Отидете към основна версия

3 223 74

ISW:Орбан подкопава усилията на ЕС за военната подкрепа за Украйна, предлагайки мирни преговори

  • виктор орбан-
  • военна подкрепа-
  • ес-
  • украйна

"Призивите на Орбан и други за преговори и мирната формула на Украйна са различни усилия с различни цели, а руският президент Владимир Путин показа, че не се интересува от никакво договорено споразумение, различно от капитулацията на Украйна", смятат анализаторите

Снимка: EPA/БГНЕС

Унгарският министър-председател Виктор Орбан продължава да се изявява като потенциален посредник за прекратяване на войната в Украйна, въпреки отказа на руския президент Владимир Путин да посредничи или да води сериозни преговори.

Според доклад на базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) Орбан вероятно се опитва да пренасочи вниманието на Запада към евентуални мирни преговори, за да подкопае европейската подкрепа за Украйна, съобщават от news.bg.
"Усилията на Орбан да насърчи преговорите вероятно са част от продължаващите му усилия да пренасочи европейското внимание към обсъждане на мирните преговори и да се отдалечи от обсъждането на военната подкрепа за Украйна.

Орбан последователно се противопоставя и подкопава усилията на ЕС за предоставяне на военна помощ на Украйна, а изместването на вниманието на Европа от военната помощ подкрепя тази по-широка цел сега, когато Унгария пое председателството на Съвета на ЕС", пишат анализаторите на ISW.

В анализа се споменава също, че на 5 юли българският министър-председател Димитър Главчев е предложил България да посредничи в мирните преговори между Украйна и Русия. Освен това на 6 юли турският външен министър Хакан Фидан също призова Украйна да разшири и ускори текущия мирен процес, за да предотврати "задълбочаването на поляризацията" и да "постави дипломацията като приоритет".

"Призивите на Орбан и други за преговори и мирната формула на Украйна са различни усилия с различни цели, а руският президент Владимир Путин показа, че не се интересува от никакво договорено споразумение, различно от капитулацията на Украйна", смятат анализаторите.

В същото време, подчертава ISW, способността на Украйна да продължи собствения си мирен процес зависи от способността ѝ да освободи оперативно значима територия.
В същото време Украйна няма да може да предприеме успешни контраофанзивни действия в подкрепа на тази цел без военна подкрепа от Запада в краткосрочен и средносрочен план, отбелязват от ISW.

На 2 юли Орбан посети Киев за първи път от 12 години насам и се срещна с президента Володимир Зеленски. По време на срещата Орбан призова Украйна да прекрати огъня.
В петък, 5 юли, Орбан отлетя за Москва, за да се срещне с руския владетел Владимир Путин в рамките на така наречената "мирна мисия".

Посещението предизвика остра вълна от критики в Европа. Така например естонският министър-председател Кая Калас е убедена, че Орбан използва председателството си на ЕС, за да сее смут.
Депутатът от Бундестага Михаел Рот призова Унгария да се оттегли от председателството на ЕС. Белият дом също осъди посещението на Орбан, заявявайки, че с изявлението си той няма да направи нищо за прекратяване на войната.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: