Отидете към основна версия

7 013 132

Посланието на Кремъл е ясно – подкрепата за Украйна ще бъде гибелта на Европа

  • euvsdisinfo-
  • русия-
  • ес-
  • украйна-
  • война-
  • путин-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • руска пропаганда-
  • руски терористи-
  • европа-
  • гибел-
  • урсула фон дер лaйен-
  • кая калас-
  • русофобия

И все пак Европа непоколебимо подкрепя Украйна и тази подкрепа няма да бъде осуетена от лъжите и манипулациите на Кремъл

Снимка: EUvsDisinfo

EUvsDisinfo: Кал по новите лидери на ЕС (оригинално заглавие: Tainting the new dawn)

Няколко важни развития в европейския политически пейзаж белязаха изминалата седмица. Европейският съвет номинира ново политическо ръководство на ЕС за следващите пет години, а във Франция се проведе оспорван първи тур на предсрочните парламентарни избори. Дезинформационната мрежа на Кремъл отдели подобаващо място и на двете събития. Медийните рупори с готовност и на пълни обороти обсипаха с кал бъдещото политическо ръководство на ЕС, разпространиха каква ли не дезинформация и съживиха стари конспиративни теории.

Страшилища начело на ЕС

На 27 юни лидерите на държавите членки се събраха на ниво Европейски съвет и постигнаха съгласие за номинациите за най-високите длъжности в ЕС. В очакване на гласуване на назначенията в Европейския парламент, държавите членки се споразумяха, че най-високите постове трябва да отидат при Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на Европейската комисия, при естонския министър-председател Кая Калас като върховен представител за външните работи и политиката на сигурността и при бившия министър-председател на Португалия Антонио Коща като председател на Европейския съвет.

В продължение на различните тактики за очерняне на европейските избори, сега разпространителите на кремълска дезинформация изстреляха нов залп от лъжи и дезинформация за подкопаване на европейската демокрация като цяло. Първо те обвиниха ЕС в умишлено разваляне на отношенията с Русия и нарекоха решенията на ЕС „късогледи“. Този наратив удобно пренебрегва реалността, че сигурността на Европа беше поставена в смут, когато именно Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г. Кремъл обаче етикетира ЕС като агресор и твърди, че ЕС се управлява от „русофоби“. Руските медии също така обвиняват ръководството на ЕС, че е част от „глобалните елити“, че не представлява волята на европейските народи и че е абсолютно неспособно да управлява.

Става лично

Още преди номинирането на Кая Калас за бъдещ първи дипломат на ЕС, видни прокремълски гласове публично заклеймиха „естонизацията“ на ЕС и подеха зловредното и манипулативно послание, че назначаването на Кая Калас ще доведе до Трета световна война. Ядрото му е да се обвини премиерът Калас в „русофобия“. Наративът за „русофобията“ не е нов за Кремъл. Обикновено към него се пришива всеки, който се осмелява да критикува Русия. Така че съвсем естествено Кремъл побърза да изиграе „русофобската“ карта и да атакува Калас, която е отявлен критик на Русия.

„Русофобия“ по Шрьодингер

Както котката в прочутия мисловен експеримент на Шрьодингер, руската дезинформация изглежда също е сякаш заключена в квантова суперпозиция със съжителстващи паралелно няколко състояния на съществуване. Атаките, в които се твърди, че г-жа Калас е „русофобка“, са показателен пример за тактиката на Кремъл да наводнява информационното пространство с противоречиви наративи. Докато някои прокремълски канали прокарват историята за разпространяваща се „русофобия“ по целия ЕС, то други твърдят, че Калас всъщност е руски агент и нейните критики към Русия са просто двоен блъф. Накратко казано, според изкривения мироглед на Кремъл, Калас може да бъде както омразен „русофоб“, така и полезен руски агент под прикритие. Не се заблуждавайте – това е просто още един опит на Москва да опетни политическото ръководство на ЕС.

Поредни избори под прицела на Кремъл

Свикването на предсрочни парламентарни избори във Франция дойде донякъде изненадващо и пропагандистите на руското ръководство се възползваха от ситуацията, впрягайки целия си дезинформационен арсенал. Общият тон на отразяването в руските медии на изборите във Франция бе гибел и мрак. Не за Русия, разбира се, а за Франция и бъдещето на ЕС. Някои издания подеха наратива, че незадоволителното представяне на изборите на партията на президента Макрон се дължи на пламенната му подкрепа за Украйна и че френският народ уж вече не иска да подкрепя тази страна. Тези послания често се съчетават с подклаждане на страхове от изпращане на френски войски в Украйна. Лъжата, че френски или натовски войски се бият и умират в Украйна, беше подробно развенчана.

Кремъл и медиите от неговата орбита се опитаха да представят президента Макрон и партията му като войнолюбци и противопоставиха това на твърдението, че хората искат мир чрез нормализиране на отношенията с Русия. Любопитно е, че някои прокремълски медии също твърдят, че с разпускането на френския парламент президентът Макрон по някакъв начин е предал Украйна. Други раздухват усещането за политическо разделение във Франция и прокарват посланието, че резултатите от изборите бележат началото на края на управлението на „глобалистко-атлантическите елити“.

Все Украйна

Както винаги, опитите на Кремъл за информационна манипулация имат отчетлив украински привкус. С други думи – всички беди на света уж произлизат от подкрепата за Украйна. Независимо дали се казва, че тази подкрепа води до политически разделения в Европа или че причинява необуздано разпространяваща се „русофобия“, посланието на Кремъл е ясно – подкрепата за Украйна ще бъде гибелта на Европа. И все пак Европа непоколебимо подкрепя Украйна и тази подкрепа няма да бъде осуетена от лъжите и манипулациите на Кремъл. Не се заблуждавайте!

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

- Кремъл отдавна се опитва да проектира собствените си имперски амбиции върху другите, така че последното твърдение, че ЕС е започнал да анексира Украйна и Молдова, не беше изненада. Това е умишлено изопачаване на факта, че ЕС се съгласи да започне преговори за членство с тези две страни. В действителност членството в ЕС е доброволно и желаещите трябва да кандидатстват за членство, като същевременно изпълняват набор от условия, известни като критериите от Копенхаген. В крайна сметка този дезинформационен наратив се стреми да омаловажи собствените незаконни и силови териториални завоевания на Русия в Украйна и по други територии.

- Извикването на призрака на биологичните оръжия е друг стар и изпитан инструмент в активно използвания арсенал на Кремъл от будещи страх конспиративни теории. Този път погледът е насочен към Африка и се твърди, че САЩ местят опитите с биологични оръжия към Африка, защото Русия е осуетила извършването на тези злодеяния в Украйна. Няма доказателства в подкрепа на нито една от тези нелепи истории. Всъщност твърденията за американски военни биолаборатории са част дългогодишна дезинформационна кампания на Кремъл и са многократно развенчавани.

- Руското ръководство вижда въображаеми американски злодеяния навсякъде. Поредният случай е бързо набралата скорост изфабрикувана история, че САЩ стоят зад опита за преврат в Боливия, за да сложат ръка върху литиевите запаси. Задаването на привидно невинния въпрос „кой има полза?“ е класическа манипулационна тактика за овладяване на податливи към конспирациите умове. Няма доказателства за каквото и да било участие на САЩ в неуспешния опит за преврат през 2024 г. в Боливия. Не личи нито литиевите залежи, нито външните отношения на Боливия да са изиграли някаква роля в опита за преврат, а той почти сигурно е резултат от вътрешнополитическата динамика в страната.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България

Поставете оценка:
Оценка 2 от 79 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: