Отидете към основна версия

854 10

Лойд Остин пристигна на кратка визита в Камбоджа

  • лойд остин-
  • камбоджа-
  • визита

Решението на Камбоджа да позволи на Китай да развие военноморската база Ream, разположена на ключов воден път на брега на Тайландския залив в провинция Сиануквил, кара Вашингтон да се тревожи, че ще даде на Пекин нов аванпост близо до оспорваното Южнокитайско море

Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристигна на кратка визита в Камбоджа, целяща да ревизира някои от "успехите", които Китай постигна в страната на фона на нарастващата загриженост относно присъствието на Пекин в ключова камбоджанска военноморска база. Това предаде агенция Ройтерс и News.bg

Решението на Камбоджа да позволи на Китай да развие военноморската база Ream, разположена на ключов воден път на брега на Тайландския залив в провинция Сиануквил, кара Вашингтон да се тревожи, че ще даде на Пекин нов аванпост близо до оспорваното Южнокитайско море.

Преди да започне модернизацията, финансирана от Китай през юни 2022 г., Ream беше мястото на съвместно военноморско обучение и учения между Съединените щати и Камбоджа. Камбоджа разруши съоръжението, построено от САЩ през октомври 2020 г.

Китай засилва своето "желязно" приятелство със страната от Югоизточна Азия, на фона на визити на държавни и военни лидери на високо ниво от миналата година.

Лойд Остин потвърди пристигането си в Пном Пен с публикация в социалната мрежа Х (бивш Туитър).

Служител на министерството на отбраната на САЩ посочва, че във Вашингтон има оптимизъм, че камбоджанският премиер Хун Мане, който е учил в Уест Пойнт, ще бъде по-съгласен с политиката на Вашингтон от своя предшественик, баща му Хун Сен.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Свързани новини