браво на испанците!
  • 16 Ти недей рева

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "След това Испания ще признае":

    За Македония нещо да кажеш или за Източна Румелия?
  • 17 Гад Заяви

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Реконкиста":

    Всичко хубаво, но не разбрах кои бяха българските владетели след 1492 и т.н. години, които заради евреите в Солун, не са могли да го превземат??!
  • 18 Супер

    2 4 Отговор
    Още един пирон в ковчега на юдеите.
  • 19 Израел ще признае Каталуня

    6 1 Отговор
    И Страната на баските.
  • 20 Прозорлив

    4 0 Отговор
    Сега на Санчес ще му катастрофира самолета
  • 21 ха ха

    6 1 Отговор
    Хамас как да нападне Израел, като според терористите няма такава държава? Хрумнало им да изколят едни хора за да получат подкрепа от Испания, Норвегия и Ейре.
  • 22 Глупости

    6 0 Отговор
    Санчес не вижда ли в Испания мигрантите какви зулуми правят. Да си ги прибере и тези от Хамас със столица Барселона.
  • 23 Господин Санчес

    6 0 Отговор
    Бихте ли разяснили,как на една и съща територия могат да съществуват две държави?Или на вас ви е все едно как ще стане,важното е,че вие сте съгласни. Ако е така защо не вземете палестинците при вас,а същевременно сте против чужденци емигранти да се заселват при вас.Недейте да сте такива ЕГОИСТИ,ДА ПОДКЛАЖДАТЕ НАПРЕЖЕНИЯ,А ПОСЛЕ ДА ПРЕДЛАГАТЕ НЕУСЪЩЕСТВИМИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ.По добре не правете допълнителни напрежения по света.
  • 24 АРГОН

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ако путин ви каже и чур...ките":

    Ало, параноята. Тук става дума за Палестина бре.
    Довечера преди да си легнеш, погледни под кревата да няма някой скрит руснак, че няма да можеш да мигнеш от шубе.
  • 25 Мдаа

    5 0 Отговор
    Всички терористи от ХАМАС, държавата Испания да ги прибере. Испанките в 1-во лице да опознаят хамаският терорист.
  • 26 Бен Гурион

    6 1 Отговор
    Няма да има палестинска държава. Турция да си ги прибере. По време на османското робство палестинците от Турция са дошли в ГАЗА. Ерусалим е на ИЗРАЕЛ.
  • 27 Дипломат

    6 0 Отговор
    Резолюцията на ООН от ноември 1947 препоръчва създаване на еврейска и арабска (не палестинска) държави. Арабелите в Израел започнаха да се наричат палестинци чак след 6-дневната война. Те никога не са искали държава. Имаха възможност да я направят няколко пъти, но не поискаха. Трансйордания окупира западния бряг на Йордан цели 18 години - от 1949 до 1967, защо не си основаха държава? Конфликтът с Израел не е нито за държава, нито за земя, нито за религия, а се базира единствено на сляпата омраза и завист на арабелите към евреите.
  • 28 Египтянин

    5 2 Отговор
    Като са ви толкова мили тия палестински терористи приберете ги в държавите си да видите какво е ужас. Палестинците са скакалци от северо-западна Африка, които се установяват в ГАЗА по времето когато сме под Турско робство и тия земи са част от турската империя. Турция трябва да си ги прибере.Египет и другите арабски държави не ги искат в държавите си. Палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет също се страхува от тях и затова затворил границата. Палестинките раждат като като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС и САЩ. Ужас. За мъжете да не говорим. Те въобще не полагат никакви грижи към децата, а по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. В момента това правят.
  • 29 Европеец

    5 1 Отговор
    Сега Испания да приюти хамас на своя територия. За цивилизования свят испания вече НЕ съществува.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 хаха

    2 0 Отговор
    Признали държава, но без начертани граници ! Типичен соц-популизъм !
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 До Египтянин

    0 2 Отговор
    И аз съм против терористите, но като не знаеш историята, поне не си измисляй ! Палестинците са описани още в Библията (филистимците), и още от ония времена са били в постоянни войни с израелтяните. Заселили са се там приблизително по времето на Троянската война (около 1200г. пр.Хр., а името им означава "дошли от северните морета", така че твърде вероятно е да са бежанци именно от тази война. Оттогава досега няма данни да са били обединени в единна държава, а винаги са се състояли от 4 самоуправляващи се града с околните им земи. Библейският великан Голиат (около 2,5м висок), когото убива невръстното овчарче Давид с прашката си, също е филистимец (палестинец). В последствие Давид става цар на Израел, а от неговото семе след няколко поколения се ражда и Мария - Светата Богородица ! Така че, наистина са пришълци, но доста по-отрано .

    Коментиран от #43

  • 43 Това са глупости

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "До Египтянин":

    Газа е на неподходящо място .Малък анклав откъснат от Западния бряг, Хамас не развива никаква икономика ,а само точи сметките на целия свят да ги изхранват и раждат по 7, 8 деца. Името Палестина не е по етнически произход, а измислени от римляните за да заличат древна Юдея. Прочетете Библията.
  • 44 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ШВАЙНЕ ВЕЛЕ ---В ЕДИН ИСТОРИЧЕСКИ МОМЕНТ - ИСПАНИЯ Е ИЗГОНИЛА ВСИЧКИ ЕВРЕИ -ДЖАНГЪЛИ ОТ ТЕРИТОРИЯТА СИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави: