Last news in Fakti

25 Май, 2024 14:51 1 198 21

Защо изхвърлиха АзГ от крайнодясна група в ЕП?

  • европейски парламент-
  • германия-
  • алтернатива за германия-
  • максимилиан кра-
  • марин льо пен

Проучванията на общественото мнение сочат, че десните популисти, националисти и крайно десни могат да постигнат сериозен успех на тези европейски избори и да получат до една четвърт от 720-те места в Европейския парламент

Защо изхвърлиха АзГ от крайнодясна група в ЕП? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Крайнодясната група ИД в Европейския парламент изхвърля от своите редици евродепутатите от германската "Алтернатива за Германия". АзГ явно е твърде крайна дори и за крайнодесните в Брюксел и Страсбург.

Всичките девет евродепутати от "Алтернатива за Германия" (АзГ) са изхвърлени от крайнодясната група "Идентичност и демокрация" (ИД) в Европейския парламент. Инициаторите - италианската партия "Лига" и френската "Национален сбор" - се аргументираха, че от АзГ са прекрачили "червената линия". Пред италианско издание водещият кандидат на АзГ Максимилиан Кра се опита да омаловажи престъпленията на нацистката организация СС, която през Втората световна война е вършила военни престъпления и престъпления срещу човечеството също и във Франция. Междувременно Кра напусна ръководството на АзГ, но остана в кандидатската листа на партията за европейските избори.

Това поведение на AзГ не подхожда на концепцията на Марин льо Пен, лидерката на френския "Национален сбор", която от години се опитва да направи основана от баща ѝ партия да изглежда по-умерена. Освен това Льо Пен се надява от третия опит (на изборите през 2027) да стане президентка на Франция. В нагласите преди европейските избори идния месец нейната партия води убедително пред либералите на президента Еманюел Макрон.

Разломът в дясното

Първата "червена линия" беше премината от "Алтернатива за Германия" миналата зима, когато стана ясно, че хора от тази партия са участвали в конференция, на която екстремисти са обсъждали масовото екстрадиране на чужденци, включително на бежанци, получили право на убежище в Германия.

Друга разделителна линия сред европейските крайнодесни начерта руската агресия срещу Украйна. Групата "Идентичност и демокрация" подслони приятелски настроените спрямо Русия десни партии. А полските националконсерватори от "ПиС" и "Италиански братя" на министър-председателката Джорджа Мелони, които са поддръжниците на Украйна, намериха място във фракцията "Европейски консерватори и реформисти" (ЕКР).

Изглежда, че тази граница започва постепенно да се размива. Марин льо Пен и Джорджа Мелони вече не изключват възможността да работят заедно в една нова, обща парламентарна група след европейските избори. Изглежда, че германските десни популисти от АзГ - с тяхната близост до Русия и остра антиевропейска реторика - изобщо не се вписват в този нововъзникващ съюз на френския "Национален сбор", "Италиански братя" и полската "ПиС".

В Германия АзГ събира около 15%

Проучванията на общественото мнение сочат, че десните популисти, националисти и крайно десни могат да постигнат сериозен успех на тези европейски избори и да получат до една четвърт от 720-те места в Европейския парламент. В Германия подкрепата за АзГ спадна с няколко пункта заради сътресенията около Максимилиан Кра и сега се движи около 15 процента. Но партията все още има шанс да стане втора политическа сила в Германия след християндемократите.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алтернатива

    22 16 Отговор
    Ще изхвърли другите.другите са нищо
  • 2 хммм

    25 0 Отговор
    Левите лесно се коалират за хранилката, но при десните консолидацията е много трудна.
  • 3 да де

    25 12 Отговор
    След изборите АзГ ще имат своя група.
  • 4 Чуждестранният легион

    14 28 Отговор
    Руските лъхнаги изфърлят отвсякъде. Така немците са тренирали в СССР танковите си войски и Луфтвафе историята се повтаря. Накрая пак Б-24 и Б17 а днес Бе-52 ще трошат берлинските джамове тоя път обаче Москва ще бъде направена на картофена нива
  • 5 НЕ МОЖЕТЕ ДА СКРИЕТЕ ЗАЩО ГИ

    30 13 Отговор
    ИЗХВЪРЛЯТ - СТРАХ ГИ Е ОТ ИСТИНСКАТА ПАРТИЯ !
  • 6 Българка

    12 25 Отговор
    Така, Копейкин иска да си партнира в ЕП с Алтернатива за Германия, които подкрепят извращенията и престъпленията на нацистите от СС през ВСВ, а сега агресията на Русия в Украйна. Ами, че те Възраждане вече смъкнаха маските и показаха озлобено фашистко лице на ултраси и прокремълска политика.
  • 7 ИЗХВЪРЛЕНИТЕ ЩЕ ИЗХВЪРЛЯТ

    25 11 Отговор
    ВСИЧКИ МОШЕНИЦИ ОТ ЕС !

    Коментиран от #14

  • 8 Истината!

    19 4 Отговор
    "Крайнодесните"в ЕП са купени от урсула! АзГ са номер едно,и нямат нужда да са приемани"някъде"!Също и Възраждане!!!
  • 9 Госあ

    3 9 Отговор
    На простолюдието изглежда му е трудно да проумее, че човешкият прогрес и цивилизация е колективна и се дължи на кооперация и взаимопомощ. Някои примитиви все още вярват на глупостите на плагиата дарвин, които отдавна са изхвърлени в кофата от учен, а не от самозванец. В тази връзка, крайнодесните примитиви могат да забъркат единствено каши и войни, а политическите им възгледи са подходящи единствено за феодално земеделие.

    Коментиран от #11

  • 10 Другарчета

    15 15 Отговор
    А тука е време да изхвълиме Възраждане от парламента
  • 11 Госあ

    12 3 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    От друга страна, трябва да призная, че лявото е плодотворна среда за паразити и без ефективна система за оценка и мониторинг се получават някои доста неприятни ефекти. Не сме равни, но не сме и толкова различни и всеки има значение. Разпределението трябва да бъде правилно. Освен това, не е народна власт, а власт за народа. Народна власт прилята повече на най голямата измама демокрацията. Факт е, че от колосалният сблъсък между лявото и крайно дясното избуя най гнусното нещо - капитализма наречен демокрация. Появи се, като червеи хранещи се от полумъртвата плът от войната между крайно десните и левите….
  • 12 реру

    15 13 Отговор
    "Защо изхвърлиха АзГ от крайнодясна група в ЕП?"


    Вероятно заради новите им проруски приятели...

  • 13 АзГ

    11 13 Отговор
    Ги изхвърлиха
    Но Капейкин ще ги приюти.

    Нацисти , Фашисти , Рашисти

    Се надушват отдалече .
  • 14 реру

    16 5 Отговор

    До коментар #7 от "ИЗХВЪРЛЕНИТЕ ЩЕ ИЗХВЪРЛЯТ":

    Да... Коцето обаче обещаваше да извади България от ЕС...

    Коментиран от #18

  • 15 Госあ

    5 5 Отговор
    Подобно на юдейските религии като християнството, демократите подведоха простолюдието, че не трябва да има държава и държавен ред, а трябвало да се подчиняват единствено на някакъв юдей на който му били изпратени заповедите на плочка у планината с висше, демократите убедиха простолюдието че всеки случайник може да управлява и всички могат и трябва да управляват. И простолюдието на което и без това му е непосилно да открива природни закони (да препише от някой може), да конструира машини, да лекува болни, да рисува картини, да пише стихове и композира музика, решиха да стават управленци. Работели за себе си и управлявали хора, че дори и цели държави ! Всъщност, комунистически Китай показа много добре кои ще бъдат заменени от ИИ с госпожа Ю, която управлява доста успешна голяма фирма в Шанхай. Та затова и простолюдието много се уплаши от ИИ, ще наруши демократичните принципи ! И какво ще правят демократите, ако не управляват ? Те друго не могат, освен всичко са и физически слабички и непохватни. Сложно им е. Комунистически Китай има още много да работи, обаче, и се надявам да го направят. Самите те признават, че има още трески за дялане за постигане на комунизма и моторните песни на Вапцаров.
  • 16 Смех блатото

    6 1 Отговор
    Маневрата е известна още и като "гущер си къса опашката, за да избяга от капана" :))))

    Ама никой не им верва и на останалите :))))
  • 17 Нищо

    4 7 Отговор
    нацистите от Кремъл все още ги подкрепят и финасират
  • 18 Човека КоZа

    6 14 Отговор

    До коментар #14 от "реру":

    Кога го е "обещал" това, индианецо? Колко пъти трябва да ви се повтаря, че Възраждане е за ПРЕДОГОВАРЯНЕ на условията за членство в ЕС, а не "Коцето обеща да извади България от ЕС"?

    Коментиран от #19

  • 19 реру

    13 6 Отговор

    До коментар #18 от "Човека КоZа":

    "Кога го е "обещал" това, индианецо?..."


    Много пъти, освен ако "искане" е нещо по-различно от "обещание"... Дори през 12.2022 год.:
    "... Искра Михайлова прочете още и искане за излизане на страната от ЕС до 2023 г..."
  • 20 Урсулка

    6 1 Отговор
    Защото не подкрепя еврогейските ценности!
  • 21 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ШВАЙНЕ ВЕЛЕ --- ВЕЧЕ Е БИВШ ПЛЯМПЯ МЕНТ С БИВША "ГРУПА " -- НЕ СЕ ИЗХВЪРЛЯ -НЕЩО ОТ НИЩО !!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави: