Тема: Украйна

14 Септември, 2024 08:01 3 295 139

Лавров усърдно чупи рекорди в производството на дезинформация, Русия се представя като „жертва на западната агресия“

  • euvsdisinfo-
  • сергей лавров-
  • русия-
  • сащ-
  • оон-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • руска пропаганда-
  • руски терористи-
  • дезинформация-
  • лавров

Лавров не се посвени да обрисува една изкривена представа за Запада, като същевременно си затвори очите пред кървавото колониално минало на самата Русия

Лавров усърдно чупи рекорди в производството на дезинформация, Русия се представя като „жертва на западната агресия“ - 1
Снимка: EUvsDisinfo

EUvsDisinfo: Откровени лъжи без угризения (оригинално заглавие: Tell me it’s raining)

Кремъл често се нуждае от спец в изискан костюм, който да лъже без да му мигне окото: влизаме в руското външно министерство и ето го – Сергей Лавров. Като част от подготовката си за 79-ото Общо събрание на ООН, руското Външно министерство и в частност Лавров усърдно чупят рекорди в производството на дезинформация.

Още новини от Украйна

Президентските избори в САЩ през ноември наближават и машината за дезинформация на Кремъл се активизира: привидно безразлична, но това безразличие е зле прикрито. Наскоро правителството на САЩ предприе координирани действия, с които разкри и осуети кампания за чуждестранно влияние, зад която стои Кремъл. Сериозността на тази заплаха бе изрично подчертана.

Лъжец в изискан костюм

Залп от дезинформация се отприщи в скорошното интервю на Лавров, в което той представя Русия като „благороден защитник“ срещу западната хегемония. Лавров не се посвени да обрисува една изкривена представа за Запада и да провокира антиколониалните настроения, като същевременно си затвори очите пред кървавото колониално минало на самата Русия.

Той освен това настоява, че Русия създава „потенциал, който ще помогне на държавите да станат независими от еднополюсния свят“. Тази декларация звучи странно предвид опитите на Русия да унищожи независимостта и суверенитета на съседна държава. Класическо проявление на двуличието на Кремъл е да се игнорират непрестанните имперски набези на Русия в Украйна и колониалната експлоатация на собствената ѝ територия, и същевременно да се проливат фалшиви сълзи за уж еднополюсния Запад.

Лавров интерпретира руската война срещу Украйна по очевидно сгрешен начин, което е особено отблъскващо. Той настоява, че Западът „води война в Украйна чрез ръцете на ЕС, и то срещу интересите на Европа“, привидно забравяйки, че това, което започна войната, е именно непровокираното пълномащабно нахлуване на Русия в Украйна. Лавров направи опит да оправдае тази агресия като се позова на превратно тълкуване на Устава на ООН.

Лавров се опита и да позиционира Русия като защитник на традиционните ценности срещу – по думите му – „нетрадиционните ценности“ на Запада с намек за моралното превъзходство на Русия, което е в рязък контраст с действията ѝ на световната сцена. В цялото интервю Лавров последователно представя Русия като „жертва на западната агресия“ и същевременно оправдава агресивните действия на самата Русия като отхвърля всяка критика.

Подходът на Москва – размиване, изопачаване и заблуждаване

Руското Министерство на външните работи разпространява в социалните медии подбрани фрагменти от интервютата на Лавров – внимателно организиран ход да се повлияе на наратива преди 79-то Общо събрание на ООН. Като наводнява информационното пространство с тези внимателно подбрани откъси, Русия цели да повлияе и да промени възприятията на участниците в Общото събрание на ООН, както и на по-широката международна общност.

Тази тактика служи за няколко цели: да легитимира действията на Русия на световната сцена, да посее съмнения относно намеренията на Запада и да създаде дезинформационна димна завеса за прикриване на войната срещу Украйна. Времето не е избрано случайно. Докато световните лидери се събират за дискусия по належащите глобални проблеми, Русия и прокремълският пропаганден апарат работят на пълни обороти да контролират обществения разговор, да отклонят критиките и да се представят като трагично неразбран защитник на традиционните ценности и националния суверенитет – все едно вълк, преоблечен като овца.

Поредна намеса в избори зад граница

Прокремълските медии силно се фиксират върху кандидатите за президент на САЩ и позициите им по отношение на Украйна. Паралелно с това Русия работи за подкопаване на доверието в изборния процес в САЩ – нарича го деградирал, хаотичен, разделен и на ръба на гражданската война.

Срещу кандидата на Демократическата партия Камала Харис продължава да се излива порой от очернящи наративи, които варират от безпочвени конспиративни теории до откровено абсурдни твърдения. Прокремълските медии я нарекоха как ли не – от „кандидат на Сорос“ до „марионетка на дълбоката държава“ и дори я обвиниха в участие в трафик на деца. Всички познати клевети и съмнителни връзки, взети директно от кремълския наръчник с мръсните номера.

Според мониторинга на EUvsDisinfo, отразяването на кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп в медийната мрежа на Кремъл е чувствително по-безкритично, даже някои медии промотират негови изявления, възхваляващи Путин и критикуващи политиката на Байдън към Украйна. Прокремълските коментатори са обсебени от обещанието на Тръмп бързо да сложи край на войната в Украйна, макар и руските официални лица да изразяват скептицизъм.

Кремълският механизъм за намеса в избори в чужбина изглежда почти непроменен от изборите за Европейски парламент. Продължаващата съгласувана кампания за дезинформация обслужва по-широката стратегия на Кремъл: да посее раздори, да опетни западните лидери, да отслаби западните съюзи и подкрепата за Украйна и да повлияе върху изхода от ключови избори в страните-противниците на Кремъл, при това на техен терен.

В друг пример от изминалите дни за откровена зловредна пропаганда, РИА, един от санкционираните от ЕС пропагандни рупори на Кремъл, наскоро пусна откровено опасната дезинформация, че САЩ са наредили „неограничена война срещу всеки руски гражданин“. Според наратива, „колективният Запад“ иска „колкото е възможно повече руснаци да умрат“, а „чужбина е осъдила всеки руснак на смърт“. Подобна подстрекателска реторика е крещящ опит да се мобилизират повече руски граждани в несправедливата война срещу Украйна под фалшивия претекст за защита от въображаема западна агресия. В действителност няма доказателства за решение на САЩ за „неограничена война срещу всички руснаци“. Разпространявайки подобна дезинформация, прокремълските медии играят опасна игра и подклаждат милитаристични настроения сред руските граждани – неконтролируем пожар, който в крайна сметка може да подпали собствената им черга.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 93 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПУТИН

    52 93 Отговор
    Пълен ми е памперса, копейки. Нищо не мога да отговоря на запада. Може да се скъса.
    Много съм кафяв, ако се скъса памперса, с Москва е свършено.
    Децата ни са на запад, мощно пълнят тоалетните, как да им се противопоставим, копейки???

    Коментиран от #2, #7, #60, #96, #124

  • 2 Лавров свития

    38 46 Отговор

    До коментар #1 от "ПУТИН":

    Ще мълчим и ще казваме, че вали дъжд
  • 3 мара

    78 17 Отговор
    с панталоните пак е на линия.

    Коментиран от #79

  • 4 Кога

    111 29 Отговор
    Ще има и в България закон за Чуждите агенти та АФТОРА да го затворят ,където му е мястото?

    Коментиран от #63, #134

  • 5 Сорос Илюмената

    17 54 Отговор
    Прокремълските медии нарекоха Камала как ли не – от „кандидат на Сорос“..

    БЕЗ АНТИ-СЕМИТИЗЪМ, ГОИ...

    Коментиран от #71

  • 6 Петър

    105 26 Отговор
    Не е много коректно, български медии да обвинват руски медии за дезинфекция.

    Коментиран от #22

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ццц

    101 28 Отговор
    Искам да подчертая, че ние не вярваме на бездарна пропаганда! Всеки знае, че руснаците са колонизирали Америките, Австралия, 2/3 от Африка, Индия....Всеки знае как са грабили и продавали като роби местното население, та и до днес мъгливия, забравен от Бога остров, на който живеят тия варвари, все още поддържа стандарт, макар и на копривата да и е зор да расте там. А я някой да назове и една колония на британците? Така че спокойно, ние се вярваме в който трябва!
  • 9 Класическа ситуация със запада

    86 14 Отговор
    Крадецът вика "Дръжте крадеца"
  • 10 Американската арогантност

    73 28 Отговор
    Най-великият дипломат на съвремието. Неоконите са много малки, но русофобията им - голяма.

    Коментиран от #69

  • 11 Ице

    85 29 Отговор
    Правилно си го е казал Лавров, самата истина.
  • 12 СОРОС

    52 17 Отговор
    Хайде на пропагандата и грантовете, гои ХАХАХА
  • 13 Ахтунг!

    23 57 Отговор
    32 ф 35 в Румъния!!!В тези дни да си руснак значи да с един крак при Кобзон.
  • 14 ДЕНИЗ ЛЪЖЕЦА

    61 23 Отговор
    Колективния Запад е Натрапи тази война, направи всичко възможно да се Случи!!

    Коментиран от #29

  • 15 Горбачев натири копейките заради 1 магаз

    33 35 Отговор
    Горбачев влезе в пълен хранителен магазин в Ню Йорк през 1987 г., онемя и реши да ликвидира комуничестическия строй.
  • 16 И тази сутрин милиарди хора по света

    37 48 Отговор
    Се събудиха щастливи, че не са се родили руснаци.
  • 17 дъра бъра

    57 15 Отговор
    Да ги разправя тия на някой в Африка , но и там няма кой да му повярва . Видяхме и разбрахме по най гадния начин "западния модел" и "пазарната икономика" , така че не се напъвайте толкова в плюенето че направо смешно.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хитлер

    37 29 Отговор
    Който воюва с Русия, губи войната.
  • 20 И какво го интересува целокупният

    25 38 Отговор
    Български народ какво цвили конният? НАТО ни пази ЕС ни храни.Никой не може да ни пипне.

    Коментиран от #25, #45

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 нпо агент

    34 14 Отговор

    До коментар #6 от "Петър":

    Шега..имало български медии..само преписвачи са българи..на сорос марионетки..
  • 23 Рашистан загуби войната.

    25 29 Отговор
    И го знае.Путлер е заприличал на изпуснат от Карлуково.Или вече ползва китайски ботокс от Алиекспрес.
  • 24 започна се , всеки по единично !!!

    16 9 Отговор
    „Приятелите не се държат така“: Полша беше обидена от затварянето на границите на Германия | Руска пролет

    Неочакваното подновяване на граничния контрол от страна на Германия е неприятелски и несъседски жест към Полша, заяви заместник-министърът на външните работи на републиката Владислав Теофил Бартошевски. Това заяви той в ефира на радио Zet.

    В понеделник германският вътрешен министър Нанси Фезер нареди въвеждането на временни контролни мерки по всички сухопътни граници на страната, за да се намали притока на мигранти и като част от борбата срещу терористичната заплаха.

    Според Бартошевски затварянето на границите на Германия може да влоши отношенията с Полша.

    „Научихме за затварянето на границата внезапно, нямаше предупреждение. Приятели и съседи не правят така. Ще има реакция, защото така не се прави“, каза той.

    Политикът каза още, че всички решения ще бъдат взети „след споразумение с другите съседи на Германия“. Той също така подчерта, че решението на Германия "ще предизвика хаос по границите".
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сименс

    18 21 Отговор

    До коментар #21 от "Kaлпазанин":

    Германия купува руски газ.2% от потреблението си.путин закопа русия

    Коментиран от #30, #81

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 редник

    20 7 Отговор

    До коментар #14 от "ДЕНИЗ ЛЪЖЕЦА":

    Опитва се да настигне Мара, но засега тя е напред поне с едни гърди... 😁
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Германския Бойко

    33 18 Отговор
    Абсолютна истина в изказването на Лавров, пропаганда е опитът на сайта да опита да обвини Лавров в пропаганда.
    Братушки , мачкайте докрай, после ви чакаме в България да разчистим.

    Коментиран от #138

  • 32 Минувач

    34 12 Отговор
    То, че това е идеален пример за западна дезинформация, пропаганда и изкривяване на истината, е повече от ясно.
    Но нека тези да попитан населението по цял свят извън тяхния западен свят - розов, прикриващ истините за миналото им, омаловажаващ чудовищните геноциди срещу местни населения...Нека и ще разберат, защо ЦЯЛ свят мрази САЩ и западните колониални държави, плюс подчинените им няколко марионетки, които успешно промиват мозъците на населенията си. Това дори го знаят и самите американци, ако се съди по техни коментари в мрежата, има и малко не-зомбирани американци и доста не-зомбирани европейци, за които истините са им известни.
  • 33 света познава

    27 12 Отговор
    много лъжци, и не всички са в изискани костюми - да погледнем само кой държи първите позиции - някакво второразрядно актьорче дето е превърнало просията в ролята на живота си.

    Вярно, понеже всички знаят, че актьорчето е лъжец № 1 на всички времена, поне него никой не го слуша и не го брои.

    Коментиран от #89

  • 34 Павел Николаев

    31 11 Отговор
    Денисе, ако теб са те оградили 20 души и подстрекават 21вия да те бие, това агресия ли е срещу теб? Агресия ли е например ако да набили братовчедите ти и ти искаш да им помогнеш? Замисли се малко … писането и копи/пействането на статии не е твоето.
  • 35 Сорос

    11 7 Отговор

    До коментар #28 от "Русия е злото на света,":

    Браво. Допълнителен грант
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Някой

    30 10 Отговор
    По заглавието се познава,че драскането го е преписвал Дениз!
    Иначе, Лавров за пореден път е прав. Точно и вярно. Русия е жертва на западна агресия. Поне от 2008, когато един американски агент нападна цивилни в един град в Северна Осетия -самоопределила се република на територията на Грузия. От там започнаха още по-малки англосаксонски атаки по Русия. Войната е Украйна е само следствие на предходни събития.
  • 38 Курск е Украйна.

    12 26 Отговор
    След провала на сво-то къде ще бягат кремълските наркомани от гнева на руският народ.А? Мексико?Иран?

    Коментиран от #44

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Българчето от ДПС

    16 9 Отговор
    Много интересен сайт е Факти. Дава ценна информация. Дори можем да я наречем правдива, но само ако поставим обратен знак. Възприех подхода да разбирам всичко, което пишат, наобратно и много се забавлявам. Имаше в Пазарджик едно лице, назовавано Васко истината, познайте защо. За такава "истина" става въпрос.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Коко

    20 11 Отговор
    Статийката е вярна,но главния герой е ФАЩ....
  • 44 ти не ги мисли тях

    12 12 Отговор

    До коментар #38 от "Курск е Украйна.":

    мисли за наркоманчето и свитата му, че няма къде да избягат.
    Всички имоти дето си накупиха ще останат за господарите им.
  • 45 Никой

    14 11 Отговор

    До коментар #20 от "И какво го интересува целокупният":

    не ни е пипнал, а направо са ни хванали за гушата и това са САЩ и ЕС.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ЕДНА РУБЛА=1 ЦЕНТ

    17 12 Отговор

    До коментар #30 от "!!!?":

    380 лева минимална заплата е Русия.Без удръжките.200 000 хиляди руски бежанци от Белгород и Курск още чакат да получат по 115 долара обезщетение.Един месец спят във военни палатки.Красота.

    Коментиран от #52

  • 48 Нека само

    27 12 Отговор
    да уточним, че кремълската пропаганда и кремълската дезинформация са буквално пеленаче в сравнение с тези на западната! И това личи повече от явно от статията, любезно предоставена за прочит от известния с безпристрастността си журналист-аФтор във факти Д.Джамбазов... Много читатели ще се откажат да я четат, виждайки кой е аФторът, но ги съветвам да я прочетат за да разберат, че руската пропаганда дори на малкия пръст на западната не може да се качи по отношение на изкривяване на истината...
  • 49 Киро П@рапета

    13 9 Отговор
    "За войната са виновни не тези които я започват а тия които я правят неизбежна "
    По често се сещайте за това !А иначе прочетете какво казва Анри Гено в статията в Гласове : Ние не сме лагера на доброто .

    Коментиран от #51

  • 50 Русия по ДЕФОЛТ Е ОРИСАНА ДА СМАЧКА

    13 17 Отговор
    ФАШИЗМА КОЙТО ПОСТОЯННО РЕЦИДИВИРА В ЗАПАДА ! ТОЗИ ПЪТ ИСТОРИЯТА НЕКА НЕ ЗЛОУПОТРЕБИ С ЛЪЖАТА , ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ФАШИЗЪМ !
  • 51 Костя копанара

    8 7 Отговор

    До коментар #49 от "Киро П@рапета":

    Гласове си ги чети ти.
  • 52 Путин до троловете

    9 2 Отговор

    До коментар #47 от "ЕДНА РУБЛА=1 ЦЕНТ":

    Да се пише, че съм смел, решителен и силен Президент.

    Коментиран от #102

  • 53 Ццц

    2 3 Отговор
    И аз познавам един "истината", но се казва Минко. За неговите приказки казваха, че 99 % са лъжа и 1% е под съмнение. 😂 Подозирам, че сега работи под псевдоним в някоя медия като Д.(и) ДЖ.(ей) 🤣
  • 54 хфф

    13 11 Отговор
    Само като видиш кой е автора на този пасквил и няма нужда да четеш повече.
  • 55 Денис е успял

    3 6 Отговор
    по много автентичен начин, да ни пренесе в 60/те години на миналия век. Чутовен творчески успех, спазващ повелите на времето. Ти си винаги със златни медали .
  • 56 Дякон Унуфрий Араллампиев

    14 8 Отговор

    До коментар #30 от "!!!?":

    Десетки малки фирми фалират всеки ден в Германия Скъпите енергоносители и нелоялната конкуренция липсата на защитни мита съсипаха тази държава Цените скочиха драстично заплатите намаляха Тая няма да я бъде
  • 57 имало е време

    11 8 Отговор
    и НИЕ слушаме и четем джамбазов - които си е просто една тухла в стената но какво заглавие!!!! Ние само не само малко образовани но и нахални за шепа жълти НЕ СИ ВИЖДАМЕ че в дипломатията сме пълна нула а и се противопоставяме на най дория за поне дипломат в света -!!!!! така е когато сме илоти !
  • 58 имало едно време

    12 7 Отговор
    а кой си ти бе джамбазов- какво си направил за страната и за нейния народ !!! коя е твоята диря с която да се измерва твоя личен дял ! а Аз съм проетирал пречисвателна станция и се гордея с това и никога не слушам хора които под влияние за пари или блага да нямат собственни мисли
  • 59 Гориил

    13 9 Отговор
    Това е дезинформация на Вашингтон.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Мунчо

    10 8 Отговор
    И ако това не е либерастка пропаганда??!
    Къде са фактите и безпристрастният им анализ? Отврат. Това не е журналистика а долно слагачество. Само толкова ли можете?
  • 62 Как е възможно?

    12 10 Отговор
    Страна агресор да е постоянен член в Съвета за сигурност на ООН?
    Има нещо тотално сбъркано!

    Коментиран от #66, #68

  • 63 Иво

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Кога":

    Ще има сто процента а такива като този ще бъдат жени на пандизчиите
  • 64 НАЙ - ПОСЛЕ ТРЯБВА ДА ПОДРЕДИМ НАЦИСТИТЕ

    8 6 Отговор
    В РЕДА НА ПОЯВЯВАНЕТО ИМ В БЪЛГАРИЯ ! АЛ. ЙОРДАНОВ И ПЛЕВЕЛА СА ПЪРВИ ВЪВ ВРЕМЕТО И ПРОСТРАНСТВОТО !
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 НОВИ РЕАЛНОСТИ

    6 7 Отговор
    Разпускайте та това ненужно ООН. Поредната англосаксонска организация.

    Коментиран от #86

  • 68 Коя страна имаш предвид?

    10 5 Отговор

    До коментар #62 от "Как е възможно?":

    Щото в Съвета за сигурност има много такива, САЩ и Великобритания ми идват на акъла веднага.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Джамбаз

    8 8 Отговор
    Един пример за колониалната практика на Русия,плиззззззз!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Динис otпадъка е прав

    9 8 Отговор
    за Русия и Запада.
    Русия напада Швеция при Полтава.
    После напада Франция в Москва.
    После напада Германия на много места, под Москва, в Курск, в Сталинград.

    Коментиран от #77, #85

  • 73 до неграмо ... или просто незнаещите

    4 4 Отговор
    всички войни дори и руско турската са зависими от тези с дебелити кесииииии!Който си има главата знае за какво става въпрос ! всички , всички сме зависим именно от тях и те виновни за всички войни на планетата ТАКА Е БИЛО ТАКА Е И ТАКА ЩЕ БЪДЕ нали резанче джаааамбозовски
  • 74 Хахахаха

    13 4 Отговор
    Украйна се защитава вероломно, а раша асвабаждава миролюбиво!
  • 75 Изчетох

    9 7 Отговор
    Внимателно целия материал
    И се чудя как пък поне едно изречение да беше вмъкнал авторът и то да е вярно
  • 76 ИСТОРИК

    9 9 Отговор
    От 400 години всички войни на света са разпалвани от англосаксонците с помощта на иеврейските финансови олигарси.
  • 77 Пропуснал си

    7 6 Отговор

    До коментар #72 от "Динис otпадъка е прав":

    Атомните бомби които руснаците хвърлиха над Хирошима и Нагазаки
  • 78 Джамбаза чупи рекорди

    7 6 Отговор
    и то много усърдно!
  • 79 Обикновено тя

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "мара":

    му публикува тъпотиите. Но тоя път дори и тя му отказала, рекордно да счупи тъпомера от негово име
  • 80 Наблюдател

    10 12 Отговор
    Повече от два века Русия се представя като невинна жертва на Запада. И винаги го е обвинявала в мръсотиите, които самата тя е извършила или има намерение да извърши.
  • 81 Германия се закопа

    7 7 Отговор

    До коментар #27 от "Сименс":

    сама!
  • 82 Краварски лъжи

    13 7 Отговор
    Някой вярва ли ви на лъжите за краварската демокрация и свобода на словото захаросани та чак диабет ни хвана
  • 83 Катъра на Кремъл

    10 10 Отговор
    Е жалък Дърт Цвилещ
    Индивид .

    Пълен Нещастник
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 НАТО нямаше да се разширява

    14 13 Отговор

    До коментар #72 от "Динис otпадъка е прав":

    ако Руссия беше спазила обещанието да зачита териториалната цялост на съседите си.
    1990 г. Азербайджан
    1991 г. Грузия
    1992 г. Молдова, Приднестровието
    1992 г. Грузия
    1992 г. Таджикистан
    1992 г. Южна Осетия и Ингушетия
    1994 г. Чечня
    1994 г. Дагестан
    1999 г. Чечня
    1999 г. Дагестан
    2008 г. Грузия Южна Осетия и Абхазия
    2014 г. Украйна анексия на Крим от "зелените човечета на Гиркин"
    2014 г. Украйна Донбас терористите на Гиркин
    2022г. Украйна
  • 86 Путин

    5 5 Отговор

    До коментар #67 от "НОВИ РЕАЛНОСТИ":

    Ние сме му членове на това англосаксонско ООН, за да може децата ни да пълнят тоалетните на запад.
  • 87 Агресорът с прави на

    13 3 Отговор
    Жертва. Вълк в овча кожа 😂😂😂
    Поредните лъжи на Zомбитата, удобно разпространявани от българския им слугинаж 😂😂😂
    Никой не им вярва
    🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 88 Куку

    8 11 Отговор
    Истината е,че Русия от двеста години води имперска завоевателна политика, като винаги се представят като освободители!!!Без нападение на съседни държави,Русия не може да съществува!!!

    Коментиран от #135

  • 89 Факт е

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "света познава":

    Преди много години една шега се превърна в реалност на сегашната Украйна

  • 90 Перо

    3 4 Отговор
    Машината за дезинформация и манипулация на обществото е измислена от ционистите, които контролират цялата медиина среда, а там където не се контролира се забранява по административен път! /справка: руските медии/
  • 91 Само

    4 1 Отговор
    Да уточним.. А не е ли? Ако се абстрахираме от празните мозъци и проследим събитията от послеените 20г всичко се потвърждава като по книга
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Най лошото е гогато

    2 2 Отговор
    СИ това което и сам не знаешь!!! Този иска да каже но забравя , че има дълга шия и трудно му стига до мозака за обсъжда най добрия дипломат в света поне за сегашно време. Първият и не надминат дипломат СИ остава Громко и пак от същата школа
  • 94 Буха ха

    8 4 Отговор
    Джамбаза и Мара чупят рекорди
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Доказаният П.Путин

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "ПУТИН":

    Синовете на Руският елит са Джендъри на Запад а Путлер гордо им дава пари за палата и надарени афтиканци
  • 97 az #СВО

    6 7 Отговор
    "колониално минало на самата Русия" само това е достатъчно, за да разбереш що за поредна боза е забъркана от ЕС!

    Справка: Русия никога не е била колониална сила!

    Коментиран от #101

  • 98 7676

    7 7 Отговор
    Съветските плъхове защо си засекретиха
    архивите во веки веков.За да не им видим
    мръсотията.Колко години и за Катин
    манипулирана, накрая какво се оказа.
    Искам отговор от тези които непрекъснато
    говорят за някакви фашисти.Коя е армията,
    която е провела парад на победата заедно
    с нацистката армия?
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Гай Турий

    9 3 Отговор
    Не лъже, прав е. Имаш си голям имот и по някое блудно време наколо ти се заселват пилигрими маргитари. Казваш им да не се приближават, ако ще нарушават общоприети норми. Но не, те се приближават с всяка година, започват да ти надничат в има, започват да ти бутат оградата, продължават с наглостта си, хвърлят ти камъни, боклуци, плют те и псуват. Започват да прескачат в имота ти и да си превземат части от твоето, да си заграждат... И след като си отправил стотици предупреждения и виждаш че тая маргинална орда не разбира от нормална логика, решаваш да му хвърлиш един як кютек и да го превъзпиташ в нормалност. Ей на този отговор гнилия сатанински империалистически либерален запад му казват агресия.
  • 101 Руснаците са 1/3

    8 7 Отговор

    До коментар #97 от "az #СВО":

    от населението на СССР, което беше 290млн. Сега РФ е 146млн., а руснаците са не повече от 80-90млн. Другите са чеченци, дагестанци, якути, чукчи, буряти, тувинци... общо 84 автономни области. Докато всички си живеят в областите руснаците живеят навсякъде, във всички републики, области, окръзи и краища са определен процент от населението. Заемат всички управленски постове заедно с местните колаборационисти в държавната администрация, полиция, армия и други силови структури. Държат се и живеят там като господари и колонизатори, каквито са всъщност. Затова в другите републики, видяли какво е без руснаци - Казахстан, Азербейджан, Прибалтийските, Украйна и др. са нежелани и гонени. Ето това те смятат за фашизъм и национализъм и тръгват към реваншизъм. Затова и тъгуват за СССР и искат СССР2.0 да си дерибействат пак на воля. Това е пропито вече в техния национален характер - високомерни, нагли и нахални, всеки им е длъжен и трябва вечно да им е благодарен.

    Коментиран от #116, #131

  • 102 Зельо до троловете

    6 4 Отговор

    До коментар #52 от "Путин до троловете":

    Да се пише че съм по-голям и силен от Скалата, по-смел от Рамбо и по-умен от Камала Харис
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Фон дер Миндер

    6 2 Отговор
    Дзъм-базов ...ти самият си една голяма дезинформация !
  • 105 Русия трябва да бъде разрушена...

    9 3 Отговор
    Алкалните са мръсни нацисти и само с тояга може да им бъдат избити неоимпериализмът и милитаризмът от чутурите!

    Коментиран от #132

  • 106 шаа

    3 0 Отговор
    и жамбо е сладур. може заедно с отварачката да основат хумуристична секция във фракти.
  • 107 Лошадь Лавров цвили брутално

    8 5 Отговор
    с демагогията си...
    Рашистите са се вманиачили в това да не отстъпят от желанието си да грабят територия или да не загубят войната на всяка цена...
    Затова и използват ядрен шантаж...

    Коментиран от #119

  • 108 Ама

    1 2 Отговор
    да не би да не е истина ?
  • 109 Павел пенев

    5 1 Отговор
    Всички знаят че циганите джамбази са най големите лъжци и крадци. Как да вярваме на циганина Денис Джамбазов?
  • 110 САМО ДА НЕ МЕ ИЗТРИЯТ

    3 0 Отговор
    Абе не си ли почивате, събота е, а четете рано сутрин тез истини!
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Джамбалаза

    0 3 Отговор
    Русофиля

    Коментиран от #136

  • 113 Хаха

    4 6 Отговор
    Турция 500 г.ни е избивала, Русия ни е спасил. Сега нито дума за турските издевателства и плюене по Русия. Е, браво

    Коментиран от #115

  • 114 Ха ха ха ха

    4 3 Отговор
    Лавров мачка западна литература хлебарки
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Ха ха ха ха

    5 5 Отговор

    До коментар #101 от "Руснаците са 1/3":

    Най мюсюлманската държава в Европа е България с 10% мюсюлмани.
    Русия има 4 % мюсюлмани.
    Бг е единствена в света с Терса партия в парламента, благодарение на либералните ни предатели.
    Германия има 7 млн.турци но турска партия няма.
    Нашите псевдодемократи бяха против смяната на имената но турците но сега подкрепиха наркомана да смени имената на българите вхюУкрайна и националността им.
    Със и затвор за тези боклуци
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Лавров

    1 2 Отговор

    До коментар #107 от "Лошадь Лавров цвили брутално":

    Хахахаха
    ПНХ
  • 120 Сократ

    4 3 Отговор
    Искате да кажете, че инфото в този сайт е 100% истина? Ама моля ви се. Тук се лее западна пропаганда и се налага тотална цензура.
  • 121 Шарли Ебдо

    8 1 Отговор
    Крадецът вика,дръжте крадеца. Играхме го през целия соц. Смръдливи комунистически богаташи
  • 122 Казуар

    1 2 Отговор
    По същата логика, Украйна е жертва на агресия от страна на Иран, Северна Корея, Китай и др.
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Некой

    1 1 Отговор
    Оставам с чувството, че не се опитват да ме информират ами да ми дадат насоки за мислене.
    Тва със сигурност вече не е информационен и новинарски сайт!

    Коментиран от #133

  • 126 1234

    5 3 Отговор
    Лавров "коня произхожда от едно варварско племе груз населявало тифлис, днешна Грузия,от същото племе е и лрезидента на тюркие ердоан

    Коментиран от #127

  • 127 Тъп

    2 0 Отговор

    До коментар #126 от "1234":

    Тъпунгер
    За лази чул ли си розоф охлюве
  • 128 Алексбг

    2 2 Отговор
    Не е важно ,слугите,на обладаната, от сатанизъм и имперска алчност ,Руска импирия;какво казват.Те изпълняват роли,което им се струват изгодни за тях.Такъв имперски лакей е Сергей Лавров.За него е малко да се каже,че е завършен мерзавец и че е най-неудачния, руски външен министър .Истината че империята им загива,НЕ МОЖЕ,да се прикрие с нищо.Войната ,която поведоха срещу Украйна,е доказателство, не за."сила"(?),а за слабост и отчаяние. Всички велможи в Кремъл са в безизходица и не могат да се оправят ,с кашата, която сами забъркаха.
  • 129 Аква

    2 3 Отговор
    На колене, зеленски, на колене! Искай мир! Само Русия е решението на войната! Украйна приключи!

    Коментиран от #139

  • 130 Пиночет

    2 1 Отговор
    Никой не вярва на конската глава!
  • 131 7676

    1 1 Отговор

    До коментар #101 от "Руснаците са 1/3":

    Точно в десятката.Но руслямите не са
    станали още сапиенс.
  • 132 Ха ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #105 от "Русия трябва да бъде разрушена...":

    Като си такъв силак и тарикат, защо не отидеш и не го направиш, а само лаеш зад компа? Инак на теория си фърст.
  • 133 Смешен

    0 1 Отговор

    До коментар #125 от "Некой":

    Когато ти пускат новини за някой успех на рашистите, сайта става в миг достоверен. когато обаче ви пуснат нещо дето не ви харесва и не ви се вписва в глупавите вярвания, то за същия този миг сайта става недостоверен. Иди@ти, сър!
  • 134 аз също искам да се въведе

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кога":

    Закон за чуждестранните агенти - да видим действителното положение - кой, колко и на кого!
    Но неко джендър-(н)евроатлантиците не му се кефят. ЗАЩО ЛИ?
  • 135 и НИТО ЕДНА друга

    2 0 Отговор

    До коментар #88 от "Куку":

    държава - Англия, Нидерландия, Испания, Германия, Франция и т.н. НЕ е водила колониална политика от столетия и до днес???? Всяка една от тези държави има колонии по ЦЯЛ СВЯТ. Отречете го. И какво щяха да блъдат тези държави, ако не смучеха ресурсите на колониите си!!! Не и Русия. макарочно го изхониха наскоро от една африканска държава - не му беше гот. Покажете ми също данни за военни бази на Русия ПО СВЕТА, при положение, че САЩ обявяват за над 900 техни.

    Хайде стига тъпи пропаганди!
  • 136 Наполеон

    1 0 Отговор

    До коментар #112 от "Джамбалаза":

    Синко, чети история. Който не се учи от грешките в историята си, е обречен да ги повтори.
    Има два начина на водене на война с Русия: първи начин - с Русия не се воюва и втори начин - с Русия не се воюва.
    По-добре русофил отколкото туркофилско-американски гьотверен.
  • 137 правата линия

    2 0 Отговор
    Когато нещата не вървят, казвай, че Русия е виновна и всичко ще е ОК.
    Още по-добре е да добавиш и тежка амриканска пропаганда към това.


    Ако нещо е очевидно, то е, че антируският фронт се пропука.
    Останалото е просто пещерна путинофобия.

    Пълният отказ от сътрудничество с Русия и агресия към нея е отживелица от минала епоха. Русия търси своето място в света и Европа, което й бе отнето с измамата на Запада и НАТО, включително със споразумението от 90-те тодини за буферна зона – да няма съседни на Русия държави-членки на НАТО. Те не й партнират и я заобикалят отвсякъде с бойна техника!
  • 138 Алексбг

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Германския Бойко":

    Е нали вие,червените седалища, сте големи бабаити ,че и умни се нарекохте(?). -:)-:)Защо "чакате",вашите "братушки"(???).Като сте толкова оправни, не можете ле сами да се справите?Тиквичке, връщане назад няма и няма да идва, ако ще и салта да правите!
  • 139 Алексбг

    0 0 Отговор

    До коментар #129 от "Аква":

    Аква.. твоят никога е в пълно съзвучие ,със звуците излизащи от вашето червено блато! КВА- КВААА-ква-ква...,! Жабче, не разбрахте ли ,че на колене ще бъде злото джудже Путя и бандата му пред международния съд ,за военните им престъпления!!! Свиквайте някак !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания