Тема: Украйна

26 Август, 2024 12:50 5 827 143

Проблемът Курск

  • euvsdisinfo-
  • курск-
  • курска област-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • путин-
  • руски терористи-
  • руска пропаганда

Съществува явно противоречие между посланието, че Русия е под екзистенциална заплаха и посланието „не се безпокойте“

Проблемът Курск - 1
Снимка: EUvsDisinfo

EUvsDisinfo: Проблемът Курск (оригинално заглавие: The Kursk problem)

Украйна контролира територия от 1250 кв. километра (към момента на писане на статията) във вътрешността на Русия. Киев иска да защити Украйна от руските атаки, идващи от този регион. На пръв поглед тази логика повтаря огледално по-ранното твърдение на Путин, че Русия искала да създаде „буферна зона“ с опита на Москва да овладее големия украински град Харков и околностите му през май т.г.

Още новини от Украйна

Но има разлика: думите на Путин бяха опит да се прикрие фактът, че Москва просто иска да завладее Украйна и да я приключи като независима държава, а пък украинските власти упражняват правото си на самозащита в съответствие с член 51 от Устава на ООН и защитават страната си от агресивната война на Русия. Украинските удари по военни летища и логистични точки в Русия също представляват отбранително действие въпреки трескавите твърдения на Москва за „украински тероризъм“.

Курск: разнопосочни послания

През последните дни продължихме да наблюдаваме доста разнопосочен, даже противоречив набор от послания в прокремълската мрежа, опитващи се да обяснят какво се случва. В първите дни на инвазията имаше изненада, шок и недоверие. След това машината на Кремъл се задейства в усилие да овладее усещането за паника. По същество, в момента съжителстват следните основни наративи:

- Това е екзистенциална заплаха. Украинското настъпление е ужасяващ план на САЩ, Запада, НАТО и други и е сериозна заплаха за самото съществуване на Руската федерация, което следователно заслужава ядрен отговор съгласно съвременната руска ядрена доктрина и стратегия.

- Грози ни цивилна ядрена катастрофа. В допълнение към логиката на екзистенциалната заплаха, паралелно върви интензивна кампания, според която целта на украинците е да ударят атомната електроцентрала в Курск и да предизвикат цивилна ядрена катастрофа. Провокирането на страхове от катастрофа тип втори Чернобил е класически прийом на Кремъл. Също такъв прийом представляват постоянните и неоснователни обвинения на Москва срещу Украйна, че планира безразсъдни атаки срещу украинската АЕЦ „Запорожие“, която сега е окупирана от руски сили.

- Не се безпокойте. Украинската операция е обречена на провал. Това е хаотичен и отчаян опит да се повдигне ниският дух на „неонацистите“ (това е кремълски жаргон за украински войници). Паралелно върви твърдението, че офанзивата служи за отклоняване на вниманието от политическите проблеми, които Зеленски уж има. Москва продължава да прокарва наратива, че Зеленски не е легитимен президент. Според свързано с това твърдение, Западът вече е изгубил доверие в Зеленски и подготвя смяна на лидерите в Киев. Очевидно това послание има за цел да подкопае обществената подкрепа за военните усилия в Украйна.

Коя публика е адресатът?

Съществува явно противоречие между посланието, че Русия е под екзистенциална заплаха и посланието „не се безпокойте“.

Не се безпокойте. Всичко е под контрол…

Руските големи държавни ТВ-канали изпълняват основно една роля: подпомагат консолидацията на режима на Путин и контрола върху обществото. Те раздухаха внушението „не се безпокойте“ и сега показват идентични снимки на едни и същи изгорени части от украинско оборудване, а така също демонстративно показват малобройни групи пленени украински войници. Това повтаря почти едно към едно подхода „Вижте: врагът губи!“, използван за успокояване на обществените настроения в Русия след унизителното отстъпление на руските сили през пролетта на 2022 г. от района на Киев и по-късно през есента на 2022 г. от южните райони на Херсон, както и от района на източен Харков.

Успоредно с това руските държавни медии популяризират скорошното посещение на Путин в Азербайджан и полагат усилия да създадат усещане за нормалност. Макар и посещението на Путин в Баку да е било планирано преди операцията в Курск, тук сякаш става въпрос за отклоняване на вниманието от изненадващо настъпилата неудобна ситуация.

…Но се мобилизирайте!

В същото време виждаме поток от послания за деня на страшния съд за Русия – за създаване на страх и подтикване към действия от други общности в Русия. Популярният телевизионен, радио и подкаст водещ Владимир Соловьов използва послания за недоволство, редувайки силни критики с хвалебствия по адрес на руските власти. По подобен начин известният режисьор, поддръжник на войната и твърд националист Карен Шахназаров предупреди, че руските власти трябва да изхождат от факта, че е възможно Русия да загуби военния конфликт с Украйна. Това стана в телевизионното предаване „Вечер с Владимир Соловьов“ по главния канал „Россия 1“, в което Шахназаров критикува елитите за липса на вътрешна мобилизация, а военното ръководство – за лошото му представяне в област Курск.

Военните блогъри

Към хора на разпространителите на такива послания се присъединиха военните блогъри – понякога наричани „диванни бойци“ с тяхната често мека, но понякога и силна критика към командирите на средно ниво. Военните блогъри се толерират заради ролята им най-вече като средство за обратна връзка и клапан за освобождаване на напрежението в руска военна система, в която общо взето липсва надеждно и основано на факти отразяване. Само няколко блогъри са били порицани от руските власти, докато умерените членове на политическата опозиция биват очерняни, хвърляни в затвора или вкарвани в трудови лагери.

Объркване

Проблемът с изпращането на смесени послания е, че повечето информационни потоци се пресичат, а съдържанието прескача между държавната телевизия, блогосферата и общностите в социалните мрежи. Трудно е да се поддържат отделни наративи с противоречиви послания: такъв коктейл може в крайна сметка да обърка публиката. Неуспехът да се измисли една последователна история с убедителни наративи разкрива пробойните в кремълската машина за дезинформация и безпокойството, което я обхваща.

Войната на Запада срещу Русия

Настъплението в Курск увеличи интензитета на станалия класика кремълски наратив, че Западът е започнал война срещу Русия. Вече виждаме непрестанни твърдения и гневни обвинения, че Западът е реалният подбудител и идеолог на операцията в Курск. Руските държавни и приближени до Кремъл медии не изпускат възможност да насаждат схващането, че зад нападението стоят или западни планове, или оръжия, боеприпаси и оборудване. Наред с това Москва полага постоянни усилия да подкопае подкрепата сред западните общества и правителства на оръжейните доставки за Киев. Това е придружено от реториката на Москва, която изключва всякакви преговори с Киев след настъплението в Курск – всъщност не че Кремъл някога е бил реален застъпник за мир.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    84 41 Отговор
    Господин Путин е Нашият Спасител!

    Коментиран от #38, #124, #142

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Механик

    124 21 Отговор
    Видях кой е под статията и дори не я прочетох, защото знам какво ще пише вътре.
    Рзбира се, че ще ни убеждават как Русия е вече загубила и как 1200 кв. км са нещо огоромно.
    В същност това е квадрат със трана само 34 км. Колкото едно село.
    Друг е въпроса дали укрите верно държат тоя квадрат и как ще излязат от него.

    Коментиран от #14, #18, #31, #57, #72, #74, #125

  • 4 Бонев

    89 9 Отговор
    Честно казано не можах да стигна до края на материала. Много от коментиращите биха се справили по добре.

    Коментиран от #130

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пич

    95 10 Отговор
    Проблемът Курск е , че украинците отнесоха първите три букви на проблема !!!

    Коментиран от #131

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Последните дни

    85 6 Отговор
    не давате подробна информация за страшното настъпление в Курск. Като че ли нещата там са се обърнали и не искате да признаете кой настъпва и кой кого бие. На мен ми е все едно кой кого бие но държа да имам реалистична и вярна информация.

    Коментиран от #9, #16

  • 9 Крайният резултат

    64 5 Отговор

    До коментар #8 от "Последните дни":

    е ясен и затова мълчат.

    Коментиран от #22

  • 10 Механик

    23 4 Отговор
    Помооощ! Имам руснак в ухото и украинец в тила. Неееее!

    Коментиран от #133

  • 11 Всичко което укрите и Запада

    48 8 Отговор
    правят е в съответствие с чл.51 на ООН.
    Всичко, което РУсия прави не е, нищо че може да е едно и също.
    ТръгНал тоя d-ръвник да ни обяснява живота.

    Коментиран от #75

  • 12 хъ хъ

    47 5 Отговор
    Леле колко много глупости...🤣
  • 13 МирО

    59 9 Отговор
    Ха ха ха бандерите държели 1200 кв.км (нали осъзнавате че това е каре от 50км на 20 км - горе долу голямо землище на БГ село). Смешници - Рашаните нарочно ги търпят за отстрел от гюме. А ония наливат ли наливат "мръвка" в месомелачката.
  • 14 Задържат се ама не в квадрата

    39 8 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    а под него.
  • 15 К.О.Т.арАК 🐱

    19 49 Отговор
    почнах да ги съжалявам вече рашаните-бият ги като тъпани , взривяват им инфраструктура , техника , потопиха им флота...взеха им територии...с блокадата на Черно море кво стана? помните ли?

    Коментиран от #37

  • 16 Аз чакам резултата т проведения

    36 5 Отговор

    До коментар #8 от "Последните дни":

    референдум за присъединяване към Украйна.
    Ама нищо засега, сигурно преброителите са дали фира.
  • 17 Анонимен

    21 4 Отговор
    Ние сме специалисти в наливането на масло в огъня.Най добри сме в това.Да го гледаме как гори далеч от родната стряха.
  • 18 Ночко

    18 41 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Контролират го този квадрат благодарение на нашия ВПК който бълва оръжие с което Братския Украински народ и армия трепат безаналогови орки всеки ден....на две минути по един!!

    Коментиран от #63, #93

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Васко Жабата

    27 2 Отговор
    Проблемът с недофинансирането на психиатричната помощ в бг и допускането на нестабилни и потенциално опасни пациенти до интернет, да публикуват по сайтовете.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Последните дни

    9 22 Отговор

    До коментар #9 от "Крайният резултат":

    съм като ранена в сърцето пантера. Може би искате да я сломите моята вяра в дните честити? Моята вяра в Кадиров козаря? Моята вяра, че утре ще бъде животът ми руски и повече блуден? Не, неуместно! Ресто не струва. Не ме бомбардирай. Аз се преструвам.

    Коментиран от #26, #76

  • 23 ХА ХА ХА

    41 5 Отговор
    ПОМАК ЗДРАСТИ ! АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ! УКРОФАШИСТИТЕ ДА ВДИГАТ БЯЛОТО ПОБЕДОНОСНО ЗНАМЕ И НАРКОМАНА НА ПОЧИВКА В СИБИР !

    Коментиран от #134

  • 24 Швейк

    10 30 Отговор
    Проблемът Курск и синдромът Пригожин ще довършат майка Русия.

    Коментиран от #65

  • 25 россиян..

    26 3 Отговор
    Браво на лукашь..струпва мотострелковаци на границата с 402,зеленилото ще требва да направи очень большой разькрачь-2500км.фронтьовая линия.

    Коментиран от #36

  • 26 Швейк

    3 15 Отговор

    До коментар #22 от "Последните дни":

    Браво !
  • 27 хе хе

    7 33 Отговор
    Руската парадна армийка пак яде пердах на руска територия.
  • 28 Град Козлодуй

    8 38 Отговор
    Путин не е Християнин а Сатана
    Путин Предава Всеки за да Оцелее
    Психопат и Сатрап
    Но Края му Наближава
    Победа на Украйна 👌💯👈
  • 29 Механик

    9 32 Отговор
    Защо Путин фалира и унищожава Русия и армията й, удвои границите на Русия с НАТО, защо жертва над 700 хиляди руски войници, няма отговор на тези въпроси. ? В тези негови умишлени действия срещу интересите на Русия, няма и никаква логика, освен ако не е агент на МИ 6 или ЦРУ :)
  • 30 Гориил

    38 8 Отговор
    Никой няма да се върне в Украйна от Курск. Украинските сили са разделени и обкръжени, след това компресирани и вакуумно бомбардирани в пепел. Войските на ФСБ са съставени от много жестоки хора.Никой няма да се върне в Украйна от Курск. Украинските сили са разделени и обкръжени, след това компресирани и вакуумно бомбардирани в пепел. Войските на ФСБ са съставени от много жестоки хора. Те преминават специално обучение за борба с тероризма и саботаж.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Джендърляка е в паника !!!!!!

    33 9 Отговор
    Краварите мучат и ритат , ама нищо не могат да направят !!!!!! Зеления къртик е закрит дълбоко под земята и забрави за изявления , победи над Русия !!!!! Що тъй уж амен да превземат Москва .......ама какво се обърка ?????????

    Коментиран от #135

  • 33 Мишел

    9 33 Отговор
    Колко са смешни рашaaacрaaaните...Наближили село Покровск колкото Казанлък и вече превзели света хахаха...А за Суджа,Крим и Белгород се озъртат като пръднали в каруца

    Коментиран от #78

  • 34 давай Денис

    4 26 Отговор
    И аз повърхностно чета автора ,но се кефя на реакциите на разярените путинофили /копейки.!
    Нажъркват се!
  • 35 В.В.П

    9 25 Отговор
    Да припомня: На 24 февруари 2022 г. Владимир Путин обяви СВО като една от целите е демилитаризация на Украйна и сваляне на нацисткия режим в Киев! Резултата- след 31 месеца войната е вече на руска територия. Президента на Украйна Володимир Зеленски си е все така президент и обявен за най влиятелен мъж и политик на 2023 г. А кума на Путлер Медведчук който бе гласен за заместник на Зеленски и бе депутат в Украинската рада от проруска партия бе затворен в клетка и жужето бе толкова огорчен задето го е подвел че украинците ще посрещнат рашистите с цветя че отказа да го спаси при размяната на пленници. А и другия резултат над 700 хиляди рашняци са при Кобзон а боевете са на рашистка територия. Някой ако преди 31 месеца ми бе казал че Рааассия е толкова жалка ,слаба и безпомощна и ще стане за гавра на цял свят щях да го помисля за луд.

    Коментиран от #61

  • 36 Ночко

    3 19 Отговор

    До коментар #25 от "россиян..":

    Няма страшно,Лукаш го чакат войници от НАТО....да заповяда!
  • 37 Швейк

    5 9 Отговор

    До коментар #15 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    Няма смисъл да ги жалиш, те не жалят никой.
  • 38 Град Козлодуй

    8 13 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Коментар 1 е Последния Софиянец който Винаги пише Първи Понеже е Смазан от Форумците Тук и Прокълнат вече не Пише с Ника си а на Други Форумци за да Гаврят Тях
    Победа за Украйна 👌💯👈

    Коментиран от #59, #80

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Статия е публикувана

    26 1 Отговор
    от "ЕС срещу ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА"! Просто няма нищо общо с борбата срещу дезинформацията! Това е някакъв буламач от опити да се нарече черното бяло! Ама драгият автор да беше попрочел изявленията на мнозина авторитетни политици и специалисти, че тогаз да се опитва да ни пробутва собственото си мнение, а това е точно такова, за истина и обективна информация... Освен всичко друго, знаем какви са политическите и етническите пристрастия на автора и това е достатъчно да включим статията в графата "игнор"...
  • 43 Денисов

    22 1 Отговор
    Да бъдем реалисти. Със 17 098 242 km2 Русия е най-голямата страна по територия в света, като покрива 1/8 от територията на земята. Едва ли нещо ще променят 1250 кв. км.

    Коментиран от #140

  • 44 Гориил

    27 4 Отговор
    Русия е оковала и обездвижила 20 хиляди украински войници, които критично не достигат за отбраната на Донбас. В Курск ще умрат или ще се предадат.Русия няма защо да бърза. Битката при Курск ще завърши в полза на Москва.
  • 45 Ехааааааа

    22 3 Отговор
    Проблемът е запада и стадото в обора !!!!!
    Те направиха Майдана и дадоха шишовете на укронацистите ......сега попарата ще я сърба украинския народ !!!!!!
  • 46 Вълчо от Мечка

    23 0 Отговор
    Кучетата си лаят, СВО си продължава.
  • 47 стоян георгиев

    7 24 Отговор
    Курск е поредната украинска операция с пробив на руския фронт.операцията се разви след излизането в оперативен простор на частите пробили фронта.подобни операции носят дивиденти като територия пленници и големи загуби на врага.факти в поредица от проруски статии се опитва да изкара операцията неуспех въпреки успеха и...хахахаха

    Коментиран от #50, #73, #79

  • 48 ТаУмВзе

    16 5 Отговор
    Нема останали живи окраинци, от тая Уж офанзива де! 2 километра преди Границата със Русия са изяли БУРАН! ХАХАХХАХА

    Коментиран от #92

  • 49 Гориил

    7 20 Отговор
    Статия от факти преди 3 дни -
    Руски войници масово се предават на украинската армия в Курска област





    Армията на Путин беше унижена на собствена територия и вдигна бялото знаме

    Руски войници масово се предават в собствената си държава. Украинската армия, която извърши изненадваща инвазия в Курска област на 6 август, превзе десетки населени места.
    Според украинския военно-политически анализатор Олександър Коваленко само за няколко дни силите на Киев са взели 2500 руски военнопленници и ликвидирали над 17000 на тяхна територия . „Собственият им живот е много по-важен за тях. И взеха правилното решение, предавайки се. Това е огромен брой“, каза Коваленко пред NEXTA.
    А аз танцувам ли тааанцуууувааммм и не моа се запрааа 🤸‍♂️🕺🕺

    Коментиран от #83, #94, #103

  • 50 Гориил

    21 4 Отговор

    До коментар #47 от "стоян георгиев":

    Украйна вече загуби всичко.

    Коментиран от #90, #136

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Хахахаха

    15 1 Отговор
    Кто видя че мангалеско пак е на амбразурата , ми стига да прочета заглавието след кето преминавм веднага на комментарите.

    Коментиран от #132

  • 54 АРЕС Z

    9 2 Отговор
    Дени ку....... Дени ......во,Дени .....р.......
  • 55 Гориил

    7 4 Отговор
    Вие губите втората битка при Курск. И пак със срам и унижение.
  • 56 Стига с политическите еквилибристики

    15 1 Отговор
    Има карти на военните действия.Има и коментари на участващите в тях и от двете страни на конфликта.Информирайте вместо да манипулирате.
  • 57 Само да допълня:

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    И в този квадрат със страна 34 км има 84 села, че и за градове се говори? Сериозно?

    Коментиран от #122

  • 58 Гориил

    20 2 Отговор
    Ако украинските сили окажат съпротива в Курск, заповедта на директора на ФСБ е „Не вземайте пленници“.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 В.В.П.

    14 1 Отговор
    Силите на Окропистан владеят положението е един сокак на Суджа..Никой не ги притеснява .Ще се изядат сами ..Това е видяно вече ..Правено е с някой друг...Хехехе .
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 лиз ач евроатлантик

    18 2 Отговор
    Всяка статия започва с това ,как украйна продължава да настъпва в Курск,в същото време обаче вече две седмици пишите ,че контролира 1200 кв.км,не трябва ли да се увеличават.Май по скоро се крият из горите на тия 1200 кв.км
  • 63 Хахахаха

    18 3 Отговор

    До коментар #18 от "Ночко":

    А
    Бе Ночко за това ли повечето от дванадесет хиляди укронацисти които влязоха в Курска област вече са утилизирани.

    Коментиран от #68

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Хахахаха

    12 1 Отговор

    До коментар #24 от "Швейк":

    А проблемът Швейк се решава само в психдиспансера.
  • 66 Читател

    11 2 Отговор
    1200 кв.километра е на кака Мара вмирисаното хвърчило.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Ночко

    1 10 Отговор

    До коментар #63 от "Хахахаха":

    Това Кокошинков ли ти го каза?Хахаха

    Коментиран от #89

  • 69 Малкият принц

    2 8 Отговор
    Киев за два дня!
    Сент.Екз.
  • 70 Е ба комунисти.И Механици.

    1 9 Отговор
    Изгодно.
  • 71 Факт

    5 0 Отговор
    А какво ли се случва там сега?
  • 72 Мда

    5 11 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Голямо село, колкото четири Софии.

    Коментиран от #106, #107

  • 73 стоене, я по-добре

    12 1 Отговор

    До коментар #47 от "стоян георгиев":

    не се опитвай да се хвърляш в дълбоки води кат не знаеш да плуваш! Ти сам не можеш да оцениш собствените си писания, но има други читатели, които вече са разбрали колко пари чиниш и трябва да ти кажа, че резултатът хич не е в твоя полза! Но ти продължавай по своя си начин, щото все пак имаме нужда от известно разведряване на скучното ежедневие с някоя и друга хумореска, а ти ги измисляш сравнително добре...
  • 74 Монтьор

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    ,,Друг е въпроса дали укрите верно държат тоя квадрат и как ще излязат от него."
    Просто ще си останат завинаги там...!
  • 75 хахаха

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "Всичко което укрите и Запада":

    както казва Милош Земан - агресор за запада е този, който е нападнал някоя страна преди САЩ....
  • 76 Като ранена

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Последните дни":

    в сърцето пантера ,, роса ,, ли.
    Не съм чувал за такава в джунглата.
  • 77 Пешо

    14 2 Отговор
    А ф16 чии самолети са? Леопард чии танкове са? На НАТО. Мерси за долнопробната пропаганда
  • 78 Покровск ...

    13 1 Отговор

    До коментар #33 от "Мишел":

    ...с истинско име Красноармейск , загубите ли вече стратегическо значение ?
    Кажи, че да знаем ...тя и Авдеевка загуби такова значение точна 10 дни преди да падне ...и Соледар също.
  • 79 Хахахаха!

    9 0 Отговор

    До коментар #47 от "стоян георгиев":

    Полуграмотен човек да ти раздава акъл...?!
    Първо- не може правилно да си изпише дори и името си(с малки букви...)...!
    Второ-започва ново изречение,пак с малки букви...!
    Трето- за запетайки пък-изобщо не е чувал...!

    Коментиран от #85

  • 80 Доктор Стамат .... наричат ме магарето !

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Град Козлодуй":

    Защото много лекувам всякакви болежки , сърбежки и всичко останало...... Ела ще ти направя няколко сеанса и ще станеш като нов !!!!! Сам ще ме похвалиш после тук и на ИВЕЛИНЧЕТО !!!!!!!
  • 81 Артилерист

    6 0 Отговор
    Самото име на автора поражда недоверие в обективността на матрияла...
  • 82 Циник

    12 0 Отговор
    Не съм сигурен, че Русия искаше да завладее Украйна и да я привърши като независима държава. След Курск, сигурно вече иска... С независима Украйна, член на някакви организации, е свършено. В най-добрият случай ще останат като някаква демилитаризирана буферна зона между НАТО и свободния свят. Нещо като кльона между Северна и Южна Корея ама с по-малко кимчи и повече руси жени.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Къде е простатаМАРА да напише

    14 0 Отговор
    Геройчнита укронацистка войска отстъпва отново стратегически и оставя покровск , защото няма стратегическо значение за тях !!!!!!
  • 85 стоян георгиев

    0 9 Отговор

    До коментар #79 от "Хахахаха!":

    Дреме ми ..а за запетайките мише.не съм седнал да пиша заради тях ама ти това гледай дали има запетаики...хахахаха

    Коментиран от #121

  • 86 Всъшност

    0 12 Отговор
    Руската пропаганда и Дезинформация са само за оглупелите и пияни руснаци и малкото путинофили по света, които са и утайката на обществото в повечето случаи. А Русия бавно и много сигурно потъва за щастие.
  • 87 Правоверен Евроатлантик

    17 2 Отговор
    Проблемът Курск ли стана? Нали беше голямата победа? А сега правоверните влязоха в обяснителен режим, щото сами не знаят чий го дирят в Курск и как да прикриват катастрофалните украински загуби там и на другите части от фронта.
    Русия допусна грешка, защото не очакваше дори Украйна да се реши на подобна глупост, което е поредното доказателство колко са опасни глупаците и как не бива да се подценяват, защото действията им не подлежат на логика и предсказуемост, както и че постъпките им често са най-вече в тяхна собствена вреда, но това не пречи да навредят и на другите.
    Това и виждаме в момента. ВСУ ядат бой, та пушек се вдига, но явно са мазохисти и се натиска за още и си го получават.

    Коментиран от #91

  • 88 ДА СЕ.Р.А

    3 13 Отговор
    НА ВСИЧКИ КОПЕЙКИ!

    Коментиран от #95

  • 89 Абе

    5 1 Отговор

    До коментар #68 от "Ночко":

    Не бе ти ми го каза забрави ли.
  • 90 стоян георгиев

    3 10 Отговор

    До коментар #50 от "Гориил":

    Украйна нищо не е загубила ,но за теб всичко е загубено.ти си глупав и това няма лечение.казвам го не да те обидя а като констатация на писаното от теб.
  • 91 С Киев за три дня

    3 13 Отговор

    До коментар #87 от "Правоверен Евроатлантик":

    КОГА??Кой ВЕК?

    Коментиран от #98, #113

  • 92 😂😂😂😂😂😂😂

    0 8 Отговор

    До коментар #48 от "ТаУмВзе":

    Какви е БУРАН БЕ КАаааапуут?

    Коментиран от #126, #127

  • 93 Разбийш ли

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ночко":

    По 2500 укропи на ден отиват на 2 м. 57000 за юни, 65000 за юли...
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Платените козяци що тъй фашти....те

    10 0 Отговор

    До коментар #88 от "ДА СЕ.Р.А":

    Като пукнат балон 🎈🎈🎈🎈🎈🎈??????

    Коментиран от #97

  • 96 Отнема време другари

    1 11 Отговор
    Токсичното руско джудже много бавно пипа..сигурно стяга голям катун за Курск
    Или пък чака да реновират съветския скраб че е дефицит напоследък
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Със ЗАГНИЛИЯ запад ще свършат

    11 1 Отговор

    До коментар #91 от "С Киев за три дня":

    За четири години и ще се озъбиш много яко !!!!!
  • 99 Той е от генералния щаб тоя

    1 10 Отговор

    До коментар #94 от "Верно ли":

    Той тоя още си мисли че руската армия е велика сила някаква..обаче не гледа достатъчно телевизия явно
  • 100 Тома

    13 2 Отговор
    Щом прочетох кой е автора спрях да чета

    Коментиран от #129

  • 101 Софиянец

    13 0 Отговор
    Поредния пропаганден пасквил основаващ се на заключения и анализи на некой си, доказателства и факти няма! Типична статия за евроатлантически празноглавци 😂

    Коментиран от #105

  • 102 111

    14 0 Отговор
    10 000 бойци на всу врязоха та 6.09 в Курска област. 5 500 вечу са мъртни. Русия прекъсна почти изцяло каналите за доставка на нови войници, хпана, оръжие, оборудване. Донецкия фронт се пропука и Русия напредва по целия източен фронт. Денис, взуми се в ръце! :)
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 стоян георгиев

    17 0 Отговор
    Значи в сайтчето няма място за събитията от сутринта, в които Русия попиля цяла 404, но имате време и място за тая боза, хахахах
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Циник

    11 0 Отговор

    До коментар #72 от "Мда":

    Ами ако отидеш в наистина голям град, ще разбереш, че София наистина е голямо село. И, най-важното, твоите хора не са превзели град с такава територия, а няколко села, другото е пущинак без никаква стратегическа стойност.
  • 107 Бъдеще

    13 0 Отговор

    До коментар #72 от "Мда":

    А знаеш ли колко са 17 100 000 km²? Това е територията на Руската федерация. И това са 0.00007017543% от територията, която са превзели украинците... Лесно влязоха, но да видим как и дали въобще ще излезнат...

    Коментиран от #112

  • 108 НАБЛЮДАТЕЛ

    2 7 Отговор
    Спокойно. От 100 години лаят и се пъчат и пак са на опашката на икономическото развитие. Гладен и обезверен народ, слугинарска интелегенция и партийни тарикати. Какви постижения чакате от тия? Даже и при хвърлени много пари. Е, по комунистически тертип 70% ще бъдат откраднати. С остатъка ще конкурираме Запада. Ама да внимаваме да не си сравняваме хладилниците с ония отсреща

    Коментиран от #111

  • 109 !!!?

    16 1 Отговор
    Какво значи "превзели са"? Просто присъстват и умират там, за какъв контрол може да говорят тоя натовски клоуни, хахаха
    Утре ще пресека македонската граница и ще се настаня в някоя горичка, чакам заглавия от сорта "Българин превзе източна македония!" 😂😂😂😂

    Коментиран от #138

  • 110 Антон

    16 1 Отговор
    Лъжливите статии от колективния запад дори не ги чета. Добре че има ги има каналите в приложението на арестува ния, та да знам обективно какво се случва:
    Курск е провал за укрия! Отчаян ход, малко пушилка, за да се вдигне пропагандата. Там нещата вървят на привуршване за укрия. Трябваше да има ход, с който да се оправдаят млрд. евро на ес данъкоплатеца, зщаото въпросите за провала на укрия стават все по-шумни. Отделно планиращите от нато , са очаквали Русия да изтегли войска от укрия за да защити Курск:.Нищо поодбно не се случи, настъплението на територията на бивша украйна продължи. В резулат укрите загубиха въоръжение и ценен човешки ресурс. Днес сутринта Русия е провела масирана атака с ракети. В резулат ток пак няча в почти цяла украйна, разрушени са съоръжения от критична инфраструктура. В киев и вода няма, ударен бил някакъв язовир.е те се радвам на 1000 лв.км. , които вече биват прочиствани от спецназовци. зеления от сутринта квичи за нови оръжия и намеква за
    натовски войници , които да помагат. Отделно Русия заяви, че с атаката по Курск всякакви мирни преговори стават мираж, а целите на СВО са променени - пълна ликвидация на бивша укрия. А кризата в ес и щатите задълбава, паричките намаляват. Мислех че ние сме глупав народ, ама укрите засега водят. Надявам се да не ги изпреварваме.

    Коментиран от #116

  • 111 Българин

    9 0 Отговор

    До коментар #108 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    України не съществува от 100 години, едва на 33 е и изглежда на толкова ще си остане, хахах
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Повредена Латерна

    9 1 Отговор

    До коментар #91 от "С Киев за три дня":

    Успокояваш ли се като повтаряш в захлас едно и също отново и отново?
  • 114 Смешник

    9 0 Отговор
    Отново някаква статия написана от някой пишман проевроатлантически аналитик бъркаш желаното с действителността
  • 115 Maнчо

    7 0 Отговор
    Ква тъпа и безмислена статийка.
  • 116 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #110 от "Антон":

    Това поредното ти име ли е? Сега си антон...хахах та я разкажи как са прочистили спецназовците курска област.не е първи април ама ...
  • 117 Класика

    3 0 Отговор
    Ха ха ха
    Да приличам на боядисано врабче....
  • 118 НАБЛЮДАТЕЛ

    1 6 Отговор
    Телешки възторг струи от комунодришльовците. Мислят че си заработват рублите. Заработват, ама рубли. Не вървят и на махленската им бакалия
  • 119 Класика

    4 0 Отговор
    Да не съм ви заприличал на боядисано врабче
  • 120 Бъдеще

    10 0 Отговор

    До коментар #112 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Не знам защо въобще ти отговарям, ама...

    Да виждаш някъде да съм написал обидни думи за някого? Написах само факти, които могат да бъдат проверени от всеки! Трудно се прикрива злобата и пошлостта в твоя пост, но съм свикнал вие, либералните демократи да сте такива еднодневки. А сте еднодневки, защото като приключи този конфликт, ще пишете под нови никове, и ще се кланяте на нови господари. Просто сте такива хора, цяяяял живот наведени...
  • 121 Ти остави ,,запетайките"...!

    6 0 Отговор

    До коментар #85 от "стоян георгиев":

    Ама всеки първолак поне може да изпише правилно името си...!
    А ти и това не можеш...!
    Май не си и ходил на ОчилищИ...😝😂🤣!
    Хахаха...
  • 122 😂😂😂😂

    6 2 Отговор

    До коментар #57 от "Само да допълня:":

    Какви градове, 1 град и те почват да си го връщат,ай 😂😂😂😂голяма мъка на украинците я да видим Факти кога ще побликуват за Ф16😂😂😂

    Коментиран от #137

  • 123 Дедо ви...

    6 1 Отговор
    Проблема е че няма проблем. До 16 този месец укрите трябваше да превземат Курската АЕЦ и да диктуват условия. Да ама дори не стигнаха до нея. Плана се провали. Елитния резерв на ВСУ от най подготвени и окомплектовани бригади бе предислоциран в Сумска област където бе разбит от удари на ВВС на Русия. Така, че наступа безславно приключи и вече никой нищо не пише за него ако ви прави впечатление и тук?!?!? На запад са наясно с положението и спряха помощите и изпращане на оръжие

    Коментиран от #128

  • 124 АУУУУУ

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    А СЪЩО ПУТИН Е ЗАЩИТНИК НА ХРИСТИЯНСТВОТО 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 125 Старшинка

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Няма никакво значение дали си прочел статията до края или не!Нямаш капацитета да я анализираш и осмислиш Относно квадрата ,който ти казваш,че е не значителен,Путин беше втрещен 6 дни,ни вопъл ни стон.Веднъж влезли там ,украинците нямат никакво намерение да излизат,дори и полицията е украинска,хората ги посрещнаха без съпротива и с радост.А да видим магучая и непобедимая как ще ги изгони?................ако я има де.................
  • 126 А бе

    2 0 Отговор

    До коментар #92 от "😂😂😂😂😂😂😂":

    И той не знае,така са му казали да пише.
  • 127 А бре

    2 0 Отговор

    До коментар #92 от "😂😂😂😂😂😂😂":

    Предишния,който пишеше под това име,поне имаше нещо горе,а този-НИЩО!

    Коментиран от #139

  • 128 Ехаааа

    1 1 Отговор

    До коментар #123 от "Дедо ви...":

    И защо бе дедко лъжеш,това ли само вече можеш?Преди само съскаше злобно,но май и това вече секна при тебе??!
  • 129 Знаем,знаем

    1 1 Отговор

    До коментар #100 от "Тома":

    Като нямаш нужното горе,спираш да четеш.
  • 130 Така е

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бонев":

    Като нямаш достатъчно горе,никога не можеше да стигнеш до края.
  • 131 Любопитен

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    Кажи ни как и кога, или ще блещиш само общи приказки,които ще се харесат на тези дето ти плащат???!
  • 132 Ихууууууу ганчо

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Хахахаха":

    Че ти от къде знаеш какво е коментар,подобно нещо от тебе до сега не сме видели?
  • 133 Старшинка

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    Ни единия ще ти навреди,ни другия ще ти помогне.
  • 134 ЩЕ СТНЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "ХА ХА ХА":

    АМА НА КУКОВО ЛЯТО!
  • 135 А бре

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Джендърляка е в паника !!!!!!":

    Само ако знаеш какво е приготвено за блатните ватенки,ти ще замучиш и зариташ!
  • 136 Ехеееее

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "Гориил":

    Нищо не е загубила Украйна,Русия има да дава,ама много,много има да дава! Курск е само едно квадратче със страна 34 км.
  • 137 Голяма мъка

    1 1 Отговор

    До коментар #122 от "😂😂😂😂":

    е при тебе.Един коментар не можеш да направиш.Руснаците нямат армия ,имат само наборници които не искат да умират за болното същество Путин! За къде си тръгнал с тези оремашки лъжи?

    Коментиран от #141

  • 138 Сульо

    1 1 Отговор

    До коментар #109 от "!!!?":

    красний в Курска област и полицията е украинска,защо се правиш че не знаеш?
  • 139 Та не

    0 0 Отговор

    До коментар #127 от "А бре":

    Каза кво е буран, кажи като знаеш
  • 140 Той и СССР беше

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "Денисов":

    22 400 000 кв. км ама бая намаля. Путин хариза още 1 500 000 кв. км. на Китай, ама китайците искат чак до Урал. Якутия, Тува, Бурятия, Дагестан, Ичкерия и други искат автономия. Германия си иска Кьонесберг, Япония Курилите и т.н.
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Наложително е създаването на нов дял

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    в съвременната психиатрия, наречен "Синдром на Путинофилията". Диагностицираните с това психиатрично заболяване трябва да бъдат подлагани на най-тежката форма на лечение с химикали и електроимпулси, както и да се водят на учет в съответния по местожителство диспансер.
  • 143 Госта..

    0 0 Отговор
    Джанбаза се показа -Марчето да си почине малко РОТАЦИЯ модерна дума .Статията няма нужда да се чете.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания