Отидете към основна версия

1 204 30

Малайзия иска да стане член на групата БРИКС

  • малайзия-
  • брикс-
  • присъедини

Новината идва точно когато Малайзия и Китай празнуват половин век дипломатически връзки, подчертани от посещението на китайския премиер Ли Цян в Малайзия

Снимкa: Shutterstock

Малайзия иска да стане член на групата БРИКС. Премиерът Ануар Ибрахим в изявление, предадено от Ройтерс, сподели, че страната се подготвя да започне официалния процес на кандидатстване и се очаква одобрение от правителството на Южна Африка, предава News.bg.

Новината идва точно когато Малайзия и Китай празнуват половин век дипломатически връзки, подчертани от посещението на китайския премиер Ли Цян в Малайзия.

БРИКС, група на развиващите се икономики, която първоначално включваше Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, е в челните редици на промяната на глобалния икономически пейзаж, традиционно доминиран от западните сили.

Със смела стъпка миналата година БРИКС приветства нови членове - Иран, Етиопия, Египет, Аржентина и Обединените арабски емирства, отбелязвайки значително разширяване.

В момента над 40 страни са изразили интерес да се присъединят към икономическия съюз, което илюстрира нарастващото влияние на групата и потенциала за по-балансиран глобален икономически ред.

За Малайзия присъединяването към БРИКС не означава само икономически ползи. Това е стратегическо привеждане в съответствие със страни, които променят световната търговия и политика.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 32 гласа.

Свързани новини