5 Октомври, 2024 15:05 1 538 34

Турция: Без Русия преговорите за Украйна са невъзможни

  • украйна-
  • русия-
  • турция-
  • владимир путин-
  • нуман куртулмуш

Куртулмуш: Европейските държави трябва да разберат това

Турция: Без Русия преговорите за Украйна са невъзможни  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейските страни трябва да научат, че без Русия всякакви мирни преговори за Украйна са невъзможни. Това заяви пред телевизионния канал CNN Turk председателят на турския парламент Нуман Куртулмуш, който преди това посети Русия.

„Трябва да се каже открито, че САЩ вярват, че продължаването на войната в Украйна им позволява да блокират Русия и да консолидират ЕС. Съюзът сам не може да изгради единна политическа позиция, а също така не е в състояние да действа от позиция на сила. Така че основният принцип за започване на мирни преговори между Русия и Украйна възможно най-скоро е САЩ да преразгледат позицията си. Освен това е необходимо да се разбере, особено в Европа, че без участието на Русия няма да има мирни преговори. Това е невъзможно, защото трябва да се водят преговори между страните в конфликта“, отбеляза Куртулмуш. Той добави, че според неговите наблюдения „САЩ се движат в тази посока“, тоест да преразгледат позицията си.

Той също припомни, че по време на преговорите в Истанбул през 2022 г. за разрешаване на украинския конфликт „редица страни се противопоставиха на споразуменията и показаха интерес към продължаване на конфронтацията“.

Говорейки за икономическите санкции, наложени на Русия, Куртулмуш повтори, „че Турция не участва в тези едностранни ембарго“. „Тези санкции навредиха не само на политиците и ръководството, но и на населението. Пътувахме към Русия със самолет, но загубихме време поради европейското ембарго за полети. Вместо 2,5 часа, полетът беше с почти 1,5 часа по-дълъг. Въпреки че беше официално посещение, бяхме принудени да прелетим цялото черноморско крайбрежие и да навлезем в руското въздушно пространство през Грузия, през Кавказ“, каза той.

Куртулмус също добави, че „светът е навлязъл в нов период на баланс на сила и влияние“. „Студената война приключи с формирането на еднополюсна система, водена от Съединените щати. Сега, без съмнение, първенството на САЩ изчезва. Създава се многостранна система, формират се нови центрове и баланси на силите“, посочи политикът.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кленя

    41 10 Отговор
    Русия със нацисти не преговаря,просто ги изпарява

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Факт

    6 22 Отговор
    Ердоан е грузинец ,от батуми,марионетка на нато
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Град Козлодуй

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "кленя":

    ЛОГИЧНО
  • 6 Хахахаха

    8 30 Отговор

    До коментар #1 от "кленя":

    Ако за теб Хитлер е бил нацист, то да тия кажа и путлера действа едно към едно като Хитлер. Дали раша е нацистка държава, ти прецени сам.

    Коментиран от #10, #11

  • 7 А на Русия за какво

    29 4 Отговор
    Са й преговори? С терористи не се преговаря и не се вземат в плен. Покрайнината ще бъде почистена и отново взета към империята! Това ще стане.

    Коментиран от #34

  • 8 ТОЧНО ТАКА...!

    26 4 Отговор
    ,,Сега, без съмнение, първенството на САЩ изчезва. Създава се многостранна система..."
    Дано САЩ го разберат...!
    Те пак ще го разберат,но ако не иначе,то...по -трудният начин...!

    Коментиран от #20

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Е, да де

    33 6 Отговор

    До коментар #6 от "Хахахаха":

    Русия трябваше да изчака от биолабораториите в Мариопул да бяха хвърлили биооръжията на фащ и й бяха унищожили милиони граждани? Отделно да чака Крим да беше станал военноморска база на САЩ, а техния Черноморски флот да бъде разтурен? Да беше чакала на територията Укра сащ да бяха поставили 2000 атомни ракети със среден и малък обсег и една нощ да ги изпратят към Русия. Тя НЕ иска това да стане, за това е "ЛОША"! "Нападна бедна Украйна, непредизвикано"! И подобните простотии. А дали сащ биха търпяли това в Мексико??? Едва ли!
  • 11 Айде,бе

    23 4 Отговор

    До коментар #6 от "Хахахаха":

    Сигурно Русия трябва да остави в п земите подарени на Украйна барабар с хората да им забраняват руския и на геноцид,ами тя няма морално право да го направи. Русия за нас се би, своите да остави на геноцид в собствените им земи:)

    Коментиран от #17

  • 12 Реал Мадрид

    7 26 Отговор
    "Русия няма нито думата, нито право на вето за влизането на Украйна в НАТО"

    Марк Рюте

    Коментиран от #13, #16, #33

  • 13 Ами

    2 9 Отговор

    До коментар #12 от "Реал Мадрид":

    Така влизайки в нато, де факто границата тук ще остане:)),пък и други имат право на вето:))
  • 14 Град Козлодуй

    10 4 Отговор
    цар на всички царе е г-н путин
  • 15 Ошашавена Копейка

    6 23 Отговор
    Естествено, че ще участва в преговорите. Но се съмнявам, че Путин ще е на власт, когато това се случи. Войната продължава, като Скапаната Русия ще свърши по същият сценарии, както Великий и Могучий СССР". Отива на Боклука на Историята. Турция също допринесе за това, независимо от заявленията на разни турски политици. Изритаха я безцеремонно от всякъде, където Турция има интереси.
  • 16 Абе мани го тоя

    21 5 Отговор

    До коментар #12 от "Реал Мадрид":

    Мухлясала канцеларска мишка. Не е виждал истински пистолет или автомат в живота си. Не е ходил войник и умствените му способности са на нивото на немската Аналена, която за 40 години още и родния си език не е научила. Такива ги поставят на ключови позиции! И урсула беше министър на отбраната? А даже и едно 12 г дете от Палестина умее да борави с оръжие по-добре от тая шкофандра и от Марк Рюте. Е, това днес е западът... некадърници.

    Коментиран от #22

  • 17 Хахахаха

    5 15 Отговор

    До коментар #11 от "Айде,бе":

    За кои хора пишеш? Тези които раша асвабаждава, заминаха за ЕС. Колко останаха в Угледар от 17 хиляди души? 114 човека ли? За техния език ли рашата хвърли десети хиляди рашисти за асвабаждаването на Угледар? Тези които искаха с раша, можеха да си заминат в раша, какъв беше проблема? А за оръжието и ракетите, държавите можеха да се договарят, какво може да има там. Норвегия е в НАТО от създаването на НАТО и е на границата с раша, не е имала ЯО, копейки. Кой ви е казал, че ако Украйна влезеше в НАТО, щяла да има ЯО? Да не би сега Финландия или Швеция да имат също ЯО, след като са в НАТО? Не, нали? Обаче Беларус взе руско ЯО и сложи на границата с НАТО, нали?
  • 18 Зеленката

    18 4 Отговор
    А що бе с Русия? Правя си един победоносен план, разнасям си го из Европата и Америката и накрая обявявам Лвов за нова столица на Покрайнината, ако поляците не са си го взели до тогава!
  • 19 Възрожденец

    3 11 Отговор
    Прав е комшуто , някой от московията трябва да подпише капитулацията .
    Преди повече от 100 г., на 3 март присъстват при подписване на капитулацията си пред България и съюзници.
  • 20 Дрън, дрън ... съветски чугун

    5 18 Отговор

    До коментар #8 от "ТОЧНО ТАКА...!":

    Имам запазени вестници от 1956 г. със същите лозунги, които ги постваш. Там някъде, втората половина на 20 век, е замръзнало развитието на съветските мозъци.
  • 21 Ники

    15 4 Отговор
    Никакви преговори, има още нацисти за трепване , малко останаха , но има.
  • 22 Дада

    5 11 Отговор

    До коментар #16 от "Абе мани го тоя":

    В сравнение с Путин е професор академик. И има физика, 2 метра. Хаяско какъв боен опит има, да не би да е бил на война? Рюте ако му отпере един парен чук по празната чутура че го забие целия в смешните му обувки на висок ток.

    Коментиран от #29

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ошашавена Копейка

    3 8 Отговор
    Украинците свалиха днес в Донецка Област безпилотен, реактивен "стелт" дрон Сухой С-70. Колко е стелт е друг въпрос, но по интересното е, че е доста голяма цел с максимално тегло около 20 тона и боен товар от 2 тона. Поредният безаналогов таралясник, който като Су-57, танка Т-14 и останалите представители на модерното руско оръжие се провалят с гръм. Буквално.

    Коментиран от #28

  • 25 Ами

    10 2 Отговор
    Дано западните политици са гледали изказването на председателят на турския парламент.
    И ако са го гледали, дано и да са разбрали какво им е казал.
  • 26 Къде изгрява слънцето

    0 4 Отговор
    Нека на този въпрос си отговорят Турските политици и да престанат да излъчват разнопосочни сигнали.Днеска е едно, утре е друго и въобще е пълен хаос и в крайна сметка излиза, че Турция ясна и категорична позиция
  • 27 Руснаков

    2 6 Отговор
    Задължително трябва да се покани Русия и да се предложат възможности за примирие и ако руснаците си знаят само тяхното,ясно да им се каже че на Украйна ще се предостави каквото и е нужно и всякакво рарешение...даа са нясно Кремълските терористи...
  • 28 Д'мин

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ошашавена Копейка":

    Да си намериш и пуснеш видеото със свалянето на дрона! Свали го съпровождащият го Су 57. Руснаците коментират два варианта, или украинското РЕБ е поела контрола над него или е имал техническа повреда и е отказвал команди. Във видеото се вижда как летящия зад него самолет руска ракета въздух-въздух, уцелва го и прави снижаване и заход на ляво! Събитието се развива над Константиновка!

    Коментиран от #32

  • 29 Чичо

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Дада":

    Рюте е п ..уте.
  • 30 Пешо z

    2 0 Отговор
    Формират се нови центрове..Къде сме ние? Последната дупка на ЕС.
  • 31 Последния Софиянец

    0 3 Отговор
    Никой не ги брои за живи блатните терористи на бункелното.
  • 32 Ошашавена Копейка

    0 2 Отговор

    До коментар #28 от "Д'мин":

    Извикал е "Слава Украини" и е тръгнал да се предава на украинците.
  • 33 Въпросче

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Реал Мадрид":

    Кой тоя Марко Пюте бе?
  • 34 абе не знам

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "А на Русия за какво":

    дали ще вземат цялата територия на украйната, ама своето ще си го приберат - минимум още четири области от териториалното разделение на украйната следва да се готвят за присъединяване - Одеска, Харковска, Николаевска и Днепропетровска. Та де, Новорисия ще си се върне, където е била винаги.
    Чудя се, дали ще си искат Киев руснаците, или ще го оставят да бъде голям град в някаква малка държавица с регламентиран статут на неоутрална спрямо каквито и де било военни съюзи. Абе срам ще бъде да си гражданин на онова, което евентуално ще остават да се нарича украйна.
Новини по държави: