4 Юни, 2024 09:47 848 10

Лойд Остин пристигна на кратка визита в Камбоджа

  • лойд остин-
  • камбоджа-
  • визита

Решението на Камбоджа да позволи на Китай да развие военноморската база Ream, разположена на ключов воден път на брега на Тайландския залив в провинция Сиануквил, кара Вашингтон да се тревожи, че ще даде на Пекин нов аванпост близо до оспорваното Южнокитайско море

Лойд Остин пристигна на кратка визита в Камбоджа - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристигна на кратка визита в Камбоджа, целяща да ревизира някои от "успехите", които Китай постигна в страната на фона на нарастващата загриженост относно присъствието на Пекин в ключова камбоджанска военноморска база. Това предаде агенция Ройтерс и News.bg

Решението на Камбоджа да позволи на Китай да развие военноморската база Ream, разположена на ключов воден път на брега на Тайландския залив в провинция Сиануквил, кара Вашингтон да се тревожи, че ще даде на Пекин нов аванпост близо до оспорваното Южнокитайско море.

Преди да започне модернизацията, финансирана от Китай през юни 2022 г., Ream беше мястото на съвместно военноморско обучение и учения между Съединените щати и Камбоджа. Камбоджа разруши съоръжението, построено от САЩ през октомври 2020 г.

Китай засилва своето "желязно" приятелство със страната от Югоизточна Азия, на фона на визити на държавни и военни лидери на високо ниво от миналата година.

Лойд Остин потвърди пристигането си в Пном Пен с публикация в социалната мрежа Х (бивш Туитър).

Служител на министерството на отбраната на САЩ посочва, че във Вашингтон има оптимизъм, че камбоджанският премиер Хун Мане, който е учил в Уест Пойнт, ще бъде по-съгласен с политиката на Вашингтон от своя предшественик, баща му Хун Сен.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Една от разбомбените в

    12 0 Отговор
    миналото от САЩ държави.
    Но тия с малките чишки не забравят лесно.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Отишъл да ревизира

    9 0 Отговор
    Ревизирай дълбоката държава, къде си хукнал да ревизираш някой и нещо в друга суверенна държава. Да не ти е бащиния. Отишъл си за заплашваш или да подкупваш. Но твърде късно,след вятъра на промяната. А той продължава да духа срещу вас. След като са разрешили базата ви къде си тръгнал не ти ли е ясно.
  • 5 Отишъл да ревизира

    8 0 Отговор
    Ревизирай дълбоката държава, къде си хукнал да ревизираш някой и нещо в друга суверенна държава. Да не ти е бащиния. Отишъл си за заплашваш или да подкупваш. Но твърде късно,след вятъра на промяната. А той продължава да духа срещу вас. След като са разрушили базата ви през 2020 още, къде си тръгнал не ти ли е ясно.
  • 6 Бог високо,

    6 0 Отговор
    САЩ далеко...,а Китай е близо.
  • 7 Хохо Бохо

    8 0 Отговор
    И чий го дири в Кампучия тоя атап? Нов Виетнам ли ще спретнат?

    Коментиран от #10

  • 8 Камбожанеца

    7 0 Отговор
    Много беличък на фона на Лоид Остин. Направо не е истина. Кой , кой е. Просто прекрасно липсват банани в касеролка.
  • 9 Оператор на права лопата

    6 0 Отговор
    Едно време негросите бяха приравнени с циганите, обяснимо защо (агресивни, мързеливи и склонни към посегателства към чуждия живот и собственост). Сега ни управляват.
  • 10 Оператор на права лопата

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хохо Бохо":

    Ако не слушат какво им се нарежда от посолството... да, ще им спретнат, каквото е записано в дебелите книги, които се търкалят в Белия дом. Нашият щат изпълнява послушно без да задава въпроси, и съответно си нямаме такива проблеми.